Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ! Η Διατροφή που κάνει "Θαύματα" στην Οστεοπόρωση


Είναι πλέον αποδεκτό ότι μια καλά ισορροπημένη διατροφή, πέρα από την ενίσχυση της οστικής υγείας, αποτελεί επίσης έναν ισχυρό σύμμαχο στην προστασία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των νεφρών. 

Αυτή η διατροφική προσέγγιση, εκτός από την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, έχει επίσης θετικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και των αυτοάνοσων διαταραχών.

Η μεσογειακή διατροφή, συγκεκριμένα, έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταγμάτων.

Επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία των οστών:

Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, διαπίστωσε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετιζόταν με υψηλότερη οστική πυκνότητα και μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης σε γυναίκες μέσης ηλικίας.
Μια κλινική δοκιμή του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή, εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, βελτίωσε την οστική πυκνότητα και την οστική μάζα σε γυναίκες άνω των 65 ετών.


Ρόλος των φυτικών τροφών στην πρόληψη της οστεοπόρωσης:
Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σχετιζόταν με υψηλότερη οστική πυκνότητα και μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Μια κλινική δοκιμή του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Osteoporosis International, έδειξε ότι η δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, με έμφαση στα όσπρια, βελτίωσε τα οστικά σημάδια σε γυναίκες με οστεοπενία.

Συμπέρασμα:

Η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D, φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης στις γυναίκες. Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής και η συμπλήρωση βιταμίνης D, εάν κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να ωφελήσει την υγεία των οστών.

Αυτό το συμπέρασμα βασίζεται σε τρεις κλινικές μελέτες και μία παρατηρησιακή μελέτη, οι οποίες αξιολόγησαν τα υγειονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη υποδεικνύει ότι οι γυναίκες οι οποίες ακολουθούν πιστά τις αρχές της μεσογειακής διατροφής διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να υποστούν κατάγματα.

Η ιδανική διατροφή προωθεί την κατανάλωση φρέσκων προϊόντων, όπως φρούτα και λαχανικά, με έμφαση στην πρόσληψη ψαριών και στη χρήση του θρεπτικού ελαιόλαδου. Συνοψίζοντας, η υγιεινή μεσογειακή διατροφή αποτελεί την προτιμώμενη διατροφική στρατηγική για γυναίκες που επιδιώκουν τη μείωση του οστικού πόνου, προσφέροντας ταυτόχρονα εκτεταμένες προστατευτικές επιδράσεις σε πολλαπλά συστήματα του οργανισμού.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


Πηγές:
Journal of Bone and Mineral Research: <αφαιρέθηκε το μη έγκυρο URL>
BMJ Open: <αφαιρέθηκε το μη έγκυρο URL>
Nutrients: <αφαιρέθηκε το μη έγκυρο URL>