Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα Φυσικά όπλα του Μεταβολισμού και της Υγείας σου...

Τα όπλα του μεταβολισμού σου: Μηλόξuδο, πιπέρι καγιέν και κανέλα

Τρόφιμα και μπαχαρικά όπως το μηλόξυδο, το πιπέρι καγιέν και η κανέλα είναι γευστικά και ευεργετικά για την υγεία. 

Το καθένα έχει τα δικά του μοναδικά οφέλη, αλλά και τα τρία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.

Το μηλόξυδο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες ως φυσικό φάρμακο και συμπλήρωμα διατροφής. Είναι γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία, καθώς και για τον ρόλο του στη διατροφή.

Η κατανάλωση μηλοξυδου μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία και τη διατροφή. 

Ορισμένα από τα οφέλη που συνδέονται με το μηλόξυδο και τη διατροφή περιλαμβάνουν:

  • Υγιεινή γαστρεντερική λειτουργία: Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από προβλήματα όπως η καούρα και οι προβλήματα με την πέψη.
  • Κατανάλωση λιγότερων θερμίδων: Το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χαμηλό θερμιδικό αντικαταστάτη σε μαρινάτες, σάλτσες και ντρέσινγκ. Μπορεί να προσθέσει γεύση χωρίς τις προσθήκες θερμίδων που προσφέρουν άλλα συστατικά όπως το λάδι ή οι ζάχαρες.
  • Ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα: Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μηλοξυδιού μειώνει την αύξηση της γλυκόζης μετά από γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες.
  • Υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος: Το μηλόξυδο περιέχει πολυφαινόλες που μπορούν να έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μηλοξυδιού συσχετίζεται με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Χοληστερόλη και ζάχαρο

Σύμφωνα με μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2008 του Pakistani Journal of Biological Science, το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς. Στη μελέτη, τέσσερις εβδομάδες συμπληρώματος μηλόξυδου μείωσαν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c), η οποία δείχνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τους μήνες πριν από το πείραμα. Το μηλόξυδο μείωσε επίσης σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), της κακής χοληστερόλης, και αύξησε τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), της καλής χοληστερόλης. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μηλόξυδο είναι χρήσιμο στη διαχείριση του διαβήτη.

Διαχείριση βάρους


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2009 του American Journal of Clinical Nutrition, η προσθήκη πιπεριού καγιέν στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να αυξήσουν τις καύσεις θερμίδων. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 6 χιλιοστόγραμμα καψαϊκίνης, το ενεργό συστατικό του πιπεριού καγιέν, καθημερινά για 12 εβδομάδες και παρατήρησαν ταχύτερο μεταβολισμό του λίπους και μείωση του κοιλιακού λίπους.


Ανακούφιση από τον πόνο

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, η χρήση καψαϊκίνης μπορεί να επιβραδύνει τα μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο. Μια σειρά παθήσεων ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στο πιπέρι καγιέν, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, του νευρικού πόνου και του μετεγχειρητικού πόνου- μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2012 του European Neurology διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη είναι αποτελεσματική και καλά ανεκτή σε ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια, μια νευρική βλάβη που συχνά συνδέεται με τον διαβήτη Η μελέτη διαπίστωσε ότι.

Κανέλα και επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Στο μεταβολικό σας οπλοστάσιο Η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έως και 29% και την LDL χοληστερόλη έως και 27% με καθημερινή πρόσληψη ½ κουταλάκι του γλυκού, σύμφωνα με τον Dr Stephen G Pratt, συγγραφέα του βιβλίου Superfood Health Style: απλές αλλαγές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το υπόλοιπο της ζωής σας. Το βιβλίο είναι επίσης διαθέσιμο στη διεύθυνση.

Καρκίνος

Μια ένωση της κανέλας που ονομάζεται ευγενόλη έχει αντισηπτικές, αναλγητικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2011 του Cancer Biotherapy and Radiopharmaceuticals. Σε μελέτες καλλιέργειας ιστών διαπιστώθηκε ότι η ευγενόλη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και επίσης ενισχύει την αποτελεσματικότητα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram