Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τροφές που «καθαρίζουν» τις αρτηρίες μας

 

Το καροτένιο, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα καρότα, μπορεί να είναι το μυστικό για τη διατήρηση των αρτηριών καθαρών.
Ερευνητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Καταλονίας στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε καροτένιο οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα λίπους σε αυτή τη ζωτικής σημασίας δομή.


Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται όταν το λίπος συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. 

Αυτή η συσσώρευση αναφέρεται συνηθέστερα ως πλάκα και στενεύει τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων.
Η πλάκα μπορεί επίσης να σπάσει και να σχηματίσει θρόμβους, οι οποίοι μπορούν να εμποδίσουν σημαντικά τη ροή του αίματος και να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε καροτίνη;

Αυτή η φωτοσυνθετική χρωστική ουσία βρίσκεται συνήθως σε κίτρινα, πορτοκαλί και πράσινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, το σπανάκι, το μαρούλι, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες, το μπρόκολο, τα πεπόνια, οι πιπεριές, τα μάνγκο, οι παπάγιες, τα βερίκοκα και τα κολοκύθια.


Το καροτένιο βρίσκεται σε πολλές τροφές, κυρίως σε φρούτα και λαχανικά που έχουν έντονο πορτοκαλί, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα. Ορισμένες κύριες πηγές καροτενοειδών περιλαμβάνουν:
  • Καρότα
  • Μανταρίνια
  • Πορτοκάλια
  • Μάνγκο
  • Αχλάδια
  • Κίτρινο και κόκκινο πιπέρι
  • Ντομάτες
  • Βερίκοκα
  • Καρπούζι
  • Βατόμουρα
  • Ρόδι
  • Κίτρινα μήλα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα καροτενοειδή, όπως το λυκοπένιο στις ντομάτες, είναι πιο συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένες τροφές.


Εκτός από τα λαχανικά και τα φρούτα, καροτενοειδή βρίσκονται επίσης στα δημητριακά, ιδίως στον αραβόσιτο, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα ψάρια και στα θηλαστικά που συσσωρεύουν κίτρινο λίπος, όπως τα βοοειδή και τα πτηνά.
Καθώς τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτά, η βιοδιαθεσιμότητα των καροτενοειδών εξαρτάται επίσης από την περιεκτικότητα της δίαιτας σε λιπίδια, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antioxidants.
Για να εμβαθύνει περισσότερο, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε 200 άτομα ηλικίας 50-70 ετών και ανέλυσε τα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα τους. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών και φρούτων προστατεύει την καρδιά από τις ασθένειες, όπως έχει ήδη υποδειχθεί από γενικές έρευνες.

Συμπεραίνεται ότι τα επίπεδα καροτενίου στο αίμα συμβάλλουν στη μείωση του βάρους της αθηροσκλήρωσης, ιδίως στις γυναίκες.



'Επιβεβαιώνουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, ιδιαίτερα σε καροτένιο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων'. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram