Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ξεχάστε τα Καρότα από το Μανάβικο - Απλά κόλπα για άφθονη συγκομιδή Καρότου.

 

Τα καρότα, εκείνα τα πορτοκαλί νομίσματα της γης, προσθέτουν μια γλυκιά και τραγανή νότα σε κάθε γεύμα, από τα πιο νόστιμα στιφάδο μέχρι τα υγιεινά σνακ. Αν έχετε απογοητευτεί ποτέ από τη φτωχή γεύση ή την αμφίβολη ποιότητα των καρότων του σούπερ μάρκετ, δεν είστε μόνοι. Τα καλά νέα είναι πως με λίγη προσπάθεια και τα κατάλληλα μυστικά, μπορείτε να καλλιεργήσετε μια αφθονία από λαχταριστά καρότα στον δικό σας κήπο.

Είτε είστε έμπειρος κηπουρός είτε αρχάριος με όρεξη για πράσινα δάχτυλα, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε καρότα τόσο νόστιμα που δε θα σας ξανακερδίσει ποτέ το σακουλάκι από το μανάβη.

Επιλέξτε την Κατάλληλη Ποικιλία:

Διάφορες ποικιλίες καρότων ευδοκιμούν σε διαφορετικά κλίματα και εδάφη. Επιλέξτε λοιπόν μια ποικιλία που ταιριάζει άριστα στις δικές σας συνθήκες καλλιέργειας. Για παράδειγμα, η ποικιλία 'Ναντ' είναι γνωστή για τη γλυκιά της γεύση και την απαλή υφή της, ενώ η ποικιλία 'Σαντανέ' είναι ιδανική για βαριά ή πετρώδη εδάφη.

Προετοιμάστε τα Βαθιά και Αέρινα Πλέσια:

Τα καρότα λατρεύουν το βαθύ, αφράτο και καλά στραγγιζόμενο χώμα. Για να προετοιμάσετε την πλέσια σας, σκαλίστε σε βάθος τουλάχιστον 30 εκατοστά και απομακρύνετε τυχόν πέτρες ή σκληρούς θρόμβους που θα μπορούσαν να παραμορφώσουν ή να stunted την ανάπτυξη των καρότων σας. Ένα αφράτο χώμα επιτρέπει στα καρότα να αναπτυχθούν ευθεία και κάνει τη συγκομιδή ευκολότερη.

Σπείρετε τους Σπόρους Προσεκτικά:

Οι σπόροι των καρότων είναι μικροσκοπικοί, οπότε ανακατέψτε τους με άμμο για να τους σκορπίσετε ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, διασκορπίστε το μείγμα πάνω στην προετοιμασμένη πλέσια και καλύψτε απαλά με χώμα. Ας θυμηθούμε, τα καρότα χρειάζονται στενή επαφή με το χώμα για να φυτρώσουν με επιτυχία.

Διατηρήστε το Χώμα Υγρό:

Η συνεχής υγρασία είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της βλάστησης. Διατηρείτε το χώμα υγρό αλλά όχι πλημμυρισμένο. Η χρήση ενός ψεκαστήρα ή η ρύθμιση ενός ελαφρού ποτίσματος μπορεί να εξασφαλίσει ένα απαλό και ομοιόμορφο πότισμα που δεν θα ενοχλήσει τους σπόρους.

Αραραιώστε τα Φυτάρια Έγκαιρα:

Μόλις εμφανιστούν τα φυτάρια, αραιώστε τα για να αποφύγετε τον συνωστισμό. Αυτό μπορεί να φαίνεται σκληρό, αλλά είναι απαραίτητο για τα καρότα να έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν. Ιδανικά, αφήστε περίπου 5-7 εκατοστά μεταξύ κάθε φυτού.

Καταπολεμήστε τα Αγριόχορτα Επιμελώς:

Τα αγριόχορτα ανταγωνίζονται τα καρότα για θρεπτικά συστατικά και χώρο. Αποψιλώστε προσεκτικά την πλέσια των καρότων σας.

Χρησιμοποιήστε Καλύμματα Εδάφους με Σοφία:

Η χρήση καλύμματος εδάφους βοηθά στην διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και στον έλεγχο των αγριόχορτων. Οργανικά καλύμματα, όπως άχυρο ή κομμένα χόρτα, μπορούν να προσφέρουν αυτά τα οφέλη ενώ παράλληλα προσθέτουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος καθώς αποσυντίθενται.

Λιπάνετε με Μέτρο:

Τα καρότα δε χρειάζονται μεγάλη επιπλέον λίπανση εάν φυτευτούν σε πλούσιο έδαφος. Ωστόσο, μια ελαφριά εφαρμογή ενός ισορροπημένου λιπάσματος μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης εάν το έδαφός σας έχει ελλείψεις. Αποφύγετε λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, τα οποία μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη των φύλλων σε βάρος της ρίζας.

Προστατέψτε από τα Έντομα με Φυσικό Τρόπο:

Η καλλιέργεια συντροφιάς μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των εντόμων. Για παράδειγμα, η φύτευση κρεμμυδιών ή πράσων κοντά στα καρότα σας μπορεί να διώξει τις μύγες καρότου. Επίσης, φροντίστε να κάνετε ετήσια αμειψισπορά για να αποτρέψετε την συσσώρευση ασθενειών στο έδαφος.

Συγκομιδή στην Κατάλληλη Στιγμή:

Η χρονική στιγμή είναι καθοριστική όσον αφορά τη συγκομιδή. Τα καρότα μπορούν να συγκομιστούν σε οποιοδήποτε μέγεθος, αλλά για την καλύτερη γεύση και υφή, περιμένετε μέχρι να φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος για την ποικιλία σας. Εάν οι ώμοι των καρότων ξεπροβάλλουν από το χώμα και έχουν διάμετρο περίπου 2 εκατοστά, είναι γενικά έτοιμα για να ξεριζωθούν.

Με αυτές τις δέκα συμβουλές στο κηπουρικό σας οπλοστάσιο, θα είστε στον σωστό δρόμο για μια καλλιέργεια καρότων που δεν είναι μόνο άφθονη, αλλά και ανώτερη σε γεύση και θρεπτική αξία από οτιδήποτε μπορείτε να αγοράσετε από το κατάστημα. Καλή φύτευση και συγκομιδή!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram