Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τρόποι να απαλλαχτείτε από επίμονες αρνητικές σκέψεις

 

Το παρακάτω άρθρο έχει σκοπό να σας δώσει κάποιες ιδέες σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε μια κατάσταση ήπιας εμμονής σκέψεων που σας καταβάλουν συνεχώς, ή μιας γενικότερα αρνητικής προκατάληψης. 

Μέσα από έρευνες και μελέτες που έγιναν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, θα δείτε μερικά παραδείγματα που ίσως είναι αποτελεσματικά και για εσάς.


  • Αναγνώριση:Προσέξτε τις σκέψεις σας και πιάστε τον εαυτό σας όταν σκέφτεστε αρνητικά.
  • Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν οι σκέψεις σας είναι ρεαλιστικές ή βασίζονται σε φόβους και ανησυχίες.
  • Αμφισβήτηση:Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν υπάρχουν εναλλακτικές, πιο ρεαλιστικές ερμηνείες για την κατάσταση.
  • Εστιάστε στα στοιχεία και όχι σε υποθετικά σενάρια.
  • Αντικατάσταση:Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις με πιο θετικές και ρεαλιστικές.
  • Εστιάστε στα προτερήματα, τα επιτεύγματα και τις δυνατότητές σας.
  • Αποπροσανατολισμός:Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας αποσπούν την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις.
  • Φυσική άσκηση, δημιουργικές ασχολίες, κοινωνική ζωή μπορούν να βοηθήσουν.
  • Συνειδητότητα:Εξασκηθείτε σε τεχνικές mindfulness, όπως διαλογισμός και yoga.
  • Αυξήστε την επίγνωση του παρόντος και μειώστε την εστίαση σε αρνητικές σκέψεις.1. Βγείτε από την πόρτα του χώρου που βρίσκεστε


Σε όλους μας έχει συμβεί όταν πηγαίνουμε σε ένα άλλο δωμάτιο να ξεχνάμε για ποιο λόγο βρεθήκαμε εκεί. Μελετητές του πανεπιστημίου Notre Dame λένε ότι, το να περάσεις μέσα από μια πόρτα, λειτουργεί σαν ένα αρχέτυπο που πληροφορεί τον εγκέφαλο ότι έχει τελειώσει με ότι έκανε πριν και πρέπει να ξεκινήσει κάτι καινούριο. Οπότε, τελειώστε ότι εργασίες έχετε στο χώρο που βρίσκεστε, βγείτε και επιστρέψτε μόνο όταν είναι απαραίτητο.

2. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Michigan ανακάλυψαν ότι, το να πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό, πολλές φορές βοηθά στο να σταματήσεις να επικρίνεις και να αμφισβητείς. Οι συγγραφείς του άρθρου λένε ότι η πράξη αυτή λειτουργεί σαν μια ισχυρή παρομοίωση νέας αρχής, όπου μας βοηθά να ‘’ξεπλύνουμε’’ ενδοιασμούς και αμφιβολίες.

3. Δώστε στην προσοχή σας ένα δόλωμα

Μπορεί να κάνετε μεγάλη προσπάθεια να ξεχάσετε ένα άσχημο γεγονός, όμως, ακόμα και αν το καταφέρετε προς στιγμήν, αυτό μπορεί να επανέρχεται. Μια μέθοδος που δοκίμασαν δύο Βρετανοί επιστήμονες, ο Michael Anderson και ο Roland Benoit, ήταν η αντικατάσταση. Όταν λοιπόν βασανίζεστε από κάποια σκέψη και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σκεφτείτε τις τελευταίες διακοπές που πήγατε, ή θυμηθείτε κάθε μπουκιά από το τελευταίο γεύμα που απολαύσατε. Έτσι, τα κέντρα του εγκεφάλου που ασχολούνται με την ανάκληση μνημών θα επιφορτιστούν με 2 ανταγωνιστικές σκέψεις για την προσοχή σας, όμως το ότι η μία είναι ευχάριστη για εσάς είναι αρκετό για να την κάνει να υπερισχύσει.

4. Γράψτε το πρόβλημά σας σε χαρτί

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ταραγμένοι άνθρωποι γράφουν για το πρόβλημά τους σε χαρτί, όπως ανακάλυψε ο ψυχολόγος Richard Petty και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Ohio. Όταν ζητήθηκε από μαθητές λύκειο να γράψουν σε χαρτί σκέψεις σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση και μετά να την αξιολογήσουν, επηρεάστηκαν μόνο αυτοί που κράτησαν το χαρτί και το ξαναδιάβασαν. Αυτοί που πέταξαν το χαρτί στο καλάθι των απορριμμάτων δεν έδειξαν μεταβολές στην αξιολόγηση για το σώμα τους.

5. Επιλέξτε το σωστό είδος άσκησης

Υπάρχουν πολλοί που αγαπούν το τρέξιμο γιατί μέσω αυτού σταμάτησαν κακές συνήθειες, ή χρόνια κατάθλιψη, και έρευνες έχουν δείξει ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη και μειώνει το στρες. Το κολύμπι, η ποδηλασία και το τρέξιμο μπορούν να βελτιώσουν την πνευματική σας διάθεση, όμως αυτά τα μοναχικά επαναλαμβανόμενα αθλήματα μπορεί να είναι ο χειρότερος σύμμαχος στη διατήρηση και ενίσχυση αρνητικών μοτίβων σκέψης. Ίσως, λοιπόν, είναι καλύτερα να αναζητήσετε ένα είδος άσκησης που θα απασχολεί το μυαλό σας όσο και το σώμα σας, όπως μια ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, μαθήματα χορού ή γιόγκα, ομάδα κωπηλασίας, αναρρίχησης ή ποδηλασίας, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ικανότητές σας. Μια άλλη επιλογή όταν τρέχετε μόνοι σας είναι να επικεντρώνεστε στην αναπνοή σας ή τους διασκελισμούς σας ώστε να μην υπάρχει χώρος στην προσοχή σας για αρνητικές σκέψεις.

6. Επαναλάβετε μέχρι να γίνει ασήμαντο

Σίγουρα κάποια στιγμή παίξατε το παιχνίδι του να επαναλαμβάνετε συνεχώς μια λέξη μέχρι το σημείο να χάνεται το νόημά της. Για παράδειγμα: νερό νερό νερόνε ρονε…. Η συνεχής επανάληψη, λοιπόν, αποδυναμώνει μία έννοια στην αντίληψή μας. Με παρόμοιο τρόπο, κάποιοι θεραπευτές εφαρμόζουν κλινική ψυχολογία σε περιπτώσεις που άνθρωποι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ή να ξεπεράσουν μια ανατροπή στη ζωή τους. Τα άτομα αυτά προκαλούν επιπλέον πόνο με το να ‘’αναμασούν’’ πόσο λάθος ήταν αυτό που συνέβη, πόσο δείχνει ότι είναι κακοί άνθρωποι ή πόσο άδικη είναι η ζωή μαζί τους. Μια τεχνική που εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η γνωστική εκτόνωση, το οποίο σημαίνει ότι επαναλαμβάνω τη λέξη ή τη φράση που με ανησυχεί για ένα λεπτό τουλάχιστον. Έτσι, μειώνεται το ‘’βάρος’’ της και παραμένει μόνο η ηχητική επίδραση, όχι η ψυχοσυναισθηματική.

7. Ασχοληθείτε με μία πρόκληση

Όπως υποστηρίζει η ψυχοθεραπεύτρια Rebecca Gladding, το να ασχολείσαι με κάτι με το οποίο είσαι αρκετά εξοικειωμένος ενεργοποιεί τα κέντρα του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη συνήθεια. Έτσι, η τοξική σκέψη επανέρχεται στο προσκήνιο και συνεχίζετε να ταλαιπωρήστε. Άρα, λοιπόν, πρέπει να ασχοληθείτε με κάτι καινούργιο που συνιστά πρόκληση για εσάς. Ξεκινήστε να εκτελέσετε μια δύσκολη συνταγή μαγειρικής, παίξτε παντομίμα ή ταμπού με τους φίλους σας ή ακόμα ξεκινήστε μια κατασκευή. Κινηθείτε γρήγορα γιατί όσο περνάει ο χρόνος, τόσο εδραιώνεται η αρνητική διάθεση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram