Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η δύναμη του Λάχανου: Το θαυματουργό Φάρμακο του Πυθαγόρα


Σύμφωνα με την παράδοση, ο Πυθαγόρας ήταν ένας από τους πρώτους που γνώρισε και χρησιμοποίησε τις θεραπευτικές ιδιότητες των φύλλων λάχανου. Ο ίδιος συνήθιζε να τρώει τα φύλλα λάχανου ωμά, να τα χρησιμοποιεί σε αφέψημα ή να τα εφαρμόζει εξωτερικά ως κομπρέσα για διάφορες παθήσεις.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των φύλλων λάχανου έχουν επιβεβαιωθεί από σύγχρονες επιστημονικές έρευνες. Τα φύλλα λάχανου περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Οι κύριες θεραπευτικές ιδιότητες των φύλλων λάχανου περιλαμβάνουν:

  • Αντιφλεγμονώδη δράση: Τα φύλλα λάχανου περιέχουν σουλφοραφάνη, μια ουσία που έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η αντιφλεγμονώδης δράση των φύλλων λάχανου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία και η ιγμορίτιδα.
  • Αντιοξειδωτική δράση: Τα φύλλα λάχανου είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, β-καροτένιο και λουτεΐνη. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
  • Ενυδατική δράση: Τα φύλλα λάχανου είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες. Το νερό βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.
  • Διουρητική δράση: Τα φύλλα λάχανου έχουν διουρητικές ιδιότητες, που βοηθούν στην αποβολή των υγρών από τον οργανισμό.

Ο Πυθαγόρας και το λάχανο


Σε πλευρίτιδες, βρογχικά, ερυσίπελας, άνθρακα, καλόγερους, κατασκευάσματα από ωμά φύλλα λάχανου (Μάπα) ανακουφίζουν.
Ο ιατρός Λέ Μπλά, μου εκμυστηρεύθηκε κατόπιν, ότι ακολουθώντας την θεραπεία αυτή με φύλλα λάχανου, επέτυχε εκατό θεραπείες, σε ασθενείς που χρόνια πολλά υπέφεραν από φοβερούς πονοκεφάλους χωρίς ποτέ οι γιατροί να μπορέσουν να τους γιατρέψουν. Επιθέματα από λάχανα στο μέτωπο επί κάμποσες μέρες και ο ασθενής ανακουφίζεται.
Σε πλευρίτιδες, σε βρογχικά, σε ερυσίπελας, τα καταπλάσματα από λάχανο ξεφλογίζουν, ανακουφίζουν. 

Για τον άνθρακα, τις φλεγμονές, τα παναρί, τα διάφορα ορτικάρια και καλόγερους, τα φύλλα από λάχανα είναι ένα ασυναγώνιστο φάρμακο.
Επίσης παρατήρησα ότι επιφέρει μία θερμοκρασία φυσιολογική στους πυρετούς. Οι χωρικοί εδώ στις Άλπεις, όταν είναι άρρωστοι πίνουν ζουμί από βρασμένο λάχανο.


Και όλη η θεραπεία, πρέπει να εξηγήσω, έγκειται ότι το λάχανο καθαρίζει εσωτερικώς τα δηλητήρια του οργανισμού. Τραβά προς τα έξω το πύο, τα άλατα, τις ακαθαρσίες του σώματος. Είναι ένα είδος καθαρτικού με όλη τη σημασία της λέξεως.

Τα επιθέματα από φύλλο λάχανο το συσταίνω επίσης στους ασθματικούς. Πολλές φορές είδα ασθενείς που όχι μόνο καλυτέρευσαν την κατάστασή τους με το λάχανο, αλλά και γιατρεύτηκαν τελείως.
Το λάχανο, ο χυμός που χύνει, είναι επίσης απολυμαντικός και αυτό εξηγεί την επίδραση του επί των σπυριών, καλόγερων, άνθρακα, ακόμα και καρκίνου. Η χαρά μου, η έκπληξης μου στις αρχές του σταδίου μου όταν είδα τις θεραπευτικές ιδιότητες του λάχανου, ήταν απερίγραπτη. Τόσο απλό και ταπεινό φυτό, τόσο κοντά μας και να μη το γνωρίζουμε και να το περιφρονούμε!

Στο «Ιατρικό Λεξικό» ο Ντιντερό γράφει για το λάχανο : «Ο Πυθαγόρας έτρωγε λάχανο και το έδινε στους οπαδούς του ως φάρμακο». Βλέπουμε λοιπόν, ότι το μεταχειρίζονταν από τους παλιούς χρόνους ως φάρμακο. Το ζουμί, λοιπόν, από φρέσκο λάχανο είναι ενεργητικό και καθαρίζει τον οργανισμό του ανθρώπου. Όταν μάλιστα γίνεται σαν σιρόπι με μέλι και τρία γραμμάρια από σαφράν, λίγο ζάχαρη (αν δεν έχετε μέλι) ωφελεί για να καθαρίζει τους βρόγχους σας.
Οι άνθρωποι που υποφέρουν τον χειμώνα από διαφόρους κατάρρους των βρόγχων προληπτικά μπορεί να πίνουν αυτό το απλό σιρόπι ώστε να αποφεύγουν τις βρογχίτιδες.
Το ζουμί από λάχανο εθεωρείτο από τους αρχαιοτάτους χρόνους ως αντιφλογιστικό και καλό για τον βήχα των φυματικών.
Ο ιατρός Αντώνιος Μποσί στο έργον του «Φυτά και βότανα που γιατρεύουν», γράφει ότι από όλα τα φυτά το βότανο αυτό ωφελεί σε φυματικές και προφυματικές καταστάσεις.Και ως σούπα βραδινή ακόμα ωφελεί τον οργανισμό.
Ο Μοργκάνι αναφέρει ότι επί σειρά ετών έπινε το βράδυ σούπα από λάχανο όπως όλοι οι δικοί του και έτσι στην μεγάλη επιδημία της γρίπης στο 1917, κανείς από το σπίτι του ούτε αυτός έπαθε τίποτα.
Ο πλοίαρχος Κούκ γράφει ο ίδιος στο ημερολόγιό του ότι αν σώθηκε το πλήρωμά του από την φοβερή αρρώστια του σκορβούτου, είναι διότι ο ίδιος όπως και το πλήρωμά του τρέφονταν με λάχανα τα οποία είχε φυτέψει σε κασόνες μέσα στο πλοίο του.
Στην Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο όπου οι κάτοικοι τρέφονται με πολύ λάχανο παρατηρήθηκε ότι οι λαοί είναι οι πλέον υγιείς και οι πλέον δυναμωμένοι.
Το Λάχανο ωφελεί εναντίον των οφθαλμιάσεων. Ωφελεί επίσης στις μητρήτιδες, εμμηνορραγίες.

Κάνετε καταπλάσματα από λάχανα ωμά ή κοπανισμένα. Τυλίγεται το άρρωστο μέρος του σώματος με ωμά φύλλα λάχανου και δένετέ το με καθαρό πανί.
Ο δόκτωρ Ντοντές, Ολλανδός, αναφέρει σε ένα παλιό του σύγγραμμα ότι έσωσε τον αυτοκράτορα Μαξιμιλιανό Β' από πρήξιμο της κοιλιάς με ζουμί από λάχανο. Του έφτιαχνε επίσης σαλάτα βραστή από λάχανο, η οποία γίνεται νοστιμότατη με λίγο λάδι και λεμόνι. Επίσης καθαρίζει τα νεφρά και φέρνει πολλά ουρά.
Εγώ ο ίδιος μαζί με τον πατέρα μου πλέον από σαράντα χρόνια μεταχειριζόμαστε το λάχανο εναντίον όλων των ασθενειών που ανέφερα, με μεγάλη επιτυχία. 

Χιλιάδες γράμματα έλαβα που με ευχαριστούσαν διότι το λάχανο ως φάρμακο δεν κοστίζει τίποτα σε μας στην Ελβετία, σε όλα τα περιβόλια φυτεύουμε οι ίδιοι τα λάχανά μας και έτσι δεν μας κοστίζουν απολύτως τίποτα.
Τα φάρμακα τα καλύτερα, έλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου, είναι εκείνα που δεν... κοστίζουν. Πάντα και εγώ πίστευα ότι τα βότανα είναι τα καλύτερα αντίδοτα κατά των ασθενειών και προσιτά σε όλο τον κόσμο.
Τα φάρμακα πρέπει να είναι φθηνά και εγώ ο ίδιος είχα κάμει μια αναφορά στην Κυβέρνηση της Ελβετικής Ομοσπονδίας για να φθηνύνουνε τα φάρμακα τα όποια δυστυχώς είναι αρκετά ακριβά εδώ στην Ελβετία.
Αλλά για να επανέλθω στο λάχανο, λέω ότι όποιος μια φορά το δοκιμάσει και δει πόσο ωφελεί, δεν το αφήνει πλέον. Συμβουλεύω επίσης σε όλους να φυτεύουν λάχανα στις αυλές τους. Δεν κοστίζει τίποτα και είναι πάντα χρειαζούμενο σε ώρα ανάγκης.
Τώρα ας δούμε λιγάκι για ορισμένες αρρώστιες με τι τρόπο πρέπει να μεταχειριζόμαστε το λάχανο.

Για την ιλαρά πρέπει να βάζουμε τα φύλλα από το λάχανο χλιαρά εις τα άκρα του σώματος. Και μαζί να δίνετε στον άρρωστο ένα ζεστό από τίλιο η βιολέτα.
Εναντίον της οφθαλμιάσεως, επίσης, τα φύλλα από λάχανο ωφελούν, εάν μάλιστα θέσουμε φύλλα κοπανισμένα και απολυμασμένα στα μάτια ως καταπλάσματα την νύχτα μόνο.
Ο πατέρας μου είχε καλυτερεύσει ασθενείς απελπισμένους που έπασχαν από παράλυση των κάτω άκρων. Πρέπει να βάζετε καταπλάσματα από φύλλα λάχανου στα παράλυτα άκρα και να τα αλλάζετε πρωί και βράδυ. Σε λίγο διάστημα, εάν έχετε υπομονή, θα δείτε μία καλυτέρευση στον ασθενή σας.
Για τις νευραλγίες να κάνετε καταπλάσματα από λάχανο εις το μέρος του σώματος που σας πονά.
Για τις πληγές εγκαυμάτων, να θέτετε φύλλα κομμένα σαν λουρίδες και να κάνετε επιδέσμους από τα ίδια φύλλα (απολυμασμένα όπως είπαμε πρώτα). Και όχι μόνο αυτό ωφελεί, αλλά με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τα σημάδια στο καμένο μέρος του σώματος.
Στις μητρήτιδες και τις εμμηνορραγίες, τα καταπλάσματα αυτά από φύλλα λάχανου στα νεφρά, την κάτω κοιλιά, είναι αποτελεσματικότατα ιδίως για τις χρόνιες μητρήτιδες. Καταπραΰνει τους πόνους και για τις εμμηνορραγίες τις τακτοποιεί. Αυτό πρέπει να γίνεται συνεχώς επί πολύ καιρό και να μη διακόπτετε την θεραπεία σας ούτε λίγες μέρες κάθε μηνός. Επίσης για τις πληγές της κεφαλής το απλό αυτό φάρμακο ωφελεί πολύ...


Εκτός από τις παραπάνω ιδιότητες, τα φύλλα λάχανου έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εξής παθήσεων:

  • Εγκαύματα: Τα φύλλα λάχανου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής από εγκαύματα.
  • Πόνοι στις αρθρώσεις: Τα φύλλα λάχανου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις που οφείλονται σε αρθρίτιδα, ινομυαλγία ή άλλες παθήσεις.
  • Προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος: Τα φύλλα λάχανου μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας και άλλων προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές: Τα φύλλα λάχανου μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών.
  • Μακροχρόνια προβλήματα υγείας: Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση λάχανου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης ορισμένων χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.


Πώς να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα λάχανου για θεραπευτικούς σκοπούς

Τα φύλλα λάχανου μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους για θεραπευτικούς σκοπούς.Ωμά: Μπορείτε να τρώτε τα φύλλα λάχανου ωμά, ως σαλάτα ή ως μέρος ενός γεύματος.
Αφέψημα: Μπορείτε να φτιάξετε αφέψημα από φύλλα λάχανου βράζοντας τα σε νερό για περίπου 10 λεπτά. Το αφέψημα αυτό μπορείτε να το πιείτε ή να το χρησιμοποιήσετε για κομπρέσα.
Κομπρέσα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νωπά ή ψημένα φύλλα λάχανου ως κομπρέσα για διάφορες παθήσεις. Για να φτιάξετε μια κομπρέσα, απλώστε ένα νωπό ή ψημένο φύλλο λάχανου στην πάσχουσα περιοχή και αφήστε το για περίπου 30 λεπτά.

Εάν έχετε κάποια ιατρική πάθηση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τα φύλλα λάχανου για θεραπευτικούς σκοπούς.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram