Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η Ιερή Σχέση μεταξύ Ανθρώπων και Δέντρων

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Η ειδική σχέση μεταξύ ανθρώπων και δέντρων

Οι άνθρωποι και τα δέντρα έχουν πολύ περισσότερα κοινά πράγματα από ό,τι πολλοί από εμάς συνειδητοποιούμε. Παρακάτω μοιραζόμαστε μερικά ενδιαφέροντα και υπέροχα πράγματα που οι άνθρωποι και τα δέντρα έχουν κοινά και γιατί η σχέση μεταξύ ανθρώπων και δέντρων είναι τόσο ιδιαίτερη και σημαντική. Αυτό περιλαμβάνει το γεγονός ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και τα δέντρα είναι ως επί το πλείστον νερό, μοιραζόμαστε παρόμοια φυσικά χαρακτηριστικά και ο καθένας από εμάς είναι εντελώς μοναδικός. Επιπλέον, οι άνθρωποι και τα δέντρα είναι αλληλεξαρτώμενα - εμείς εισπνέουμε οξυγόνο και εκπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα, ενώ τα δέντρα προσλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο.

Τι κοινό έχουν οι άνθρωποι και τα δέντρα

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ ανθρώπων και δέντρων. Παρακάτω έχουμε επισημάνει μερικά από αυτά: Φυσικά χαρακτηριστικά: Τόσο, άνθρωποι όσο και δέντρα, στέκονται όρθιοι με μια κορώνα στην κορυφή και τα μέλη τους προέρχονται από έναν κεντρικό κορμό. Επιπλέον, το σωληνωτό σχέδιο διακλάδωσης των πνευμόνων μας μοιάζει με το ριζικό σύστημα πολλών δέντρων. 

Μοναδικότητα και Ομορφιά 

Κάθε άτομο και κάθε δέντρο είναι μοναδικό και δεν υπάρχουν δύο ακριβώς ίδια. Με τα δέντρα τα χρώματα μπορεί να ποικίλλουν, τα κλαδιά μπορούν να αναπτυχθούν και να λυγίσουν σε διαφορετικές γωνίες και οι μπουμπούκια και τα λουλούδια εμφανίζονται σε διαφορετικά σημεία. Παρόμοια με τους ανθρώπους, τα δέντρα έχουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με διακύμανση σε ύψος και όγκο. Κάποιοι ψηλώνουν ενώ άλλοι είναι κοντοί. Μερικά παραμένουν αδύναμα και άλλα μεγαλώνουν. Η μοναδικότητα και η ποικιλομορφία που είναι εμφανής τόσο στα δέντρα όσο και στους ανθρώπους βοηθά να γίνει ο κόσμος ένα πιο ενδιαφέρον και όμορφο μέρος!

Εξάρτηση από το νερό

Τόσο οι άνθρωποι όσο και τα δέντρα αποτελούνται κυρίως από νερό και βασίζονται σε αυτόν τον πόρο για να επιβιώσουν. Τα περισσότερα δέντρα αποτελούνται από περισσότερο από 50% νερό. Ομοίως, ένα ενήλικο άτομο αποτελείται από περίπου 60% νερό. Χωρίς νερό, η ζωή όπως εμείς τώρα δεν θα ήταν δυνατή για τους ανθρώπους, τα δέντρα και οτιδήποτε άλλο. 

Εξάρτηση από τους Άλλους

 Γνωρίζατε ότι υπάρχουν τόσα μικρόβια στο ανθρώπινο σώμα όσα και τα πραγματικά ανθρώπινα κύτταρα; Παρόλο που αυτά τα μικρόβια δεν αποτελούν μέρος του σώματος, εκτελούν λειτουργίες σημαντικές για την ανθρώπινη ζωή. Παρόμοια με τους ανθρώπους, τα δέντρα βασίζονται επίσης σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς για την επιβίωση και την αναπαραγωγή. Για παράδειγμα, πολλά δέντρα βασίζονται σε ορισμένους μύκητες για να κολλήσουν στις ρίζες τους και να τους επιτρέψουν να εξάγουν επαρκώς νερό από το έδαφος. Επιπλέον, πολλά δέντρα και θάμνοι (συμπεριλαμβανομένης της κερασιάς, του μούρου, της δαμασκηνιάς, μεταξύ άλλων) βασίζονται σε έντομα επικονίασης για να ανταλλάξουν τη γύρη από τα ανθισμένα άνθη τους για να αναγεννηθούν.

Ζήστε σε Κοινότητες

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Smithsonian τον Μάρτιο του 2018, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία ότι τα δέντρα του ίδιου είδους είναι στην πραγματικότητα κοινοτικοί οργανισμοί (όπως οι άνθρωποι) και μπορούν ακόμη και να σχηματίσουν συμμαχίες με δέντρα άλλων ειδών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα δασικά δέντρα έχουν εξελιχθεί για να ζουν σε αλληλεξαρτώμενες και συνεργατικές σχέσεις που συντηρούνται από την επικοινωνία και μια συλλογική νοημοσύνη παρόμοια με μια αποικία εντόμων ή μια πόλη. 

Η συμβιωτική σχέση μεταξύ ανθρώπων και δέντρων 

Δέντρα και άνθρωποι έχουν μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση. Ένα παράδειγμα είναι ότι εισπνέουμε οξυγόνο και εκπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα. Τα δέντρα, από την άλλη πλευρά, προσλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Ο ρόλος που παίζουν τα δέντρα στο οικοσύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη και την ζωή στη γη γενικά. Επιπλέον, τα δέντρα μας υποστηρίζουν παρέχοντας σκιά και καταφύγιο, αποτρέποντας τη διάβρωση του εδάφους, λειτουργώντας ως ανεμοθραύστες, καθαρίζοντας τα υπόγεια ύδατα και παρέχοντας τροφή.

Δέντρα και πνευματικότητα

Η ειδική σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και δέντρων μπορεί να φανεί σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, ακόμη και από την αρχαιότητα. Όπως θαυμάζουμε τα δέντρα σήμερα και κατανοούμε τη σημασία του ρόλου τους για τη ζωή στη γη, το ίδιο έκανε και ο πρώτος άνθρωπος. Αυτό είναι εμφανές στους συμβολισμούς των δέντρων που καταγράφονται σε όλη την ιστορία. Εκτός από την παροχή αναγκών όπως τροφή, στέγη, θεραπεία και προστασία, τα δέντρα έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πνευματικότητα διαφόρων ομάδων ανθρώπων και θρησκειών. Το Δέντρο της Ζωής ή τα δέντρα που χρησιμοποιούνται ως σύμβολο μπορούν να βρεθούν σε διάφορα θρησκευτικά κείμενα. Αυτό περιλαμβάνει το Δέντρο της Γνώσης και το Δέντρο της Ζωής στη Βίβλο, το Δέντρο της Αθανασίας στο Κοράνι, το Ασσυριακό Δέντρο της Ζωής στην Αρχαία Μεσοποταμία και το Δέντρο Μπο ή Μπόντι στον Βουδισμό, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, οι αρχαίοι άνθρωποι στην Ελλάδα, την Περσία και άλλες περιοχές χρησιμοποιούσαν συνήθως το σύμβολο του παγκόσμιου δέντρου, το οποίο δείχνει τις ρίζες του δέντρου τυλιγμένες γύρω από τη Γη και τα κλαδιά της στους ουρανούς. Αυτό το σύμβολο αντιπροσωπεύει ένα δέντρο που στηρίζει τους ουρανούς και συνδέει τους ουρανούς με τον επίγειο κόσμο και, με τις ρίζες του, τον κάτω κόσμο». 

Δέντρα και αίσθηση του τόπου

Τα δέντρα μας συνδέουν με το μέρος που ζούμε. Τα μάτια μας τραβούν συχνά όταν βγαίνουμε σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να χρησιμεύσουν ως ορόσημα και να μας βοηθήσουν να βρούμε το δρόμο μας. Πολλοί άνθρωποι συνειδητά ή υποσυνείδητα θυμούνται ένα μέρος που επισκέφτηκαν από τα δέντρα που υπήρχαν και μπορεί να έχουν ένα συναίσθημα ή μια ανάμνηση που τους έρχεται στο μυαλό όταν βλέπουν ένα δέντρο. Για παράδειγμα, άτομα που προέρχονται ή έζησαν σε παράκτιες περιοχές της Καλιφόρνια, της Φλόριντα ή της Χαβάης μπορούν να θυμούνται αξέχαστες στιγμές στη ζωή τους και εκείνες τις στιγμές παρουσίας με φοίνικες. Αν είστε από το Οχάιο ή την Πενσυλβάνια, πολλοί θα θυμούνται μια παιδική ηλικία γεμάτη με σφενδάμνους και τα όμορφα χρώματα του φθινοπώρου που εμφάνιζαν. Άλλοι άνθρωποι μπορούν να θυμούνται το άρωμα των ανθέων πορτοκαλιάς ή κερασιάς από ένα κοντινό άλσος που μεγαλώνει, ή τα μαγευτικά πεύκα και τα έλατα από τις διακοπές στα βουνά.

Το μέλλον: Η ανθρωπότητα και τα δέντρα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Yale, υπάρχουν πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δέντρα στη γη. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί μειώνονται κατά πάνω από 15 δισεκατομμύρια ετησίως και έχουμε χάσει πάνω από το 45 τοις εκατό των δέντρων στη γη από τότε που η ανθρωπότητα άρχισε να τα κόβει. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πάνω από 7,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά περίπου 80 εκατομμύρια ετησίως. Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν αυτό το ζήτημα και εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν και να προστατεύσουν τα οικοσυστήματα και τα δέντρα για τις μελλοντικές γενιές. Οργανισμοί όπως το Arbor Day Foundation και άλλοι επικεντρώνονται στην αναφύτευση των πολύτιμων δασών μας που έχουν υποφέρει από πυρκαγιές, προσβολή από έντομα και ανθρώπινη καταστροφή. Επιπλέον, η ιδέα του The Living Urn αυξάνεται σε δημοτικότητα και συμβάλλει σε αυτές τις προσπάθειες διατήρησης με έναν πραγματικά προσωπικό τρόπο. Η ιδέα της ταφής δέντρων συνδέεται με τόσους πολλούς ανθρώπους λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που υπάρχει μεταξύ ανθρώπων και δέντρων. Τι καλύτερος τρόπος για να τιμήσετε ένα αγαπημένο πρόσωπο και να ανταποδώσετε αυτά που έμειναν πίσω από το να φυτέψετε μια τεφροδόχο βιοδέντρου Living Urn και να δημιουργήσετε ένα μνημείο δέντρου. Επιπλέον, για κάθε Ζωντανό Τεμάχιο που φυτεύεται, η εταιρεία δωρίζει για να φυτέψει ένα δεύτερο δέντρο σε μια περιοχή στις ΗΠΑ που χρειάζεται αναδάσωση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram