Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Tεχνική αναπνοής που «απομακρύνει» την Άνοια

 

Εισπνεύστε, εκπνεύστε και μετρήστε μέχρι το πέντε κάθε φορά. 

Κάντε το αυτό για 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα, για τέσσερις εβδομάδες. Αυτή η απλή άσκηση αναπνοής μπορεί να έχει θαυμάσια επίδραση στο μυαλό και τη μνήμη μας.

Είναι γνωστό ότι οι ειδικοί συνιστούν ασκήσεις αναπνοής σε άτομα που υποφέρουν από άγχος για να βοηθήσουν τον οργανισμό να ηρεμήσει. Ωστόσο, νέες έρευνες έδειξαν επίσης ότι η ίδια άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη λειτουργία της μνήμης.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, είναι και η πρώτη που ανακαλύπτει έναν τρόπο με τον οποίο οι ενήλικες, νέοι και ηλικιωμένοι, θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα του αμυλοειδούς-β στην κυκλοφορία του αίματος: μέσω ασκήσεων αναπνοής.

Η άσκηση ήταν μια απλή πενταμερής εισπνοή και εκπνοή, δύο φορές την ημέρα, μέσα σε 20 λεπτά, και συνεχίστηκε για τέσσερις εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, η επανάληψη της συγκεκριμένης αναπνευστικής άσκησης είχε σημαντική επίδραση στον οργανισμό των ατόμων, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού τους και μειώνοντας τη συγκέντρωση του πεπτιδίου αμυλοειδές-β που κυκλοφορούσε στο αίμα.

Η συσσώρευσή τους θεωρείται ότι πυροδοτεί τη διαδικασία της νόσου Αλτσχάιμερ.


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρόπος που αναπνέουμε επηρεάζει τον καρδιακό μας ρυθμό, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος παράγει και απομακρύνει πρωτεΐνες.
Όσο είμαστε ξύπνιοι και ενεργοί, συνήθως χρησιμοποιούμε το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, γνωστό ως σύστημα "μάχης ή φυγής". Ωστόσο, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα χρησιμοποιείται επίσης όταν γυμναζόμαστε, όταν εστιάζουμε την προσοχή μας και ακόμη και όταν δημιουργούμε μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Ενώ το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι ενεργό, το διάστημα μεταξύ των καρδιακών παλμών δεν αλλάζει πολύ. Από την άλλη πλευρά, όταν ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, η καρδιά χτυπάει περισσότερο κατά την εισπνοή και λιγότερο κατά την εκπνοή.

Η διαδικασία της μελέτης

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές ζήτησαν από 108 συμμετέχοντες (οι μισοί ηλικίας 18-30 ετών και οι μισοί ηλικίας 55-80 ετών) να εκτελούν ασκήσεις βιοανάδρασης δύο φορές την ημέρα για 20 λεπτά κάθε φορά. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τους καρδιακούς τους παλμούς με μια φορητή συσκευή και ένα προσαρτημένο μόνιτορ.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να κάνουν ήρεμες σκέψεις, όπως μια βόλτα στην παραλία ή στο πάρκο, ή να ακούσουν χαλαρωτική μουσική. Ταυτόχρονα, οι καρδιακοί τους παλμοί παρακολουθούνταν σε μια οθόνη για να διασφαλιστεί ότι οι καρδιακοί τους παλμοί ήταν όσο το δυνατόν πιο σταθεροί κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.


Άλλοι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ρυθμίσουν την αναπνοή τους σύμφωνα με το ρυθμό των τετραγώνων στην οθόνη του φορητού υπολογιστή. Ενώ παρακολουθούσαν τον καρδιακό τους ρυθμό, εισέπνεαν όταν το τετράγωνο ανέβαινε και εξέπνεαν όταν το τετράγωνο έπεφτε. Ο καρδιακός ρυθμός έτεινε να ανεβαίνει όταν εισέπνεαν και να πέφτει όταν εξέπνεαν. Ο στόχος ήταν να αυξηθεί η ταλάντωση του καρδιακού ρυθμού με την αναπνοή.

Στα δείγματα αίματος που επίσης έλαβαν και συνέκριναν πριν και μετά το πείραμα, αναζήτησαν δύο πεπτίδια: το β αμυλοειδές 40 και 42


Όπως συμπέραναν, τα επίπεδα των δύο πεπτιδίων στο πλάσμα μειώθηκαν στην ομάδα που ανέπνεε αργά και προσπαθούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα του καρδιακού της ρυθμού (HRV) αυξάνοντας τις ταλαντώσεις.

Για ποιο λόγο, όμως, τα πεπτίδια μειώνονται όταν αυξάνεται η μεταβλητότητα του καρδιακού της ρυθμού; Σύμφωνα με τον Jungwon Min, μεταπτυχιακό φοιτητή ψυχολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, «με βάση τα δεδομένα που έχουμε, φαίνεται ότι η μείωση του αμυλοειδούς-β οφείλεται περισσότερο στη μειωμένη παραγωγή τους, χωρίς όμως να αποκλείεται και η πιθανότητα ο οργανισμός να τα καθαρίζει καλύτερα».

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram