Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Άνοια : Πώς σχετίζεται η όσφρηση με την ενίσχυση της μνήμης

Οι μυρωδιές είναι ισχυρά ερεθίσματα που μπορούν να ενεργοποιήσουν μνήμες και συναισθήματα. 

Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της California-Irvine έδειξε ότι μια μορφή αρωματοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης των ηλικιωμένων ατόμων. Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που εισέπνεαν μια μυρωδιά λεβάντας για 30 λεπτά την ημέρα, βελτίωσαν την ικανότητά τους να θυμούνται λέξεις και εικόνες.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη γνωστική έκπτωση. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Εκτός από τη βελτίωση της μνήμης, η αρωματοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους, της κατάθλιψης και του πόνου. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και την όρεξη.

Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε την αρωματοθεραπεία, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα αιθέρια έλαια και αρωματικά κεριά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία, ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Neuroscience.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της California-Irvine διαπίστωσαν ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης των ηλικιωμένων ατόμων. Η μελέτη τους έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που εισέπνεαν μια μυρωδιά λεβάντας για 30 λεπτά την ημέρα, βελτίωσαν την ικανότητά τους να θυμούνται λέξεις και εικόνες.

Η μελέτη διεξήχθη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60-85 ετών, που δεν παρουσίαζαν εξασθένηση μνήμης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, την ομάδα ελέγχου και την ομάδα δοκιμής. Κάθε άτομο της ομάδας δοκιμής έλαβε ένα δοχείο και επτά αμπούλες, καθεμιά από τις οποίες περιείχε ένα διαφορετικό φυσικό έλαιο. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου, από την άλλη, έλαβαν μόνο μικρές ποσότητες ελαίων. Στη συνέχεια, ζητήθηκε στους ηλικιωμένους να τοποθετούν στο δοχείο μια διαφορετική αμπούλα κάθε βράδυ, πριν πάνε για ύπνο. Οι συσκευές λειτουργούσαν για δύο ώρες, όσο οι συμμετέχοντες κοιμούνταν.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, δείχνοντας ότι όσοι κοιμούνταν με τα αρωματικά έλαια παρουσίασαν 226% ενίσχυση της γνωστικής τους απόδοσης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη χρήση ενός λέξεων που χρησιμοποιείται συνήθως για την αξιολόγηση της μνήμης. Οι απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου αποκάλυψαν καλύτερη ακεραιότητα στην αριστερή αγκιστροειδή δεσμίδα, μια οδό του εγκεφάλου που συνδέει τον έσω κροταφικό λοβό με τον προμετωπιαίο φλοιό λήψης αποφάσεων και τείνει να γίνεται λιγότερο εύρωστη με το πέρασμα του χρόνου. Οι συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα ανέφεραν επίσης ότι κοιμούνταν καλύτερα.

Προγενέστερη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι η έκθεση ατόμων με μέτρια άνοια σε έως και 40 διαφορετικές μυρωδιές 2 φορές την ημέρα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο ενίσχυσε τη μνήμη και τις γλωσσικές τους δεξιότητες, μείωσε την κατάθλιψη και βελτίωσε τις ικανότητες όσφρησης. Η νέα μελέτη, ωστόσο, απλοποίησε τη μέθοδο της αρωματοθεραπείας, παρέχοντας μια πιο εύκολη, αλλά εξίσου αποτελεσματική λύση.

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η απώλεια της ικανότητας όσφρησης μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση σχεδόν 70 νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών, μεταξύ των οποίων τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη νόσο Πάρκινσον, τη σχιζοφρένεια και άλλα. Το τελευταίο διάστημα, επιπλέον, προκύπτουν στοιχεία που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της απώλειας οσμής λόγω λοίμωξης από την COVID-19 και της επακόλουθης γνωστικής έκπτωσης.

«Στην ηλικία των 60 ετών, η όσφρηση και η γνωστική λειτουργία αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται», λέει ο Michael Leon, καθηγητής νευροβιολογίας και συμπεριφοράς. «Η όσφρηση έχει το προνόμιο να συνδέεται άμεσα με τα κυκλώματα μνήμης του εγκεφάλου. Όλοι ξέρουν πόσο ισχυρά είναι τα αρώματα στο να προκαλούν αναμνήσεις, ακόμη και από πολύ παλιά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις αλλαγές στην όραση ή την ακοή, που αντιμετωπίζονται με γυαλιά και ακουστικά βαρηκοΐας αντίστοιχα, δεν υπάρχουν καθιερωμένες παρεμβάσεις για την απώλεια όσφρησης», συμπληρώνει ο συνεργάτης ερευνητής Michael Yassa, επικεφαλής του James L. McGaugh στο Neurobiology of Learning & Memory.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν τον αντίκτυπο της αρωματοθεραπείας σε άτομα με διαγνωσμένη γνωστική απώλεια, ενώ ευελπιστούν ότι τα παρόντα ευρήματα θα λειτουργήσουν ως θεμέλια μελετών για τη δημιουργία θεραπειών που σχετίζονται με την όσφρηση και θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εξασθένησης της μνήμης.

Ελπίζω αυτό να είναι χρήσιμο!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram