Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Λυκίσκος: Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ζυθοβότανου

Η επιστημονική ονομασία του λυκίσκου είναι Hummulus lupulus.

Ο λυκίσκος είναι ένα πολύ διαδεδομένο φυτό της ελληνικής χλωρίδας, το οποίο φύεται άγριο και είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ελληνικές εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες. 

Το άνθος του λυκίσκου χρησιμοποιείται για ιατρική χρήση για περισσότερα από 2.000 χρόνια για να βοηθήσει στη διαχείριση μιας ποικιλίας παθήσεων

Ο λυκίσκος είναι ένα αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό με ευρύ φάσμα χρήσεων και ιστορία χιλιάδων ετών. Ως αρωματικό φυτό, ο λυκίσκος είναι ένα από τα κύρια συστατικά της μπύρας. 

Ο λυκίσκος είναι υπεύθυνος για το άρωμα της μπύρας, την πικράδα (που εξισορροπείται με τη γλυκύτητα της βύνης) και τον πλούσιο αφρό.

Ο λυκίσκος ανήκει στην οικογένεια Cannabaceae και στο γένος Humulus. Είναι πολυετές βότανο, που ζει έως και 20 χρόνια και φέρει καρπούς. Είναι δίοικος, με ξεχωριστά θηλυκά και αρσενικά άνθη. Παράγει γωνιώδεις βλαστούς που είναι κούφιοι στο εσωτερικό τους και αναπτύσσεται ως αναρριχητικό φυτό, που μερικές φορές φτάνει σε ύψος τα 8 μέτρα. 

 Λυκίσκος και αϋπνία

Οι πρώτοι γιατροί παρατήρησαν ότι όσοι συμμετείχαν στην συλλογή του φυτού κουράζονταν πολύ εύκολα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και υπέθεσαν ότι μια κολλώδης ρητίνη που εκκρίνεται από το κομμένο φυτό προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το χουμουλένιο και η λουπουλίνη που βρίσκονται στον λυκίσκο έχουν ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες που μπορεί να έχουν εφαρμογές στην ιατρική. Μερικές μικρές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις του λυκίσκου στους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης χρησιμοποιώντας μη αλκοολούχα μπύρα.

Είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα φυτά στον κόσμο, που αυξάνεται έως και 10-35 εκατοστά την ημέρα.

Οι ρίζες του φτάνουν σε βάθος 1,5 μέτρου και άλλα 2 μέτρα πλευρικά.

Τα θηλυκά άνθη λυκίσκου συλλέγονται για χρήση και μπορούν να συγκομιστούν ακόμη και αν δεν είναι γονιμοποιημένα.

Τα άνθη σχηματίζουν σπειροειδείς ή ελλειπτικές ταξιανθίες (κώνοι) μήκους 2,5-6,5 εκατοστών, ανάλογα με την ποικιλία και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα άνθη περιβάλλονται από μεγάλα φύλλα, τα οποία είναι τριχωτά στη βάση και περιέχουν αδένες που εκκρίνουν μια αλκαλοειδή ουσία που ονομάζεται "λουπουλίνη". Η ουσία αυτή είναι αυτή που δίνει στη μπύρα τη χαρακτηριστική της γεύση.

Τα κύρια συστατικά της λουπουλίνης είναι:
α) το έλαιον του λυκίσκου. Αυτό ευρίσκεται σε ποσοστό 0,2-0,8% και έχει χαρακτηριστικό άρωμα
β) οι μη ρητινώδης πικραντικές ουσίες,
γ) οι ρητινώδεις πικραντικές ουσίες, που κατηγοριοποιούνται σε άλφα και βήτα, οι οποίες αφενός ευθύνονται για την πικρή γεύση, αφετέρου δε ασκούν ευεργετική επίδραση στην δυνατότητα συντήρησης τους.
δ) οι ταννίνες με μία περιεκτικότητα 4-5%.

 Λυκίσκος και καρδιαγγειακή νόσο

Η αθηροσκλήρωση , που συχνά αναφέρεται ως σκλήρυνση των αρτηριών, είναι μια κατάσταση κατά την οποία η συσσώρευση πλάκας μέσα σε μια αρτηρία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Η ένωση ξανθοχουμόλη στον λυκίσκο πιστεύεται ότι έχει αντιεπαναστενωτική δράση, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Αναρριχητικό φυτό γνωστό και ως ζυθοβότανο, αφού χρησιμοποιείτε στην παραγωγή της μπύρας για τις αρωματικές και χωνευτικές του ιδιότητες. 

Οι βλαστοί του είναι κοίλοι εσωτερικά, τα φύλλα του οδοντωτά και σύνθετα, ενώ δίνει κιτρινωπά λουλούδια.
Η ρητίνη και το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα λουλούδια του είναι πολύ θεραπευτικά.
Για εσωτερική χρήση φτιάχνουμε ένα εμβρεγμα από λουλούδια και φύλα του φυτού (10 με 15 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό) και πίνουμε από αυτό ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύμα. Είναι διουρητικό (κατάλληλο για τους νεφροπαθείς και για τους διαβητικούς), ορεκτικό και πολύ ευεργετικό για το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα (έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, ενώ σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι ναρκωτικό).
Ο λυκίσκος συναντάται αυτοφυής σε πολλά μέρη της Ελλάδας, καλλιεργείται όμως, και ιδιαίτερα για τις ανάγκες τις ζυθοποιίας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram