Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μέλισσες: Οι Αόρατοι Ευεργέτες σε Κίνδυνο

Σχεδόν κάθε τρίτη μπουκιά τροφής που καταναλώνουμε οφείλει την ύπαρξή της σε ένα μικρό, θαυματουργό έντομο: τη μέλισσα. Από τα βατόμουρα και τα κεράσια, που εξαρτώνται κατά 90% από την επικονίαση, έως τα λαχανικά και τα δημητριακά, οι μέλισσες παίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή τροφής για τον άνθρωπο.

Η συμβολή τους δεν περιορίζεται μόνο στην άμεση επικονίαση. Πολλά από τα ζώα που εκ τρέφουμε για τροφή βασίζονται σε φυτά που επικονιάζονται από μέλισσες. Ακόμα, η παραγωγή ζωικών προϊόντων, όπως το γάλα και τα αυγά, εξαρτάται από ζωοτροφές που βλαστάνουν χάρη στις μέλισσες.

Εκτός από την τροφή, οι μέλισσες μας προσφέρουν και άλλα πολύτιμα αγαθά. 

Το μέλι, με τις θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητές του, αποτελεί ένα φυσικό δώρο, ενώ το κερί μέλισσας βρίσκει πλήθος χρήσεων σε καλλυντικά, φαρμακευτικά σκευάσματα και χειροτεχνία.

Δυστυχώς, οι μέλισσες απειλούνται με εξαφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χρήση φυτοφαρμάκων, η εξάπλωση ασθενειών και παρασίτων, η καταστροφή των φυσικών οικοτόπων και η απώλεια βιοποικιλότητας θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξή τους.

Επιπλέον, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από πύργους κινητής τηλεφωνίας και άλλες πηγές μπορεί να αποπροσανατολίζει τις μέλισσες, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να επιστρέφουν στις κυψέλες τους.

Η εξαφάνιση των μελισσών θα αποτελούσε καταστροφή για το παγκόσμιο οικοσύστημα και την επισιτιστική ασφάλεια. Οφείλουμε να λάβουμε άμεσα μέτρα για την προστασία τους, υιοθετώντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, διατηρώντας την βιοποικιλότητα και περιορίζοντας την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε:

  • Αγοράστε βιολογικά προϊόντα: Η βιολογική γεωργία αποφεύγει τη χρήση φυτοφαρμάκων, προστατεύοντας τις μέλισσες και άλλα ωφέλιμα έντομα.
  • Φυτέψτε λουλούδια: Δημιουργήστε κήπους με μελισσοκομικά φυτά, προσφέροντας τροφή και καταφύγιο στις μέλισσες.
  • Ενημερωθείτε και ευαισθητοποιήστε: Μοιραστείτε πληροφορίες για τη σημασία των μελισσών και τους τρόπους προστασίας τους.


Ας δείξουμε ευγνωμοσύνη στους μικρούς μας ήρωες, υιοθετώντας συνήθειες που διασφαλίζουν την επιβίωσή τους και ένα υγιές μέλλον για τον πλανήτη μας.

Το πιο απλό πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να βάλετε κουρασμένες μέλισσες πάνω στα λουλούδια, όπου ίσως μπορέσουν να βρουν νέκταρ το οποίο, σε αντίθεση με το διάλυμα ζάχαρης, περιέχει θρεπτικά συστατικά που 

Σε λίγα λεπτά η μέλισσα θα το πιει και θα πετάξει πίσω. Δοκιμάστε το..!!
Φύτευση τοπικά ιθαγενών ανθοφόρων Φυτών γύρω από το σπίτι ή τον κήπο σας εάν έχετε ένα βοηθά στην παροχή τροφής για τις μέλισσες και τους επικονιαστές..
#beesneeds #pollinators #bees #ber #biodiversity #pollination #wildlifenet #bbct #bumblebeeconservationtrust #beetrust

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram