Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Γιατί το καθημερινό ντους δεν κάνει καλό - Ποια είναι η ιδανική συχνότητα ντους;


Το αίσθημα καθαριότητας και χαλάρωσης που προκύπτει από το καθημερινό ντους είναι μια απόλαυση για το σώμα και το μυαλό, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετικό για το δέρμα. 

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο σε επιφάνεια στο σώμα μας. Τα στρώματα κυττάρων που το αποτελούν, δημιουργούν ένα εξωτερικό περίβλημα που ονομάζεται επιδερμίδα.

Ποια είναι λοιπόν η ιδανική συχνότητα ντους;

Το καθημερινό ντους είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο, δεδομένου ότι οι πρόγονοί μας δεν είχαν τις ίδιες συνήθειες καθαριότητας. Αντιθέτως, στις δεκαετίες του '50 και του '60, ή και νωρίτερα, το ντους μία φορά την εβδομάδα δεν αποτελούσε καθόλου έκπληξη.

Η συχνότητα με την οποία πρέπει να πλένετε το σώμα σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία σας, η ενασχόλησή σας με δραστηριότητες που επιφέρουν ιδρώτα ή βρωμιά, η κατάσταση του δέρματός σας και άλλοι παράγοντες.

Οι Ρωμαίοι προτιμούσαν το τελετουργικό του μπάνιου, αλλά τον 14ο αιώνα, όταν η πανούκλα ήταν ευρέως διαδεδομένη, οι γιατροί πίστευαν ότι τα ζεστά λουτρά προωθούσαν τη μετάδοση της ασθένειας.

Είναι όμως πλέον απαραίτητο να πλενόμαστε καθημερινά; 

Υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ του τι χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός μας και τι αποτελεί απλώς προϊόν… μάρκετινγκ;

η υπερβολική χρήση σαπουνιού και ζεστού νερού μπορεί να αποβάλλει τα φυσικά λιπίδια από το δέρμα σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καθημερινός καταιονισμός θα μπορούσε να διαταράξει το μικροβίωμα του δέρματος

Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος χάνει τα φυσικά έλαιά της και συνεπώς τα «καλά» βακτήρια της επιδερμίδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μολύνσεις. Επομένως, θα μπορούσατε να κάνετε ντους κάθε δεύτερη μέρα ή τρεις φορές την εβδομάδα, λαμβάνοντας όμως υπόψιν σας και τις ανάγκες της επιδερμίδας και την καθημερινή σας ρουτίνα. Αν και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αντοχές του δέρματός μας και να μην φέρνουμε τη φυσιολογία του στα άκρα.

Ένα ζεστό ντους μπορεί να καταπραΰνει τους πόνους στο σώμα σας. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τα αναπνευστικά συμπτώματα που προκαλούν οι ιώσεις της εποχής

Για παράδειγμα, εάν εμφανίζετε συχνά φαγούρα, ξηρότητα και εξάρσεις δερματικών παθήσεων, καλό θα ήταν να μειώσετε την καθημερινή συχνότητα.

Συνολικά, η συχνότητα του πλυσίματος εξαρτάται από τις ανάγκες του σώματός σας και την κατάσταση του δέρματός σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


με πληροφορίες από  ΕΔΩ