Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Σουσάμι : Ο Θησαυρός της Διατροφής με Θεραπευτικές Δυνάμεις για Καρδιαγγειακή Υγεία, Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού και Προστασία από τον Καρκίνο

Το σουσάμι είναι μία από τις αρχαιότερες καλλιέργειες των λαών της Βαβυλωνίας (1.750 π.Χ), της Συρίας και της Παλαιστίνης (3.000 π.Χ.) (Bedigian, 2004; Ricci et al., 1999). Από την αρχαιότητα, το σησαμέλαιο, προερχόμενο από τους σπόρους του σουσαμιού, χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων της διατροφής και της ιατρικής.

Σύνθεση του Σουσαμιού:
Το σουσάμι είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Πεδινών (Pedaliaceae) και το επιστημονικό του όνομα είναι Sesamum indicum. Το σημαντικότερο μέρος του φυτού είναι οι σπόροι του, γνωστοί και ως σουσάμι. Οι σπόροι αυτοί είναι μικροί και είναι διαθέσιμοι σε διάφορες μορφές, όπως ακέλυφοι, ξυστοί ή ψιλοκομμένοι.

Θρεπτικές Ουσίες του Σουσαμιού:
Οι σπόροι σουσαμιού είναι πλούσιοι σε θρεπτικές ουσίες που συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού. 

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτές τις ουσίες:

Φυτικές Ίνες: Το σουσάμι περιέχει υψηλά επίπεδα φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη ρύθμιση της πέψης, προωθούν την κανονική λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στην πρόληψη των παθήσεων του πεπτικού συστήματος.

Αντιοξειδωτικά: Το σουσάμι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φλαβονοειδή, φενολικά οξέα και τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε). Αυτές οι ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική ζημία που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, προάγουν την αντιγήρανση και συμβάλλουν στην πρόληψη των ασθενειών.

Ανόργανα Άλατα: Το σουσάμι περιέχει ανόργανα άλατα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και σίδηρο. Αυτά τα άλατα είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των οστών, των μυών, του νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φυτοστερόλες: Το σουσάμι περιέχει φυτοστερόλες, που είναι φυτικές εκδοχές των χοληστερόλης. Οι φυτοστερόλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύοντας έτσι την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Οι συνεργιστικές επιδράσεις των θρεπτικών ουσιών: Οι παραπάνω θρεπτικές ουσίες του σουσαμιού συνεργούν μεταξύ τους για να προσφέρουν αστραφτερά οφέλη στην υγεία. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ομαλή πέψη και αποτοξίνωση του εντέρου, ενώ τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική ζημία.

Τα ανόργανα άλατα ενισχύουν την οστική υγεία και τη μυϊκή λειτουργία, ενώ οι φυτοστερόλες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.

Συνολικά, το σουσάμι είναι ένας απίστευτα θρεπτικός σπόρος που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Μπορείτε να ενσωματώσετε το σουσάμι στη διατροφή σας προσθέτοντάς το σε σαλάτες, γιαούρτι, smoothies ή ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα. Απολαύστε τη γεύση και τα οφέλη του σουσαμιού και ανακαλύψτε τη φυσική δύναμη που κρύβει αυτός ο μικρός σπόρος!

Το σουσάμι έχει αναγνωριστεί για τη θετική επίδρασή του στην καρδιαγγειακή υγεία, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία από τον καρκίνο. 

Ας αναλύσουμε κάθε ένα από αυτά τα θέματα λεπτομερώς:

Καρδιαγγειακή Υγεία: Το σουσάμι περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι φυτικές ίνες του σουσαμιού επίσης συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, οι ωμέγα-3 λιπαρές οξέα που περιέχονται στο σουσάμι έχουν αντιφλεγμονώδη ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον καρδιαγγειακό συστηματικό παράγοντα.

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος: Το σουσάμι περιέχει αντιοξειδωτικά όπως το σεσαμολόλη, το οποίο έχει αντιμικροβιακές και αντιικεψικές ιδιότητες. Επιπλέον, περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική ζημία.

Προστασία από τον Καρκίνο: Οι φυτοστερόλες που περιέχονται στο σουσάμι έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σουσάμι βοηθούν στην αντιμετώπιση της οξειδωτικής ζημίας, η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου.

Συνολικά, το σουσάμι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της προστασίας από τον καρκίνο. Ενσωματώστε το σουσάμι στη διατροφή σας για να απολαύσετε αυτά τα οφέλη και να προσφέρετε στον οργανισμό σας μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή.

Πως μπορούμε να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή ;

Το σουσάμι μπορεί να ενταχθεί εύκολα στην καθημερινή μας διατροφή με διάφορους τρόπους. Αναφέρω παρακάτω μερικές ιδέες για να ενσωματώσετε το σουσάμι στα γεύματά σας:

Στρώστε σουσάμι σε φρυγανιά ή σε ολικής αλέσεως ψωμί για ένα υγιεινό και νόστιμο πρωινό ή σνακ.

Προσθέστε σουσάμι στα δημητριακά σας, όπως σε δημητριακά μούσλι, δημητριακά ρυζοκροκέτες ή δημητριακά μπάρες.

Ρίξτε μερικά κουταλάκια σουσαμέλαιο πάνω σε σαλάτες για να προσθέσετε γεύση και θρεπτικές ουσίες.

Προσθέστε σουσάμι σε σάλτσες, όπως σάλτσες σόγιας ή σάλτσες ταχίνι, για μια πιο πλούσια γεύση.

Πασπαλίστε σουσάμι πάνω σε πίτσες, τάρτες ή κέικ για να προσθέσετε την χαρακτηριστική τραγανή υφή του.

Προσθέστε σουσάμι σε σούπες και φαγητά για πρόσθετη πλούσια γεύση και θρεπτική αξία.

Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορείτε να εντάξετε το σουσάμι στην καθημερινή σας διατροφή.


©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram