Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πως οι χώροι Πρασίνου μας κάνουν Βιολογικά Νεότερους

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου, γερνούν πιο αργά σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η συχνή επαφή με τη φύση είναι ενεργητική για τη σωματική αλλά και τη ψυχική υγεία. Μάλιστα, ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούν τις βόλτες στη φύση ως θεραπεία.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2023 έδειξε ότι οι άνθρωποι που περνούν αρκετό χρόνο στη φύση, νιώθουν λιγότερη ανάγκη να πάρουν φάρμακα για το άγχος, την υπέρταση, το άσθμα και άλλες παθήσεις.

Πώς η φύση επηρεάζει τα τελομερή:

Μελέτη σε 7.827 άτομα: Τα τελομερή, οι "προστατευτικές άκρες" των χρωμοσωμάτων, σχετίζονται με τη μακροζωία. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με περισσότερο πράσινο είχαν μεγαλύτερα τελομερή.
Σημαντικό εύρημα: Η σχέση αυτή ίσχυε ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η φυλή, η οικονομική κατάσταση, το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ.

Πώς οι χώροι πρασίνου ωφελούν:Μείωση του στρες: Τα φυτά φιλτράρουν τον αέρα, μειώνουν τον θόρυβο και προσφέρουν δροσιά, συμβάλλοντας στην ψυχική γαλήνη.
Ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας: Η πρόσβαση σε πάρκα και κήπους προάγει τον περίπατο, την άθληση και την παιχνίδι.
Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις: Οι χώροι πρασίνου αποτελούν σημεία συνάντησης και κοινωνικής συναναστροφής.
Μείωση της εγκληματικότητας: Έρευνες δείχνουν ότι οι πράσινες περιοχές συνδέονται με ασφαλέστερες γειτονιές.
Τώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει πως οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη φύση τείνουν να είναι βιολογικά νεότεροι.«Αυτή η μελέτη ήταν μια προσπάθεια να ποσοτικοποιηθούν οι ευεργετικές επιδράσεις του πρασίνου σε κυτταρικό επίπεδο και ο βαθμός στον οποίο το πράσινο μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση των περιβαλλοντικών βλαβών», λέει ο Άαρον Χιπ από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Εξετάζοντας 7.827 άτομα και το περιβάλλον του σπιτιού τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές που είχαν περισσότερα πάρκα, κήπους, δέντρα και άλλη βλάστηση, είχαν μεγαλύτερα τελομερή – μια περιοχή στις αλληλουχίες του DNA που σχετίζεται με τη μακροζωία.

Πόσο επηρεάζει η φύση τη βιολογική ηλικία

:2,2 έως 2,6 χρόνια: Η μελέτη υπολόγισε ότι η εγγύτητα σε χώρους πρασίνου μπορεί να μειώσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου κατά αυτό το διάστημα.


«Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από τη φυλή, την οικονομική κατάσταση, το αν έπιναν ή κάπνιζαν», πρόσθεσε ο Χιπ.

Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενα τμήματα του DNA που βρίσκονται στα άκρα κάθε ενός από τα 46 χρωμοσώματά μας, εμποδίζοντας το γενετικό μόριο να ξετυλιχτεί όπως οι πλαστικές άκρες των κορδονιών των παπουτσιών. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή στο εσωτερικό του μικραίνουν, έως ότου το κύτταρο δεν μπορεί πλέον να διαιρέσει το γενετικό του υλικό και η κυτταρική του σειρά πεθαίνει.

«Αυτό καθιστά τα τελομερή σημαντικούς δείκτες της βιολογικής ηλικίας και της φθοράς των κυττάρων μας», εξήγησε ο Σκοτ Όγκλτρι από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Γνωρίζουμε ότι πολλές μεταβλητές –όπως το στρες– μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα της φθοράς των τελομερών», πρόσθεσε.

Οι χώροι πρασίνου είναι γνωστό ότι μετριάζουν το στρες με πολλούς τρόπους. Τα φυτά συμβάλλουν στην προστασία και τη μόνωσή μας από το περιβάλλον, διατηρώντας το έως και αρκετούς βαθμούς πιο δροσερό κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Επίσης μειώνουν τη ρύπανση του αέρα και την ηχορύπανση. Οι χώροι πρασίνου ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκληματικότητας.

«Λαμβάνοντας υπόψη το μέσο ποσοστό φθοράς στο δείγμα, ο χώρος πρασίνου θα μπορούσε να μειώσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου κατά 2,2 έως 2,6 χρόνια», υπολόγισαν οι ερευνητές.

Φυσικά, τα ισχυρά οφέλη της φύσης λειτουργούν μόνο μέχρι ενός σημείου. Όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες κινδύνου, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι θετικές επιπτώσεις των χώρων πρασίνου εξαφανίστηκαν. Η μελέτη ανέδειξε επίσης τις επιπτώσεις των φυλετικών ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση σε χώρους πρασίνου. Οι μη ισπανόφωνοι λευκοί στη μελέτη ζούσαν στις πιο πράσινες περιοχές, οι οποίες έτειναν να έχουν συνολικά χαμηλότερη φυλετική/εθνοτική ποικιλομορφία. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι πιέσεις που συμβάλλουν αυτοί οι άλλοι παράγοντες μπορεί να υπερκαλύπτουν τα οφέλη που προσφέρουν οι χώροι πρασίνου.

«Οι χώροι πρασίνου είναι εξαιρετικά πολύτιμοι για μια κοινότητα, αλλά δεν αρκούν για να ξεπεράσουν από μόνοι τους τον συστημικό ρατσισμό και τις επιπτώσεις του οικονομικού διαχωρισμού και τις προκλήσεις της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Χιπ.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η δημιουργία χώρων πρασίνου σε μια κοινότητα είναι σημαντική, αλλά είναι εξίσου κρίσιμο – ή και πολύ πιο κρίσιμο – να αντιμετωπίσουμε τις περιβαλλοντικές βλάβες, ιδίως εκείνες που συνδέονται με τον συστημικό ρατσισμό», συμπλήρωσε.


Συμπέρασμα:

Σημαντικότητα των χώρων πρασίνου: Η δημιουργία και η προστασία τους είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία των κατοίκων.
Αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ανισοτήτων: Ο συστημικός ρατσισμός και η περιβαλλοντική αδικία επηρεάζουν την πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science of the Total Environment.©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram