Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

"Αναζωογονήστε το πνεύμα σας: Υπερφορτώστε τα επίπεδα ντοπαμίνης και αντιμετωπίστε τη θλίψη με αισιοδοξία!"

Ας εξερευνήσουμε πώς μπορείτε να αυξήσετε τη ντοπαμίνη στον οργανισμό σας και να ξεφύγετε από την κατάθλιψη. Η ντοπαμίνη, γνωστή και ως "ορμόνη της ευτυχίας", είναι υπεύθυνη για την αίσθηση ικανοποίησης, την ενίσχυση της ενέργειας και της ευεξίας.

Το πρώτο βήμα προς την αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης είναι να επικεντρωθείτε σε δραστηριότητες που σας προκαλούν χαρά και ευχαρίστηση. Καθημερινές δραστηριότητες όπως η άσκηση, η μουσική, η κοινωνική αλληλεπίδραση και οι δραστηριότητες που σας αρέσουν μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας.

Ένας άλλος τρόπος να αυξήσετε τη ντοπαμίνη είναι να θέσετε στόχους και να προχωρήσετε προς την επίτευξή τους. Όταν έχετε κατάλληλους και εφικτούς στόχους, η επίτευξή τους απελευθερώνει ντοπαμίνη και σας παρέχει μια αίσθηση επιτυχίας και ικανοποίησης.

Επίσης, μην ξεχνάτε τη σημασία της υγιεινής διατροφής και του καλού ύπνου στην υποστήριξη της παραγωγής ντοπαμίνης. Φροντίστε να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη ντοπαμίνη, όπως πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Τέλος, μην παραμελείτε τη σημασία της θετικής σκέψης και της αισιοδοξίας. Αλλάξτε τη νοοτροπία σας, εστιάζοντας στα θετικά και απομακρύνοντας τις αρνητικές σκέψεις. Η αισιοδοξία ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης και σας βοηθά να ξεπεράσετε την κατάθλιψη και να αντιμετωπίσετε τη ζωή με ενθουσιασμό και ελπίδα.

Συνεπώς, ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να αναζωογονήσετε το πνεύμα σας, να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης και να ξεφύγετε από την κατάθλιψη. Ζήστε μια ζωή γεμάτη ενέργεια, χαρά και αισιοδοξία, αφήνοντας τη ντοπαμίνη να σας οδηγήσει σε μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική πορεία.

Σε πειράματα με ποντίκια, όταν η ίδια δέσμη νεύρων που προκαλούσε την απελευθέρωση οπιούχων διεγείρονταν πιέζοντας ένα μοχλό, τα ποντίκια όταν αφέθηκαν μόνα τους πίεσαν χιλιάδες φορές τον μοχλό μέσα σε μια ώρα λόγω των ευχάριστων συναισθημάτων ντοπαμίνης που προκαλούσε. Ένα μεταγενέστερο πείραμα (που διεξήχθη ανήθικα με άνθρωπο) έδειξε μια παρόμοια αντίδραση. Σε διάρκεια τριών ωρών, ένα άτομο πίεσε το κουμπί το οποίο ενεργοποιούσε την ντοπαμίνη χιλιάδες φορές για να νιώσει αυτή την τεράστια συναισθηματική ευχαρίστηση.

Έχουμε έναν ορισμένο αριθμό νευρώνων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και είναι μικρότεροι από τους άλλους νευρώνες αποτελώντας λιγότερο από το 0,0006% των νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά μπορούμε να διεγείρουμε την μεγάλη δέσμη νευρώνων που συνδέει τους νευρώνες της ντοπαμίνης με τους στόχους τους με τον πρόσθιο εγκέφαλο.

Η ντοπαμίνη κάνει κάτι περισσότερο από το απλώς να ενισχύει την αίσθηση ευτυχίας μας. Είναι επίσης υπεύθυνη για την ρύθμιση της μυϊκής κίνησης, την βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, την διατήρηση της συγκέντρωσης, την λήψη αποφάσεων, την αξιολόγηση προβλημάτων και την επίλυση τους και την ρύθμιση έκκρισης της προλακτίνης.

Η ντοπαμίνη είναι αναμφίβολα, απαραίτητη για την ευημερία και την ευτυχία μας. Χωρίς υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης έχουμε την τάση να βιώνουμε κατάθλιψη, θλίψη, σύγχυση, φόβο, αρνητικές σκέψεις και άλλα συναισθηματικά εμπόδια.

Ακολουθούν, σύμφωνα με το Τhe mind unleashed κάποιοι (100%) φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας:


Γυμναστική
Η άθληση αυξάνει τους υποδοχείς D2 του εγκεφάλου. Τυχαίνει επίσης να εκκρίνει την σεροτονίνη και άλλες ενδορφίνες στο σώμα. Η τακτική γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την κατάθλιψη, να μειώσετε το άγχος και να ενδυναμώσετε το μυαλό σας όπως και το σώμα σας.


Κάντε μια λίστα και διαγράψτε όσα πράγματα επιτυγχάνετε
Ο εγκέφαλος εκκρίνει λίγη ντοπαμίνη κάθε φορά που ολοκληρώνουμε κάτι-ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό. Για να πάρετε ακόμα περισσότερες «δόσεις» ντοπαμίνης διαχωρίστε τα μεγάλα καθήκοντα σε μικρότερα και διαγράψτε τα ένα ένα αφού τα ολοκληρώσετε. Αυτή η συνήθεια τείνει επίσης να σας κρατά συγκεντρωμένους προς τους στόχους σας και καθαρίζει την ψυχική «ακαταστασία» του μυαλού σας.

Οι αρχές της αυτοδιαχείρισης αναφέρουν ότι αν μια εργασία αντιπροσωπεύει μια αλλαγή κατά 25% στην καθημερινή ρουτίνα σας, θα αισθάνεστε απροθυμία να την ολοκληρώσετε και συχνά θα καταλήγετε στο να σαμποτάρετε τον εαυτό σας ή να τα παρατάτε. Αντίθετα, κάνοντας μικρές αλλαγές (10%) κατευθύνεστε προς την σωστή κατεύθυνση και αυξάνετε την ευχαρίστηση σας.


Φαγητά που αυξάνουν την ντοπαμίνη

Το βασικό αμινοξύ, η τυροσίνη είναι πρόδρομος της ντοπαμίνης. Τρώγοντας φαγητά που περιέχουν τυροσίνη, μπορείτε φυσικά να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης. Η τυροσίνη βρίσκετε στα:

 • Αυγά
 • Πράσινο τσάι
 • Γάλα
 • Καρπούζι
 • Καφές
 • Αμύγδαλα
 • Μπανάνες
 • Μαύρη σοκολάτα
 • Γιαούρτι


Μειώστε τους λιποπολυσακχαρίτες
Είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά είναι μια ενδοτοξίνη που τρελαίνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι λιποπολυσακχαρίτες αναστέλλουν επίσης την παραγωγή ντοπαμίνης. Τρώγοντας φαγητά που προστατεύουν το έντερο όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το κίμτσι και τα προβιοτικά, μπορείτε να μειώσετε τους λιποπολυσκαχαρίτες και να επιτρέψετε να δημιουργηθεί η ντοπαμίνη με ευκολία.


Αποτοξίνωση
Ενώ βρισκόμαστε στο θέμα των τοξινών, είναι πολύ σημαντική η τακτική αποτοξίνωση. Η συσσώρευση πολλών τοξινών στο σώμα σας μπορεί να αποτρέψει την παραγωγή ντοπαμίνης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αποτοξίνωσης, από τον πράσινο χυμό μέχρι τον ενεργό άνθρακα κλπ. Όσο λιγότερο τοξικοί είστε, τόσο πιο πολύ υπερφορτώνονται τα επίπεδα ντοπαμίνης σας.


Ακούστε μουσική
Ένας από τους ευκολότερους και ταχύτερους τρόπους για να πάρετε μια μικρή «δόση» ντοπαμίνης είναι να ακούσετε μουσική. Η μουσική δημιουργεί «συναισθηματικές στιγμές» που κάνουν το μυαλό μας να «τραγουδάει». Η μουσική βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα από την παλαιολιθική εποχή. Είναι τόσο δοκιμασμένο και αληθινό.

Γίνετε δημιουργικοί

Δεν έχει σημασία αν εκφράζετε την δημιουργικότητα σας με την τέχνη ή γράφοντας μια ολόκληρη συμφωνία, οποιαδήποτε δημιουργική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Χορέψτε, ζωγραφίστε, γράψτε ένα ποίημα, μαγειρέψτε κάτι καινούργιο και θα ανταμειφθείτε με υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης.

Κάντε θετικές αλλαγές
Όχι μόνο θα αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης, αλλά τυχαίνει επίσης αυτό να είναι το θεμέλιο για να δημιουργήσετε καινούργιες, θετικές συνήθειες. Δείτε πόσες φορές μπορείτε να κάνετε κάτι καινούργιο (να ανακυκλώσετε το πλαστικό ή να παραλείψετε το αναψυκτικό) και γράψτε το σε ένα ημερολόγιο.
 

Συμπληρώματα

 • Τα επίπεδα ντοπαμίνης μπορούν να αυξηθούν επίσης με συμπληρώματα:
 • Η θεανίνη αυξάνει πολυάριθμους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης και της ντοπαμίνης. Το πράσινο τσάι είναι πλούσια πηγή αυτής.
 • Η κουρκουμίνη βρίσκεται περισσότερο στην κουρκούμη και αυξάνει αποτελεσματικά την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.
 • Το Γκίνγκο Μπιλόμπα είναι επίσης αποτελεσματικό.
 • Η ακετυλο-1-τυροσίνη είναι ένα δομικό στοιχείο της ντοπαμίνης, οπότε μια υγιή δόση της υποστηρίζει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram