Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τι είναι ομοκυστεΐνη ; Και με ποιες αρρώστιες συνδέετε...

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που συνήθως βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε διάφορα ιστούς του ανθρώπινου σώματος, όπως στα νεφρά, τον εγκέφαλο και το σπέρμα.

Επίσης, χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης φλεγμονής και στρες στα κύτταρα, και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως η νεφροπάθεια και ο καρκίνος. 


Η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) διασπούν την ομοκυστεΐνη, για να δημιουργήσουν άλλες χημικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός.

 

Τι κάνει η ομοκυστεΐνη

Όταν αλληλεπιδρά με τις βιταμίνες Β, μετατρέπεται σε δύο ουσίες:Μεθειονίνη: Απαραίτητο αμινοξύ και αντιοξειδωτικό που συνθέτει (δημιουργεί) πρωτεΐνες
Κυστεΐνη: Μη απαραίτητο αμινοξύ, συντίθεται από τη μεθειονίνη, μειώνει τη φλεγμονή και αυξάνει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού και την υγεία του ήπατος

Επίσης, η ομοκυστεΐνη έχει ρόλο στη διατήρηση της οξειδωτικής ισορροπίας των κυττάρων, προστατεύοντας τα από την οξειδωτική ζημιά.


Η ομοκυστεΐνη συνδέεται με διάφορες ασθένειες και παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξής:


  • Νεφροπάθειες: Η ομοκυστεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για την αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας και τη διάγνωση νεφρικής νόσου.

  • Καρκίνος: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή συγκέντρωση ομοκυστεΐνης στον ορό μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού και άλλων οργάνων.

  • Αθηροσκλήρωση: Η ομοκυστεΐνη μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης και της καρδιαγγειακής νόσου.

  • Διαβήτης: Η υψηλή συγκέντρωση ομοκυστεΐνης μπορεί να συνδέεται με τη διαβητική νεφροπάθεια.

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram