Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φαρμακευτικές περιγραφές του Ιπποκράτη για το Χαμομήλι

 


Από τα βάθη της αρχαιότητας, η φωνή του Ιπποκράτη, του πατέρα της ιατρικής, αντηχεί, ψιθυρίζοντας μυστικά θεραπείας. Στα αιώνια κείμενά του, ξεδιπλώνεται η σοφία της φύσης, με το χαμομήλι να λάμπει ως ένα πολύτιμο φαρμακευτικό δώρο.

Μια ματιά στο "Περί Φαρμάκων"

Στο μνημειώδες έργο του "Περί Φαρμάκων", ο Ιπποκράτης υμνεί τις αρετές του χαμομηλιού, αποκαλύπτοντας τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το άνθος αυτό, με τα λεπτεπίλεπτα πέταλα και το γλυκό άρωμα, αποτελεί ένα φυσικό θησαυρό, ικανό να απαλύνει πλήθος παθήσεων.

Θεραπευτικές δυνάμεις:

  • Γαστρεντερικό σύστημα: Ο Ιπποκράτης πίστευε ακράδαντα στην ικανότητα του χαμομηλιού να θεραπεύει γαστρεντερικές διαταραχές. Το χαμομήλι, ως ρόφημα ή κατάπλασμα, δρα κατά της διάρροιας, του εμετού, της δυσπεψίας και των πόνων στο στομάχι, χαρίζοντας ανακούφιση και γαλήνη στο πεπτικό σύστημα.
  • Φλεγμονές: Η αντιφλεγμονώδης δράση του χαμομηλιού εξυμνείται από τον Ιπποκράτη. Το άνθος αυτό αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό, καταπολεμώντας φλεγμονές του δέρματος, των ματιών, του στόματος και των γεννητικών οργάνων, ενώ παράλληλα προσφέρει δροσερή ανακούφιση.
  • Νευρικό σύστημα: Ο Ιπποκράτης αναγνώριζε στο χαμομήλι αγχολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Το ρόφημα χαμομηλιού δρα ως αγχολυτικό, διώχνοντας το άγχος, την αϋπνία και την νευρικότητα, χαρίζοντας γαλήνη και ύπνο ήρεμο.


Τρόπος χρήσης:

Ο Ιπποκράτης περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η θεραπευτική δύναμη του χαμομηλιού:

  • Τσάι: Ρίξτε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά. Απολαύστε το ζεστό ή κρύο, αφήνοντας τα ευεργετικά συστατικά του χαμομηλιού να αγκαλιάσουν τον οργανισμό σας.
  • Κατάπλασμα: Βράστε 1-2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού σε 1 φλιτζάνι νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά. Στραγγίξτε το μείγμα και εφαρμόστε το ζεστό κατάπλασμα στην πάσχουσα περιοχή, νιώθοντας την ανακούφιση να έρχεται σιγά σιγά.
  • Κλύσμα: Ρίξτε 1-2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού σε 1 λίτρο νερό και βράστε το μείγμα για 5-10 λεπτά. Στραγγίξτε το μείγμα και αφήστε το να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε ως κλύσμα, νιώθοντας την γαστρεντερική σας γαλήνη να αποκαθίσταται.

Το όνομα "χαμομήλι" προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά "χαμαί" (χαμηλά) και "μῆλον" (μήλο), υπονοώντας ότι η μυρωδιά του άνθους θυμίζει μήλο που βρίσκεται "χαμηλά" στο έδαφος.

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν την ουσία του ως το κύριο συστατικό στο βάλσαμο, για τη διατήρηση των νεκρών Φαραώ.

Στη σύγχρονη εποχή, το χαμομήλι τσάι , είναι βασικό στοιχείο για την πρόκληση ύπνου.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το χαμομήλι για διάφορες θεραπευτικές χρήσεις, όπως:

  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Φλεγμονές
  • Άγχος
  • Αϋπνία


Ποια συμπτώματα ανακουφίζει το χαμομήλι;

  • Το στρες
  • Την αϋπνία
  • Την ανησυχία
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Αέρια και διάρροια
  • Και για πληγές στο στόμα που προκύπτουν από τη θεραπεία του καρκίνου.
  • Τοπικά, για δερματικές παθήσεις


Χρήσιμες πληροφορίες κατά την χρήση του: 

Πως έχουν γίνει αναφορές κατά την χρήση του , για αναφυλαξία και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις. (όσοι είναι αλλεργικοί σε σχετικά φυτά όπως αμβροσία, χρυσάνθεμα, κατιφές ή μαργαρίτες).
Μπορεί να έχει αλληλεπίδραση με αραιωτικά αίματος.

Προφυλάξεις και Σημείωση

Παρότι το χαμομήλι θεωρείται ασφαλές, ο Ιπποκράτης τόνιζε την προσοχή. Γυναίκες εγκύους ή θηλάζουσες, καθώς και άτομα με αλλεργίες σε φυτά της οικογένειας Asteraceae, οφείλουν να συμβουλευτούν τον ιατρό τους πριν την χρήση του. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το χαμομήλι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία, έμετο και διάρροια.

Συμβουλή:

Πριν εντάξετε το χαμομήλι στην θεραπευτική σας ρουτίνα, λάβετε την σοφή συμβουλή του ιατρού σας. Η γνώση του Ιπποκράτη, παντρεμένη με την σύγχρονη ιατρική, χαρίζει υγεία και ευεξία.

Κλείνοντας:

Το χαμομήλι, ύμνος στην φύση και στην σοφία του Ιπποκράτη, αποτελεί ένα διαχρονικό φαρμακευτικό θησαυρό. Ας αγκαλιάσουμε την δωρεά της φύσης, απολαμβάνοντας τα ευεργετικά του χαρίσματα με σεβασμό και σύνεση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram