Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ασκόλυμπροι: Το άγριο χόρτο με τις θαυματουργές ιδιότητες

 

Οι ασκολύμπροι είναι ένα άγριο χόρτο που ανήκει στην οικογένεια των αστερανθών. Είναι γνωστό και ως σκόλυμος, ασπράγκαθο, σταυράγκαθο ή σκολιάμπρι. Οι ασκολύμπροι είναι εγγενείς στην Μεσόγειο και απαντώνται σε ακαλλιέργητες περιοχές, όπως βοσκοτόπια, λιβάδια και άκρες δρόμων.

Οι ασκολύμπροι έχουν μακριά, αγκαθωτά φύλλα που μοιάζουν με της αγκινάρας. Τα φύλλα είναι τρυφερά και έχουν γλυκιά, πικρή γεύση. Οι ασκολύμπροι είναι ένα πολύτιμο τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, και Κ, καθώς και σε ασβέστιο, κάλιο, και σίδηρο.

Οι ασκολύμπροι έχουν επίσης θεραπευτικές ιδιότητες. 

Το αφέψημα των ριζών των ασκολύμπρων είναι γνωστό για τις διουρητικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία των ρευματισμών, της πέτρας των νεφρών και της κακοσμίας του ιδρώτα.

Πιο πρόσφατη μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Phytomedicine" έδειξε ότι το αφέψημα των ριζών των ασκολύμπρων έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η μελέτη έδειξε ότι το αφέψημα των ριζών των ασκολύμπρων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και στη μείωση της φλεγμονής.

*Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και έδειξε ότι το αφέψημα των ριζών των ασκολύμπρων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο ήπαρ, τους πνεύμονες και το δέρμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το αφέψημα των ριζών των ασκολύμπρων μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία του ανθρώπου, όπως η μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Άλλες πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες

Εκτός από τις διουρητικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι ασκολύμπροι έχουν επίσης προταθεί για τη θεραπεία άλλων παθήσεων, όπως:Νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ
Γαστρεντερολογικές παθήσεις, όπως το έλκος του στομάχου και το δωδεκαδακτύλου
Δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και η έκζεμα

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες.

Συμπερασματικά


Οι ασκολύμπροι είναι ένα άγριο χόρτο με υψηλή διατροφική αξία και πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες. Το αφέψημα των ριζών των ασκολύμπρων είναι γνωστό για τις διουρητικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία των ρευματισμών, της πέτρας των νεφρών και της κακοσμίας του ιδρώτα. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το αφέψημα των ριζών των ασκολύμπρων έχει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά οι ασκολύμπροι είναι ένα υποσχόμενο φυτό με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram