Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Γιατί Πρέπει να Δώσετε μια Ευκαιρία στο Γιαούρτι & Γάλα Αμυγδάλου

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Υπάρχουν πλέον ποικίλες φυτικών γιαούρτιών που παράγονται από αμύγδαλα, καρύδια, βρώμη και κάσιους.

Πώς μπορείς να επιλέξεις ποιο μη γαλακτοκομικό γιαούρτη είναι η κατάλληλη επιλογή για εσένα; 

Αυτό εξαρτάται από το τι θέλεις να αποκομίσεις από το προϊόν.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, το γιαούρτη βρώμης και αμυγδάλου φαίνεται να είναι οι πιο συγκρίσιμες με το γαλακτοκομικό γιαούρτη ως προς την ενέργεια και τη θρεπτική πυκνότητα.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα φυτικά γιαούρτια γενικά περιέχουν λιγότερη πρωτεΐνη, ασβέστιο και κάλιο από τις παραδοσιακές γαλακτοκομικές επιλογές. Ωστόσο,τ α φυτικά γιαούρτια συνήθως έχουν λιγότερη ζάχαρη και νάτριο και παρέχουν περισσότερες ίνες από τις γαλακτοκομικές γιαούρτες.

"Υπάρχει πολλή σύγχυση ανάμεσα στους καταναλωτές. Είναι υγιεινό; Δεν είναι υγιεινό; Ακόμα και μέσα στις φυτικές επιλογές, υπάρχει πολλή ποικιλία", είπε η Alissa A. Nolden, διδάκτορας φιλοσοφίας και βοηθός καθηγητής στην επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Άμχερστ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο που ονομάζεται Nutrient Rich Foods (NRF) Index για να συγκρίνουν τα θρεπτικά προφίλ περισσότερων από 600 διαφορετικών γιαουρτιών. Αυτό το εργαλείο αναθέτει μια βαθμολόγηση σε κάθε γιαούρτι, προκειμένου να βοηθήσει στην κατάταξη των προϊόντων βάσει της θρεπτικής πυκνότητας.

Τα γιαούρτια ταξινομήθηκαν με βάση τη θρεπτική πυκνότητα με την εξής σειρά: αμύγδαλο, βρώμη, χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και μη γαλακτοκομικό, πλήρης περιεκτικότητα σε λίπος γαλακτοκομικό, κάσιους και καρύδα.

Αντί να βρεθεί "το καλύτερο" φυτικό γιαούρτι, οι ερευνητές επιδίωξαν να συγκρίνουν τα θρεπτικά προφίλ εκατοντάδων προϊόντων γιαουρτιού. Στη μελέτη, επικεντρώθηκαν μόνο στη ζάχαρη, το νάτριο, τις ίνες, τα κορεσμένα λιπαρά, το ασβέστιο, την πρωτεΐνη, το σίδηρο, το κάλιο και τη βιταμίνη D.

"Εάν είχαμε επιλέξει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, θα είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα, οπότε να πεις ότι κάτι είναι πιο θρεπτικό είναι λίγο έξω από τον στόχο της μελέτης", δήλωσε η Nolden. "Ωστόσο, εάν προσπαθείτε να βρείτε ένα πλήρες αντίγραφο του θρεπτικού προφίλ του γαλακτοκομικού γιαουρτιού, η βρώμη και το αμύγδαλο θα ήταν καλές επιλογές".

Πώς να επιλέξετε το σωστό γιαούρτι

Ορισμένοι άνθρωποι καταναλώνουν γαλακτοκομικό γιαούρτι για τα προβιοτικά, τα οποία θεωρούνται ότι προσφέρουν οφέλη για την υγεία του εντέρου. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι τα φυτικά γιαούρτια, όπως και τα γαλακτοκομικά, περιέχουν μια ποικιλία προβιοτικών καλλιεργειών. Αν και τα προβιοτικά μπορεί να μην επιβιώνουν τόσο καλά στα φυτικά γιαούρτια, τα προβιοτικά από αυτά τα ζυμαρικά προϊόντα μπορεί ακόμη να υποστηρίζουν την εντερική χλωρίδα.

Όπως και τα γαλακτοκομικά γιαούρτια, τα φυτικά γιαούρτια δημιουργούνται με χρήση "καλών βακτηρίων" κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, σύμφωνα με την Colleen Tewksbury, διδάκτορας φιλοσοφίας, μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, διαιτολόγος διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Πενσυλβάνια.

"Ο τύπος βακτηρίων που χρησιμοποιείται και η ποσότητα θα επηρεάσει τη γεύση του προϊόντος", είπε η Tewksbury. "Κάθε ένα μπορεί να έχει διαφορετικό δυναμικό οφέλους για την υγεία του εντέρου, αλλά γενικά, οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταναλώνουν πολλά προβιοτικά. Έτσι, οποιαδήποτε επιπλέον κατανάλωση θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως χρήσιμη για τους περισσότερους".

Στην πιο πρόσφατη μελέτη, το γιαούρτι καρύδας κατατάχθηκε χαμηλότερα σύμφωνα με το NFR Index, πιθανώς λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά.

Παρόλο που τα γιαούρτια αμυγδάλου και βρώμης κατατάχθηκαν ψηλότερα στη μελέτη, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές είναι οι μόνες επιλογές που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη όταν πρόκειται να κάνει απόφαση για γιαούρτι.

"Η τροφή συνδέεται πολύ με τα συναισθήματα, και δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικά κακό σε συγκεκριμένα γιαούρτια", είπε η Tewksbury.

Η τιμή, οι ζητήματα βιωσιμότητας, οι ανησυχίες για την υγεία και οι προτιμήσεις γεύσης μπορούν να παίξουν ρόλο όταν το γιαούρτι βρίσκεται στη λίστα των αγορών, οπότε αυτού του είδους η μελέτη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει το καλύτερο γιαούρτι για όλους.

Για κάποιον που θέλει να αποφύγει τα ζωικά προϊόντα, τα φυτικά γιαούρτια θα είναι η μοναδική επιλογή. Ωστόσο, εάν κάποιος ενδιαφέρεται για την πρόσληψη πρωτεΐνης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα φυτικά γιαούρτια συνήθως περιέχουν λιγότερη από αυτή τη μακροθρεπτική ουσία από τις εκδόσεις γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αν και αυτή η μελέτη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει όλες τις αποφάσεις σχετικά με το γιαούρτι, μπορεί να θέλετε να δαπκολουθήσετε περισσότερο χρόνο στην ανάγνωση της ετικέτας θρεπτικής αξίας του γιαουρτιού που συνήθως αγοράζετε για να έχετε καλύτερη ιδέα για τη θρεπτική σύνθεσή του.

"Αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην περιέχουν το ίδιο προφίλ θρεπτικής αξίας με τα συμβατικά προϊόντα, παρόλο που διαφημίζονται ως αντικατάσταση ή ως εναλλακτική", δήλωσε η Nolden.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram