Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τι σταματάει τη διάρροια !

Όλοι έχουν γαστρεντερικά προβλήματα κατά καιρούς. Ένα από τα πιο συνηθισμένα πεπτικά προβλήματα είναι η διάρροια, η οποία κατά κανόνα διαρκεί μόνο λίγες ημέρες και υποχωρεί αυθόρμητα χωρίς καμία θεραπεία.

“Αλλά η σοβαρή διάρροια, εκείνη που διαρκεί περισσότερες από μερικές ημέρες ή τα παρατεταμένα επεισόδια διάρροιας είναι λόγοι για να επισκεφτείτε έναν γιατρό, καθώς θα μπορούσαν να υποδεικνύουν κάτι πιο σοβαρό”, λέει ο δρ. Stephen Bickston, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Κέντρο Υγείας του πανεπιστημίου της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι οι θεραπείες για τη διάρροια των ενηλίκων, ιδίως τα φάρμακα, δεν είναι οι ίδιες με εκείνες για τα παιδιά. Επομένως, συμβουλευτείτε πάντα τον παιδίατρό σας προτού δώσετε στο παιδί σας φάρμακα.


Διάρροια: Τρεις τρόποι για να απαλύνετε τα συμπτώματα

 

1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Το σώμα σας μπορεί να χάσει πολλά υγρά και άλατα όταν έχετε διάρροια, καθιστώντας την αφυδάτωση μια σημαντική πιθανότητα. Οι συχνές χαλαρές και υδαρείς κενώσεις μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών.

Πώς να παραμείνετε ενυδατωμένοι:

Φροντίστε να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα υγρών τακτικά αλλά σε μικρές ποσότητες, προκειμένου να αποφύγετε τη διάρροια και να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά και ηλεκτρολύτες. Εκτός από το νερό, μπορείτε να καταναλώσετε ζωμούς, ηλεκτρολύτες, τσάι και διάφορα αθλητικά ποτά.

Αθλητικά ποτά

Βοηθούν λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και αλάτι. Και τα δύο αυτά επιτρέπουν στο νερό να απορροφάται πιο εύκολα και ακόμη περισσότερο όταν λαμβάνονται μαζί. Μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας ένα τέτοιο ποτό, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα τέταρτο χυμό μήλου, λέει ο δρ. Bickston. “Αυτή η μικρή ποσότητα αλατιού θα βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει τα υγρά, αλλά δεν είναι αρκετή για να κάνει τον χυμό μήλου να έχει άσχημη γεύση”. Ο ίδιος συνιστά να διατηρείτε τα ποτά αυτά σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή ένα ζεστό ρόφημα θα είναι πιο εύπεπτο από ένα κρύο.


Καθαρά (διαυγή) υγρά

Καλές επιλογές είναι ο καθαρός ζωμός και φυσικά το νερό.
Όχι σε ποτά που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα

Τα καφεϊνούχα, αλκοολούχα και ζαχαρούχα ποτά μπορούν να επιδεινώσουν την αφυδάτωση. Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, επειδή η διάρροια μπορεί να προκαλέσει προσωρινή δυσανεξία στην λακτόζη.
 

2. Ήπιες τροφές

Όταν αντιμετωπίζετε μια σύντομη περίοδο διάρροιας, πρέπει να τρώτε ήπιες για το στομάχι και το έντερο τροφές. 

Προτιμάτε να καταναλώνετε συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά. Την κομπόστα με ωμά μήλα, για παράδειγμα, επειδή περιέχει λιγότερες φυτικές ίνες. Τα μαγειρεμένα λαχανικά, όπως τα καρότα, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα, αλλά ορισμένα άλλα λαχανικά που υφίστανται ζύμωση, όπως το λάχανο, πρέπει να αποφεύγονται. Το λευκό ρύζι, τα ζυμαρικά ή οι πατάτες φούρνου χωρίς λίπος αποτελούν ένα γεύμα που θα απολαύσετε και θα σας δώσει ενέργεια λόγω της εύκολης πέψης τους στο στομάχι και το έντερο.

Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα υγιεινό συμπλήρωμα, όχι πολύ λιπαρό και εύπεπτο, είτε για μεσημεριανό είτε για δείπνο. Καταναλώστε το με λίγο ψωμί χωρίς λιπαρά.

Είναι σημαντικό να τρώτε στερεές τροφές όταν μπορείτε, αν και μπορεί να σας φανεί καλύτερο να πίνετε μόνο διαυγή υγρά για τις πρώτες 24 ώρες. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε σιγά-σιγά ήπιες τροφές στη διατροφή σας. Τέτοιες είναι οι μπανάνες, το ρύζι, η σάλτσα μήλου και οι φρυγανιές, γνωστές και ως δίαιτα BRAT.

Έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν τα οφέλη από τέτοια διατροφή, αλλά σίγουρα δεν θα σας βλάψει. Ταυτόχρονα, αν και οι μπανάνες μπορεί να είναι εντάξει για τους ενήλικες, δεν συνιστώνται για παιδιά που έχουν κάνει εμετό. Τα κράκερ και ο πουρές πατάτας (χωρίς βούτυρο) μπορεί να προσφέρουν μια καλύτερη εναλλακτική λύση τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.


Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, επειδή μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Μείνετε, επίσης, μακριά από φαγητά και ποτά που προκαλούν αέρια, διότι μπορεί να οδηγήσουν σε κράμπες στο στομάχι με διάρροια. Αυτά περιλαμβάνουν φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, αβοκάντο και ανθρακούχα ποτά.

Εάν η διάρροια διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, αναλογιστείτε τα τρόφιμα που τρώτε, καθώς μερικά μπορεί να ερεθίζουν το έντερο σας και να επιδεινώνουν/επιμηκύνουν το πρόβλημα. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι, καθώς και λιπαρά και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά (συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού) και υπερβολικά γλυκές τροφές. Τα τρόφιμα που περιέχουν σορβιτόλη (τεχνητό γλυκαντικό) μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την κατάσταση, λέει ο δρ. Bickston.
Αν η διάρροια επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες, πηγαίνετε στον γιατρό

Ο γιατρός θα ελέγξει για λοιμώξεις, τροφικές δυσανεξίες και πιο σοβαρές ασθένειες. Υπάρχουν διαθέσιμα τεστ για να διαπιστωθεί εάν έχετε τροφική αλλεργία ή πάθηση, όπως δυσανεξία στην λακτόζη ή κοιλιοκάκη. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε αυτές τις τροφές από τη διατροφή σας μόνοι σας πριν μιλήσετε με τον γιατρό σας, διότι μπορεί να αλλάξει τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram



το διαβάσαμε ΕΔΩ