Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Δίαιτα MIND: Η καλύτερη άμυνα σας ενάντια στην Άνοια

Η δίαιτα MIND είναι ένα διατροφικό πρότυπο που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Η δίαιτα συνδυάζει στοιχεία της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Η δίαιτα MIND επικεντρώνεται στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. 

Οι βασικές τροφές που πρέπει να καταναλώνετε στη δίαιτα MIND περιλαμβάνουν:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως λάχανο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών και μαρούλι
  • Ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια
  • Μούρα, όπως φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα και βατόμουρα
  • Φασόλια, όπως μαύρα φασόλια, φασόλια pinto και φασόλια
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως κινόα, πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Ψάρια, όπως σολομός, τόνος και πέστροφα
  • Πουλερικά, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα
  • Ελαιόλαδο
  • Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα


Η δίαιτα MIND συνιστά επίσης να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, γλυκών και τηγανητών ή επεξεργασμένων τροφίμων.

Η δίαιτα MIND μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας με διάφορους τρόπους. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις τροφές που συνιστά η δίαιτα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου από βλάβη. Επιπλέον, οι βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που περιέχονται στις τροφές αυτές είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Ε, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές. Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καθώς και σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα φασόλια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και φυλλικού οξέος. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων. Τα ψάρια είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου. Τα πουλερικά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ψευδαργύρου. Το ελαιόλαδο είναι μια υγιεινή πηγή λίπους και αντιοξειδωτικών. Το κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά, αλλά είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο.

Για να ακολουθήσετε τη δίαιτα MIND, καλό είναι να κάνετε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας σταδιακά. Μπορείτε να ξεκινήσετε προσθέτοντας περισσότερες τροφές από τις παραπάνω ομάδες στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε με τον περιορισμό των τροφών που συνιστά η δίαιτα να αποφεύγετε.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη δίαιτα MIND, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν διαιτολόγο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram