Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μπανάνες & φυτικές ίνες και η σημαντική βοήθεια στην ρύθμιση της κακής χοληστερόλης

Σχετικά με την χοληστερίνη

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που παράγεται στο ήπαρ. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, η χοληστερόλη είναι στην πραγματικότητα απαραίτητη για την καλή υγεία, καθώς βοηθά στη σύνθεση των ορμονών και στην πέψη των λιπαρών τροφών. Το σώμα παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται. Επομένως, μόνο όταν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες με τη διατροφή προκύπτουν προβλήματα.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (κυρίως ζωικά λίπη) αυξάνουν τη χοληστερόλη που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Αυτή ονομάζεται "κακή χοληστερόλη" επειδή συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, τις στενεύει και τις σκληραίνει Η LDL αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της χοληστερόλης στο σώμα.

Αυτή η χοληστερόλη βοηθά στην απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης από το σώμα.
Επομένως, ο στόχος δεν είναι απλώς η μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης, αλλά η αλλαγή της αναλογίας της LDL χοληστερόλης προς την HDL χοληστερόλη. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και στη διατροφή.

Μπανάνες, χοληστερόλη και φυτικές ίνες

Οι μπανάνες δεν έχουν χοληστερόλη, αλλά έχουν φυτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν μέρος όλων των φυτικών κυτταρικών τοιχωμάτων. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι οι σκληρές, δύσπεπτες ίνες που είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές ίνες επίσης δεν αφομοιώνονται, αλλά γίνονται παχύρρευστες όταν έρχονται σε επαφή με υγρά. Αυτή η ουσία που μοιάζει με τζελ μπορεί να συνδεθεί με την χοληστερόλη και να την μεταφέρει έξω από το σώμα.



Οι φυτικές ίνες είναι ανεκτίμητα σημαντικές για την υγεία μας. Αν και δεν πέρνουμε ενέργεια από τις ίνες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης, καθώς μπορούν να μειώσουν τη συγκέντρωση της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Επίσης, οι φυτικές ίνες προάγουν την κοινή και την περίπλοκη χημεία του πεπτικού συστήματος, προάγοντας την κίνηση των τροφών μέσα από το εντερικό σύστημα και βοηθώντας στην αποφυγή της διάστασης και της δυσκοιλιότητας.

Συνολικά, η ένταξη φυτικών ινών στη διατροφή μας είναι σημαντική για τη ρύθμιση της χοληστερόλης και την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας. Καλές πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά, ψηλά στιβαρά φυτά και φασόλια. Συνιστάται να συμπεριλάβετε μια ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας για την υγεία και την ευεξία σας.


Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται σε λιγότερες φυτικές τροφές από τις αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Οι καλύτερες πηγές είναι:

  • φασόλια
  • βρώμη
  • κριθάρι
  • μπανάνες
  • πατάτες
  • μήλα
  • αχλάδια

Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για διαλυτές φυτικές ίνες, αλλά υπάρχει μία για τις συνολικές φυτικές ίνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς:Οι άνδρες χρειάζονται 38 γραμμάρια και οι γυναίκες 25 γραμμάρια ημερησίως.
Για να πετύχετε μια αισθητή αλλαγή στα επίπεδα χοληστερόλης σας, στοχεύετε να λαμβάνετε τουλάχιστον το 25% των φυτικών ινών σας ως διαλυτές ίνες.
Η κατανάλωση 5-10 γραμμαρίων διαλυτών φυτικών ινών καθημερινά μπορεί να μειώσει την ολική και την LDL χοληστερόλη κατά 5-11 μονάδες.

Μια μέτρια μπανάνα έχει 0,7 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών. Αυτό είναι ένα μικρό κλάσμα των διαλυτών φυτικών ινών που χρειάζεστε κάθε μέρα. Αλλά εάν τρώτε μια ποικιλία τροφών με πολλές διαλυτές φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε στον στόχο. Αν σας αρέσει το πλιγούρι βρώμης για πρωινό, για παράδειγμα, ένα μπολ παρέχει 1,4 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών. Αν βάλετε και μια μπανάνα κομμένη σε φέτες ξεπερνάτε συνολικά τα 2 γραμμάρια μόνο από το πρωινό σας γεύμα


Γενικά

Η κατανάλωση μιας μπανάνας την ημέρα είναι ένας τρόπος για να προωθήσετε τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης, αλλά χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό για να κάνετε πραγματικά μια αλλαγή.
Παράγοντες κινδύνου για υψηλή χοληστερόλη περιλαμβάνουν μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά από κόκκινο κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα.
Η υγιεινή διατροφή, η απώλεια βάρους, η περισσότερη άσκηση και η αποχή από το κάπνισμα μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την χοληστερόλη σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram