Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το ρόφημα που καίει λίπος ακόμα και όταν κάθεσαι

Λίγο πριν βγούμε στην παραλία, η ίδια σκέψη γυρνάει στο μυαλό όλων μας: Τι θα γίνει με το περιττό λίπος, από το οποίο δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να απαλλαγούμε;

Αναζητώντας την απάντηση, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια σειρά από συμβουλές, οι οποίες θα περιστρέφονται γύρω από την ίδια θεματική: 

Σωματική άσκηση.

Πληθώρα διαφορετικών πηγών θα σας ενθαρρύνουν να ασκηθείτε, προκειμένου να βελτιώσετε την υγεία σας, αλλά και την εξωτερική σας εμφάνιση.


Πράγματι, η σωματική άσκηση είναι πολύτιμη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού με πολλούς τρόπους και δεν χωρά αμφιβολία ότι θα πρέπει να την εντάξετε στη ζωή σας, αν δε το έχετε κάνει ήδη. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι είναι κακό να αναζητήσετε συμπληρωματικούς τρόπους απώλειας λίπους. Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ένας από αυτούς τους τρόπους μπορεί να είναι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου είδους τσαγιού, που φαίνεται να «κρύβει» πολλά και θαυματουργά οφέλη για τον οργανισμό. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tsukuba της Ιαπωνίας ισχυρίζονται το τσάι oolong αυξάνει τη διάσπαση του λίπους, μια επίδραση που εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και όταν εσείς κοιμάστε. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nutrients.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Kumpei Tokuyama, η κατανάλωση μόλις δύο φλιτζανιών τσαγιού oolong την ημέρα διεγείρει σημαντικά τις διαδικασίες καύσης λίπους στο σώμα. Ένας θησαυρός που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή μας διατροφή.

Ένα παραδοσιακό τσάι και ένα από τα πρωτότυπα και ιδιαίτερα, που μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλές ή διαδεδομένο όσο το μαύρο τσάι ή το πράσινο, αλλά θα γίνει σίγουρα από τα αγαπημένα σας.

Το τσάι Oolong προέρεχεται από το φυτό Camellia Sinensis (το ίδιο φυτό που μας δίνει και τα μαύρα και πράσινα είδη τσαγιού). Η διαφορά είναι στην επεξεργασία των φύλλων του. Ενώ το μαύρο τσάι είναι πλήρως οξειδωμένο και το πράσινο τσάι εμποδίζεται να οξειδωθεί, το Oolong βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα. Είναι εν μέρει ζυμωμένο και αυτό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 8-80%, γεγονός που καθιστά το Oolong ένα από τα πιο συναρπαστικά τσάγια για τους δασκάλους του τσαγιού, καθώς μπορούν να βρουν το δικό τους προφίλ γεύσης.


«Όπως όλες οι ποικιλίες τσαγιού, έτσι και το oolong περιέχει καφεΐνη, η οποία επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο, μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να αυξήσει τη διάσπαση του λίπους, ανεξάρτητα από τις επιδράσεις της καφεΐνης», εξηγεί ο ειδικός. «Θέλαμε, λοιπόν, να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης oolong στον μεταβολισμό της ενέργειας και του λίπους σε μια ομάδα υγιών εθελοντών».

Προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες:
 

  • Κάποιοι κατανάλωναν καθημερινά τσάι oolong, άλλοι καθαρή καφεΐνη, ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε ένα εικονικό φάρμακο, στο πλαίσιο μιας δοκιμής, που διήρκεσε συνολικά δύο εβδομάδες. 
  • Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τσάι oolong ή καφεΐνη αύξησαν τη διάσπαση του λίπους τους κατά 20% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι η επίδραση της κατανάλωσης τσαγιού oolong συνεχιζόταν, ακόμη και αφού οι συμμετέχοντες είχαν πάει για ύπνο.


Παραδόξως, διαπιστώθηκε ότι ούτε το τσάι ούτε η καφεΐνη προκάλεσαν αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, στοιχείο το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκαλύπτει ότι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν μια ανοχή στην καφεΐνη που περιείχαν και τα δύο ροφήματα κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων.

Γεμάτο αντιοξειδωτικά. Επειδή το τσάι Oolong έχει μισή οξείδωση, αυτό σημαίνει ότι έχει τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο μαύρο τσάι, όπως οι θεαρουμπιγίνες και οι θεαφλαβίνες, αλλά και οι κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι. Μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι όταν μελετούσαμε τριάντα διαφορετικά τσάγια, το oolong είχε υψηλότερο αντιοξειδωτικό αριθμό από άλλα τσάγια συμπεριλαμβανομένου του πράσινου τσαγιού σε ορισμένες περιπτώσεις.

Βοηθά στην απώλεια βάρους. Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία και αναζητούν υγιεινούς και φυσικούς τρόπους μείωσης του σωματικού βάρους, το τσάι oolong θα μπορούσε να είναι απλώς η λύση. Μελέτες έδειξε ότι το εκχύλισμά του οδήγησε σε λιγότερο κοιλιακό βάρος ακόμη και σε άτομα που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Πιστεύεται ότι το oolong μπορεί να βοηθήσει στην οξείδωση του λίπους καθώς ενθαρρύνει τα ενεργά ένζυμα. Ενθαρρύνει επίσης τον ταχύτερο μεταβολισμό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους. Σε συνδυασμό με την καφεΐνη που βοηθά επίσης στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και το τσάι oolong είναι η τέλεια συνταγή.

Χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2. Μπορεί να μην έχει αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορεί να παίξει θετικό ρόλο όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού oolong κάθε μέρα για τριάντα ημέρες μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης στους συμμετέχοντες κατά ένα επιβλητικό ποσοστό του 30%.

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δώστε στο ανοσοποιητικό σας σύστημα μια μεγάλη ώθηση. Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο τσάι είναι φοβερά για το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης μαζί με την αύξηση των αντιβακτηριακών πρωτεϊνών στο σώμα που καταπολεμούν οτιδήποτε δεν πρέπει να υπάρχει. Όταν πρόκειται για την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, το τσάι oolong μπορεί σίγουρα να σας δώσει μια ευκαιρία να πολεμήσετε, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκήρυξη των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν τα πάντα, από καρκίνο μέχρι εγκεφαλικά και αρθρίτιδα.

Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Μιλώντας για εγκεφαλικά, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς το τσάι oolong μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σας. Το πράσινο τσάι και το oolong έχουν μελετηθεί και τα δύο όσον αφορά τη διερεύνηση της θετικής τους επίδρασης στην πρόληψη του εγκεφαλικού. Μελέτες έδειξαν ότι όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι την ημέρα διέτρεχαν λιγότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν. Όσοι έπιναν τρία φλιτζάνια την ημέρα διαπίστωσαν επίσης ότι οι πιθανότητές τους να πάθουν εγκεφαλικό μειώθηκαν κατά 21%.

Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Βοηθά στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Χάρη στην αφθονία κατεχινών και πολυφαινολών, το τσάι oolong μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της κορυφαίας φόρμας.

Βοηθά το έκζεμα. Πείτε αντίο στο σκασμένο δέρμα που ξεφλουδίζει απλά πίνοντας ένα τσάι oolong. Ενώ το τσάι oolong αρχίζει να εσωτερικά, φέρνει επίσης την ευεξία του και στο εξωτερικό - ειδικά στο δέρμα. Όχι μόνο θα μειώσει την ευαισθησία και τις αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα, αλλά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των σωματικών σημαδιών γήρανσης και να σας χαρίσουν μια νεανική και φρέσκια επιδερμίδα.

Βελτιώνει τον ύπνο. Το μείγμα L-θεανίνης που περιέχει και το GABA έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν σε βαθύτερο, πιο ονειροπόλο και μακροχρόνιο ύπνο. Αν και το τσάι oolong δεν είναι χωρίς καφεΐνη, αυτό το όμορφο ρόφημα μπορεί φυσικά να βελτιώσει τον ύπνο. Η L-θεανίνη είναι ένα αμινοξύ που σχετίζεται με την ξεκούραση και τη χαλάρωση καθώς διεγείρει τα κύματα άλφα στον εγκέφαλό σας που βοηθά το σώμα σε μια πιο ξεκούραστη κατάσταση και επίσης μειώνει τα επίπεδα στρες. Αν και ίσως δεν είναι μια εξαιρετική επιλογή ως ποτό πριν τον ύπνο, η απλή κατανάλωσή του το απόγευμα θα συμβάλει στον καλύτερο ύπνο συνολικά.

Δυναμώνει την πυκνότητα των δοντιών και των οστών. Ένα άλλο πρόσθετο πλεονέκτημα της κατανάλωσης τσαγιού oolong είναι το δυνατό μαργαριταρένιο χαμόγελο που λαμβάνετε χάρη σε όλο αυτό το ασβέστιο και το φθόριο. Η φυσική προσθήκη φθορίου στο φύλλο του oolong βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας, ενισχύει το σμάλτο και προλαμβάνει επίσης την τερηδόνα. Και δεν είναι μόνο τα δόντια σας που ωφελούν αλλά και τα οστά σας.

Ενισχύει την ενέργεια. Ενώ το oolong μπορεί να έχει τη μισή από την καφεΐνη του λευκού τσαγιού, εξακολουθεί να είναι αρκετή για να δώσει στο σώμα και στο μυαλό σας την ώθηση που χρειάζεται. Η φυσική προσθήκη του αμινοξέος L-θεανίνη φέρνει επίσης πνευματική διαύγεια και εγρήγορση στον εγκέφαλο, αλλά με έναν εντελώς χαλαρωτικό τρόπο. Οι πολυφαινόλες σας βγάζουν επίσης από την ύφεση βοηθώντας το σώμα σας να μεταβολιστεί πιο γρήγορα (πράγμα που δίνει περισσότερη ενέργεια) και καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες, η γενική υγεία σας είναι βέβαιο ότι θα ανέβει, γεγονός που οδηγεί σε ζωηρά, φωτεινά και απεριόριστα συναισθήματα .

Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά και η ενεργή καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών μπορεί να είναι απίστευτα σημαντικές ιδιότητες για την καταπολέμηση του καρκίνου. Πστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου ορισμένων τύπων καρκίνου.

Δημιουργεί ένα θετικό εντερικό περιβάλλον. Έχουν γίνει τόσες πολλές έρευνες για το πώς ένα υγιές έντερο μπορεί να θεραπεύσει το σώμα. Η δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος στο έντερο είναι απαραίτητη εάν θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να μειώσετε τις αλλεργίες, να ενισχύσετε την υγεία του ήπατός σας και να περιορίσετε τους κινδύνους του IBS και άλλων πεπτικών προβλημάτων. Με λίγα λόγια θα έχετε μια ευτυχισμένη μικροχλωρίδα.

Βελτιώνει την απόδοση του εγκεφάλου. Ενώ η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερβολική ένταση, το oolong περιέχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα για να τροφοδοτήσετε τον εγκέφαλό σας με μια δόση εγρήγορσης. Χάρη στις πολυφαινόλες, πετυχαίνουμε και μείωση των επιπέδων του στρες, αλλά βοηθούν δυνητικά στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ. Επιπέον ανεβάζει την διάθεση!

Όχι μόνο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά τσάγια που πρέπει να εξερευνήσετε όσον αφορά τις διαφορετικές γεύσεις και τις «χειροτεχνίες» του μιας και είναι τυλιγμένο στο χέρι, αλλά τα οφέλη για την υγεία το κάνουν να αξίζει να πίνετε σε καθημερινή βάση.

Οι μελετητές θέλησαν, επιπλέον, να αξιολογήσουν την ποιότητα ύπνου και το κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από την κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων. Παρά το γεγονός ότι η καφεΐνη είναι γνωστή για την ιδιότητά της να κρατά τους ανθρώπους σε εγρήγορση, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν διαφορές στα πρότυπα ύπνου των ομάδων που κατανάλωναν τα καφεϊνούχα ροφήματα και της ομάδας που έλαβε το εικονικό φάρμακο. Για το λόγο αυτό, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η κατανάλωση τσαγιού oolong δεν θα σας κρατήσει ξύπνιους όλη τη νύχτα και μπορεί να συμβάλλει στην καύση λίπους ακόμη και τις ώρες που κοιμάστε.

«Η επίδραση του τσαγιού oolong στη διάσπαση του λίπους κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη, ώστε να διαπιστώσουμε εάν τα αποτελέσματα που παρατηρήσαμε στη μελέτη 2 εβδομάδων μεταφράζονται σε πραγματική απώλεια σωματικού λίπους για παρατεταμένη περίοδο. Επιπλέον, θέλουμε να δοκιμάσουμε τις επιδράσεις μιας ποικιλίας τσαγιού oolong χωρίς καφεΐνη, για να διακρίνουμε καλύτερα τις επιδράσεις της καφεΐνης από άλλα συστατικά του τσαγιού, κάτι που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακριβώς πώς το oolong βοηθά στη διάσπαση του λίπους», καταλήγει ο καθηγητής Tokuyama.


Τι είναι αυτό που κάνει το τσάι oolong να διαφέρει;

Αν και όλα τα είδη τσαγιού προέρχονται από το ίδιο φυτό, ο βαθμός οξείδωσής τους είναι εκείνος που χαρίζει σε κάθε ποικιλία τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Ο βαθμός οξείδωσης, που κυμαίνεται από 8% έως 85%, καθορίζει το χρώμα και τη γεύση κάθε ποικιλίας τσαγιού. Το τσάι oolong προκύπτει μετά από μια μοναδική διεργασία, που περιλαμβάνει το στάδιο της αποξήρανσης κάτω από τον δυνατό ήλιο και την οξείδωση.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το τσάι είναι εξαιρετικά υγιεινό, περιέχοντας αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και χρήσιμα αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι βρασμένο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, περίπου το ένα τρίτο της ποσότητας που εμπεριέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Οι ειδικοί επισημαίνουν, τέλος, ότι πέρα από τις επιδράσεις που φαίνεται να έχει στην καύση λίπους, το τσάι oolong δίνει ικανοποιητικές ενδείξεις ότι θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντική την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των οστών και των δοντιών. 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από εδώ & εδώ