Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Διαβήτης: Ποιο είναι το φρούτο που ρυθμίζει το Σάκχαρο

 

Μπορεί τα εξωτικά αυτά φρούτα να έχουν γίνει συνώνυμο της vegan διατροφής, αποτελούν όμως σημαντική προσθήκη ανεξαρτήτως προτίμησης, καθώς τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους έχουν συσχετιστεί με οφέλη για τη μεταβολική υγεία, αλλά και για τη λειτουργία της καρδιάς

Eκτός από τις ειδικές αντιδιαβητικές αγωγές, η διατροφή που περιλαμβάνει μια πληθώρα φρούτων και λαχανικών μπορούν αποτελεσματικά να καταπολεμήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να ρυθμίσουν το σάκχαρο. Με τον ίδιο τρόπο και διατροφικά πρότυπα, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορούν να έχουν παρόμοια οφέλη. 

Τι ισχύει, όμως, για την επίδραση μεμονωμένων τροφών;

Νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Diebetics, διαπίστωσε ότι το αβοκάντο είναι ένα τέτοιο φυσικό τρόφιμο, χωρίς όμως να προσφέρει αντιδιαβητικά οφέλη σε όλους. Οι ερευνητές από το Μεξικό διερεύνησαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του διαβήτη σε ενήλικες. Παρατήρησαν ότι σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν αβοκάντο, οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, χωρίς όμως να παρατηρηθεί αυτή η συσχέτιση στους άνδρες.

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας στην πρόληψη αιφνίδιων αυξομειώσεων στα επίπεδα σακχάρου.
  • Υγιή λίπη: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες: Το αβοκάντο είναι φτωχό σε υδατάνθρακες, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη ή άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Αντιοξειδωτικά: Το αβοκάντο περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C και E, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που σχετίζονται με το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Μπορεί τα εξωτικά αυτά φρούτα να έχουν γίνει συνώνυμο της vegan διατροφής, αποτελούν όμως σημαντική προσθήκη ανεξαρτήτως προτίμησης, καθώς τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους έχουν συσχετιστεί με οφέλη για τη μεταβολική υγεία, αλλά και για τη λειτουργεία της καρδιάς. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τη σχέση τους με τον κίνδυνο διαβήτη είναι περιορισμένη και συχνά χαρακτηρίζεται από μικρά μεγέθη δείγματος.

Γι’ αυτό, οι ερευνητές για τη μελέτη τους ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής του Μεξικού (ENSANUT) -και συγκεκριμένα στοιχεία τριών ερευνών- που αφορούσαν σε συνολικά 25.640 συμμετέχοντες άνω των 20 ετών. Περίπου το 59% αυτών ήταν γυναίκες, ενώ στην πλειονότητά τους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με πάνω από το 60% να παρουσιάζουν κοιλιακή παχυσαρκία.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν μερικά ερωτηματολόγια, που εκτιμούσαν τη συχνότητα της κατανάλωσης αβοκάντο, χωρίζοντάς τους τελικά σε αυτούς που τα κατανάλωναν και αυτούς που δεν τα κατανάλωναν. Από τους συμμετέχοντες στις τρεις έρευνες, περίπου το 45% ήταν καταναλωτές αβοκάντο, με μέση ημερήσια κατανάλωση 34,7 γραμμάρια για τους άνδρες και 29,8 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Εξετάζοντας διαφορετικές παραμέτρους, όπως το βάρος, το φύλο, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και την ηλικία, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αβοκάντο σχετιζόταν με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη μεταξύ των γυναικών, όχι όμως μεταξύ των ανδρών. Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε σταθερή όταν χρησιμοποιήθηκαν εργαστηριακές μετρήσεις για τη διάγνωση του διαβήτη.

Συνεπώς, τα θετικά αυτά αποτελέσματα αναδεικνύουν τον πιθανό προστατευτικό ρόλο της κατανάλωσης αβοκάντο έναντι του διαβήτη, ιδίως μεταξύ των γυναικών.

Ωστόσο, οι ερευνητές καταληκτικά επισημαίνουν ότι, αν και το μεγάλο μέγεθος του δείγματος ενισχύει τη στατιστική ισχύ, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα που θα αφορά στην εξατομικευμένη διατροφή για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη και στις διατροφικές συστάσεις με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram