Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Καρύδια: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Τα καρύδια είναι ένα είδος καρυδιού που προέρχεται από το δέντρο της καρυδιάς, το οποίο είναι εγγενές στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο σε όλο τον κόσμο και είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία.

Διατροφικές ιδιότητες

Τα καρύδια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, υγιεινών λιπών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Συγκεκριμένα, περιέχουν:

  • Πρωτεΐνη: 18 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια
  • Λιπαρά: 65 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, εκ των οποίων τα 13 γραμμάρια είναι μονοακόρεστα, τα 34 γραμμάρια είναι πολυακόρεστα και τα 8 γραμμάρια είναι κορεσμένα
  • Φυτικές ίνες: 6 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια
  • Βιταμίνες: βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ
  • Μέταλλα: μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρος, ψευδάργυρος


Ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες

Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των καρυδιών έχουν τεκμηριωθεί από πολλές μελέτες. Μερικές από τις πιο σημαντικές από αυτές είναι οι εξής:Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης, τα οποία είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Μετριάζουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης.
Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου γήρανσης. Τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

Περιορισμοί

Τα καρύδια είναι ένα υγιεινό τρόφιμο, αλλά είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο. Η ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση είναι 2-3 καρύδια για τους ενήλικες.

Η πιο πρόσφατη μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nutrition and Metabolism" το 2023, έδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 2.600 άτομα, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν καρύδια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου από όσους δεν κατανάλωναν καρύδια.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προστίθενται στα ευρήματα προηγούμενων μελετών που έχουν δείξει ότι τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram