Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

59χρονος νίκησε τον καρκίνο με πρωτοποριακό χάπι


Ο δεύτερος ασθενής στον κόσμο στον οποίο προσφέρθηκε πρωτοποριακή θεραπεία
 

Οι ασθενείς που μάχονται με την ανίατη λευχαιμία, έναν καρκίνο του αίματος, έχουν πλέον μια σανίδα σωτηρίας, χάρη σε ένα πρωτοποριακό χάπι που περιγράφεται σαν κάτι που έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Σε μια πρώιμη δοκιμή του φαρμάκου -το οποίο είναι γνωστό ως NX-5948 και είναι τόσο νέο που δεν έχει όνομα- ένας 59χρονος ασθενής που είχε ξεμείνει από θεραπευτικές επιλογές και είχε μόνο μήνες ζωής, είδε τον καρκίνο του να εξαφανίζεται αφού άρχισε να παίρνει τα χάπια. 

ο NX-5948 είναι ένα πρωτοποριακό φάρμακο που δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία της Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας (ΧΛΛ), ενός τύπου καρκίνου του αίματος.

Ακολουθούν μερικά βασικά στοιχεία που γνωρίζουμε για το NX-5948:

Πώς λειτουργεί: Το NX-5948 ανήκει σε μια νέα κατηγορία θεραπειών για τον καρκίνο του αίματος, γνωστές ως "υποβαθμιστές". Αντί να σκοτώνει άμεσα τα καρκινικά κύτταρα, το NX-5948 τα σημαδεύει για καταστροφή από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Πρώιμα αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα από τις πρώιμες κλινικές δοκιμές είναι πολύ ενθαρρυντικά. Σε μια μελέτη, το NX-5948 οδήγησε σε ύφεση (σημαντική μείωση ή εξαφάνιση του καρκίνου) σε άνω του 80% των ασθενών με ΧΛΛ που είχαν υποβληθεί σε προηγούμενη θεραπεία και δεν ανταποκρίνονταν πλέον σε αυτήν.

Πλεονεκτήματα: Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές θεραπείες για τη ΧΛΛ, το NX-5948 φαίνεται να έχει λιγότερες παρενέργειες. Επιπλέον, χορηγείται σε μορφή χαπιού, καθιστώντας τη θεραπεία πιο εύκολη και βολική για τους ασθενείς.

Διαθεσιμότητα: Το NX-5948 βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη και δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση για κλινική χρήση. Ωστόσο, οι ελπιδοφόρες προοπτικές του έχουν οδηγήσει σε ταχεία εξέλιξη, με μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη.

Συνολικά, το NX-5948 φέρνει ελπίδα για μια νέα εποχή στη θεραπεία της ΧΛΛ. Η ικανότητά του να προκαλεί ύφεση σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, με λιγότερες παρενέργειες, αποτελεί σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου καρκίνου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αυτές βασίζονται σε πρώιμα στάδια έρευνας και η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του NX-5948 θα χρειαστεί να αξιολογηθούν περαιτέρω σε μεγαλύτερες μελέτες.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το NX-5948, μπορείτε να συμβουλευτείτε τους ακόλουθους πόρους:

Πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας για τυχόν απορίες ή ανησυχίες που έχετε σχετικά με την υγεία σας και τις θεραπευτικές επιλογές.


Ο Τζο Μέρφι, από το Hulme του Μάντσεστερ, είναι μόλις ο δεύτερος ασθενής στον κόσμο στον οποίο προσφέρθηκε η θεραπεία στο The Christie NHS Foundation Trust, και λέει ότι τον έφερε «πίσω στη ζωή». Ο 59χρονος σήμερα άνδρας διαγνώστηκε με μια επιθετική μορφή χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας το 2015, η οποία είχε εξαπλωθεί στο νωτιαίο υγρό και στον εγκέφαλό του.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

 ΠΗΓΗ