Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Εύκολη & Γρήγορη Συνταγή για την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα !

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Η βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Είναι ένα κέικ με πλούσιο άρωμα πορτοκαλιού και βουτύρου, ενώ τα κομματάκια σοκολάτας του προσδίδουν μια πιο μοντέρνα και έντονη γεύση.

Στην εσωτερική της κοιλότητα κρύβεται ένα ασημένιο φλουρί, το οποίο συμβολίζει την καλή τύχη και την ευημερία για το νέο έτος. Ο τυχερός που το βρει στο κομμάτι του, θα έχει καλή τύχη και υγεία για όλη τη χρονιά.

Η βασιλόπιτα είναι ένα γλυκό με πλούσια ιστορία και συμβολισμούς. Η παράδοση θέλει να φτιάχνεται από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, ως ένδειξη αισιοδοξίας για το νέο έτος. Το ασημένιο φλουρί που κρύβει στο εσωτερικό της συμβολίζει τα χρήματα, την ευημερία και την καλή τύχη.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι μια κλασική βασιλόπιτα με πορτοκάλι και σοκολάτα. 

Είναι εύκολη στην παρασκευή της και σίγουρα θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.


Υλικά για τη Συνταγή

  • 175 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνον του)
  • Ξύσμα και χυμό από 2 μικρά πορτοκάλια
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 φλιτζάνι κουβερτούρα σε σταγόνες
  • 1 βανιλίνη
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1.Χτυπήστε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Ξεκινήστε να ρίχνετε τους κρόκους έναν – έναν, περιμένοντας να ενσωματωθεί ο πρώτος, προτού ρίξετε τον επόμενο.

2.Αφού ενσωματωθούν όλοι οι κρόκοι, αρχίστε να προσθέτετε εναλλάξ το χυμό πορτοκαλιού (στον οποίο έχετε ρίξει τη σόδα πάνω από το μπολ για να αφρίσει), με το αλεύρι.

3.Συνεχίστε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα και βάλτε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα κομμάτια σοκολάτας. Αφήστε το μίγμα στην άκρη.

4.Σε άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα μαζί με τη βανίλια και όταν σχηματιστούν κορυφές που στέκονται, διπλώστε με μια σπάτουλα στο μίγμα των αυγών με απαλές κινήσεις.

5.Βάλτε το μίγμα σε βουτυροαλευρωμένη φόρμα, βυθίστε το φλουρί που έχετε τυλίξει σε αλουμινόχαρτο και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα περίπου. Ελέγξτε το ψήσιμο, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, και αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο. Διαφορετικά συνεχίστε το ψήσιμο για λίγο ακόμα.

6.Αφού κρυώσει καλά, ξεφορμάρετε τη βασιλόπιτα προσεκτικά και αχνίστε με ζάχαρη.

Συμβουλή

Η παράδοση υπαγορεύει ότι ο γηραιότερος της οικογένειας κόβει τη βασιλόπιτα, ονομάζοντας τα κομμάτια – το πρώτο είναι για τον Χριστό, το δεύτερο για την Παναγία, το τρίτο για το σπίτι κ.λπ. για όλα τα μέλη της οικογένειας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram