Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τι είναι τα βρύα της θάλασσας ; Η Υπερτροφή από τα βάθη της θάλασσας !

 


Τα θαλάσσια βρύα είναι ένα καυτό θέμα αυτές τις μέρες, αλλά τι είναι; 

Εν γνώσει ή εν αγνοία μας, θα έπρεπε να καταναλώνουμε θαλάσσια βρύα σε κάποια μορφή εδώ και χρόνια, αλλά πρόσφατα η δημοτικότητά τους αυξήθηκε κατακόρυφα και βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο, εν μέρει λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Και δεν είναι μόνο μια τάση κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αποτελεί σημαντικό συστατικό σε προϊόντα ομορφιάς και καλλυντικά στις μέρες μας. Εδώ θα δείτε τι είναι τα βρύα της σάκχας και πώς να τα αποθηκεύετε, να τα καταναλώνετε και να τα απολαμβάνετε καλύτερα.
Παρόλο που αυτό το συστατικό είναι πολύ λιγότερο γνωστό από τα φύκια, τα οποία συχνά αναγνωρίζονται ως συστατικό ακατέργαστης τροφής στα φύκια (αποξηραμένα και τραγανά) και στις σαλάτες με φύκια, αυτό το βρώσιμο φύκι φαίνεται να βρίσκεται παντού, σε συμπληρώματα διατροφής, σε υγιεινές συνταγές, ακόμα και στην αγαπημένη σας σοκολάτα μέντας.

Τι είναι τα βρύα της θάλασσας (Sea Moss);

Το θαλάσσιο βρύο, επίσης γνωστό ως ιρλανδικό βρύο, βρύο καραγενάνης ή chondrus crispus, χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως διογκωτικός παράγοντας και πρόσθετο τροφίμων λόγω της ευελιξίας του, της έλλειψης γεύσης και των διατροφικών του πλεονεκτημάτων (ο πολυσακχαρίτης καραγενάνη βρίσκεται στο παγωτό, το γάλα ξηρών καρπών και άλλα κρεμώδη συσκευασμένα τρόφιμα. (μπορεί να δείτε τον πολυσακχαρίτη καραγενάνη να αναφέρεται ως συστατικό σε συσκευασμένα τρόφιμα με κρέμα, όπως το παγωτό και τα γάλατα ξηρών καρπών).

Το θαλάσσιο βρύο είναι ένα είδος φυκιών, το οποίο συνήθως πωλείται σε σκόνη ή σε μορφή κάψουλας. Μπορεί επίσης να αγοραστεί στη φυσική του μορφή, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα.

Τα θαλάσσια βρύα έχουν τα ακόλουθα οφέλη

Πηγή διαιτητικών ινών και ωφέλιμων βακτηρίων, υποστηρίζοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του εντέρου.

Μια ισχυρή πηγή διαιτητικών ινών, το Sea Moss χρησιμοποιείται συνήθως ως πρεβιοτικό. Ως βοήθημα για την παραγωγή υγιέστερης ανάπτυξης βακτηρίων, βελτιώνει την ανοσία.

Στη φυσική του κατάσταση, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και φυλλικό οξύ. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και τη διατήρηση της ενέργειας, ενώ το φυλλικό οξύ εμπλέκεται στο σχηματισμό του DNA και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (1-4 κουταλιές της σούπας, 4-8 γραμμάρια) περιέχει 92 από τα 102 μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων αμινοξέων, της βιταμίνης C, της βιταμίνης Α, των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, των αντιοξειδωτικών και του ψευδαργύρου, του ιωδίου και του σιδήρου.

Και ας μην ξεχνάμε τα οφέλη για την ομορφιά. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ταυρίνη, ένα αμινοξύ που περιέχει θείο, το οποίο, όταν καταναλώνεται, βοηθά τον οργανισμό να παράγει κολλαγόνο.

Επί του παρόντος, η διατροφική έρευνα για τα φύκια είναι αρκετά περιορισμένη, αλλά πολλοί διατροφολόγοι επισημαίνουν μελέτες για τα φύκια στο σύνολό τους για να εξετάσουν το πλήρες φάσμα των ωφελειών τους.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 έδειξε ότι τα φύκια μπορεί να έχουν πρεβιοτικές ιδιότητες που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του εντέρου.
Τα κόκκινα φύκια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με μια μελέτη απέτρεψαν την αύξηση του σωματικού βάρους σε ποντίκια. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη πολλά περισσότερα να μάθουμε για τα φύκια, αλλά οι προκαταρκτικές έρευνες για την υγεία είναι ελπιδοφόρες.

Πόσο καιρό διατηρείται το Sea Moss;

Τα ακατέργαστα (ονομάζονται και φρέσκα) βρύα θάλασσας πρέπει να διατηρούνται σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο για έως και τέσσερις μήνες. Τα βρύα θαλάσσης μπορούν επίσης να αγοραστούν συνήθως ως τζελ σε βάζο. Ένα ανοιγμένο βάζο με τζελ από βρύα θάλασσας συνήθως παραμένει καλό για έως και τέσσερις μήνες, εάν είναι σωστά σφραγισμένο και αποθηκευμένο σε ψυγείο.
Πώς να μαγειρέψετε με βρύα θάλασσας

Τα βρύα της θάλασσας έχουν μια πολύ αδύναμη γεύση και επειδή χρησιμοποιείτε τόσο λίγη ποσότητα, ό,τι και να φτιάξετε με βρύα θάλασσας είναι απίθανο να πάρει τη γεύση.

Για να φτιάξετε ένα τζελ με βρύα θάλασσας:

Μουλιάζετε τα βρύα θάλασσας όλη τη νύχτα σε ένα μπολ με νερό, τα στραγγίζετε και στη συνέχεια τα προσθέτετε σε ένα μπλέντερ με αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει.

Χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο υγρό που μπορείτε να προσθέσετε σε σούπες και smoothies ως πρόσθετο ή απλώς για ενίσχυση των θρεπτικών συστατικών. Μία μερίδα αντιστοιχεί σε 30 γρ. βρύων θάλασσας, χωρίς να παίζει ιδιαίτερο ρόλο αν προτιμάτε λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε σκόνη από βρύα θάλασσας, η οποία μπορεί να αναμιχθεί σε άλλα τρόφιμα. Γενικά οι διατροφολόγοι συνιστούν να την ακατέργαστη μορφή ως βρώσιμο, πριν στραφείτε σε ένα συμπλήρωμα, αλλά μπορείτε οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε ένα συμπλήρωμα εάν θέλετε.

Άλλωστε, μπορείτε να πάρετε πολλές από τις ίδιες βιταμίνες και μέταλλα που περιέχονται στα βρύα της θάλασσας από πολλά φρούτα και λαχανικά, επομένως δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα ακριβό συμπλήρωμα.

Τα βρύα της θάλασσας μπορούν επίσης να καταναλωθούν ωμά, εάν η υφή και η γεύση σας αρέσουν, ή να τα βυθίσετε σε ένα αφέψημα για να απορροφήσετε ορισμένα θρεπτικά συστατικά σε μια μορφή που μπορείτε να πιείτε.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

 Από τη Μαρία Καλοπούλου