Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φυτική Διατροφή vs Ζωική : Η σύγκριση που θα σας κάνει να αναθεωρήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Μια νέα, συνδυασμένη ανάλυση δεκάδων μελετών έδειξε ότι η αντικατάσταση των τροφίμων ζωικής προέλευσης με φυτικά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών και θανάτου από κάθε αιτία.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και το Πανεπιστήμιο του Ντύσελντορφ στη Γερμανία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση αυτή παρέχει σημαντικά καρδιομεταβολικά οφέλη, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2.

Τα οφέλη αυτά αποκομίζονται όταν μειώνεται η κατανάλωση των εξής τροφίμων ζωικής προέλευσης:

  • Κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρεατικά
  • Αυγά
  • Γαλακτοκομικά
  • Βούτυρο

Ταυτόχρονα, πρέπει να αυξάνεται η πρόσληψη των εξής τροφίμων φυτικής προέλευσης:

  • Ξηροί καρποί
  • Όσπρια
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ελαιόλαδο

Εμπλουτισμός

Η μελέτη έδειξε ότι η αντικατάσταση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένων κρεατικών την ημέρα με 28-50 γραμμάρια ξηρών καρπών, μειώνει κατά 27% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντίστοιχα, η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με 50 γραμμάρια οσπρίων την ημέρα συσχετίστηκε με κίνδυνο μειωμένο κατά 23%. Και η αντικατάσταση ενός αυγού την ημέρα με 25-28 γραμμάρια ξηρών καρπών με μείωση κατά 17% του κινδύνου.

Ωστόσο δεν υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι οι αντικαταστάσεις πουλερικών, ψαριών ή θαλασσινών με ξηρούς καρπούς ή όσπρια παρέχουν αντίστοιχο όφελος.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως υπάρχουν οφέλη από τις αντικαταστάσεις και όσον αφορά τον διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, η αντικατάσταση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένων κρεατικών την ημέρα με 10-28 γραμμάρια ξηρών καρπών συσχετίστηκε με μείωση κατά 22% στον κίνδυνο αναπτύξεώς του.

Η αντίστοιχη μείωση ήταν:

  • 21% όταν αντί για ένα αυγό καταναλώνονταν 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα
  • 18% όταν αντί για ένα αυγό καταναλώνονταν 10 γραμμάρια ξηρών καρπών

Τέλος, η αντικατάσταση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένων κρεατικών την ημέρα με 28-50 γραμμάρια ξηρών καρπών συσχετίστηκε με 21% μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, για να επαληθευθούν τα ευρήματά τους.

Επιπλέον πληροφορίες

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 37 προγενέστερες κλινικές μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά περίπου 2 εκατομμύρια άτομα. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για έως και 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν τα περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και θανάτου από κάθε αιτία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η αντικατάσταση των τροφίμων ζωικής προέλευσης με φυτικά μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Ειδικότερα, η αντικατάσταση των επεξεργασμένων κρεατικών με ξηρούς καρπούς ή όσπρια φαίνεται να έχει τα μεγαλύτερα οφέλη.

Τα ξηρά καρποί και τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεατικών είναι επίσης σημαντική, καθώς αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι σημαντικά, καθώς ενισχύουν την υπάρχουσα επιστημονική τεκμηρίωση για τα οφέλη μιας φυτικής διατροφής.

Η κατανάλωση φυτικών τροφίμων έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου και του θανάτου από κάθε αιτία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή είναι μόνο μια συσχέτιση και δεν αποδεικνύει ότι η αντικατάσταση των τροφίμων ζωικής προέλευσης με φυτικά προκαλεί τα οφέλη που παρατηρήθηκαν.

Για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, οι οποίες θα διερευνήσουν τους αιτιολογικούς δεσμούς μεταξύ της διατροφής και των παραπάνω ασθενειών.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα της μελέτης αυτής παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Ενδεικτικά παραδείγματα αντικαταστάσεων φυτικών τροφίμων για ζωικά

  • Επεξεργασμένα κρέατα: ξηροί καρποί (φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους), όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως), λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια)
  • Αυγά: ξηροί καρποί, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά
  • Γαλακτοκομικά: φυτικά γάλατα και γιαούρτια, ξηροί καρποί, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά
  • Βούτυρο: ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί

Συμβουλές για την υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής

  • Ξεκινήστε σταδιακά: Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε εντελώς τη διατροφή σας από τη μια μέρα στην άλλη. Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές, όπως την αντικατάσταση ενός γεύματος με φυτική βάση την εβδομάδα.
  • Δώστε έμφαση στα φρέσκα, εποχικά τρόφιμα: Τα φρέσκα, εποχικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά και έχουν καλύτερη γεύση από τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και πρόσθετα σάκχαρα.
  • Δοκιμάστε νέες συνταγές: Υπάρχουν πολλές νόστιμες και θρεπτικές συνταγές με φυτικά υλικά.

Η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για την υγεία και την ευημερία σας. Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε μια ποικιλία νόστιμων και θρεπτικών γευμάτων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram