Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Γήρανση : Η προπόνηση που «παγώνει» τον χρόνο !

Η γήρανση είναι αναμενόμενο να συνοδεύεται με απώλειες στη μυϊκή μάζα. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να περιορίσουμε δραστικά τις απώλειες και να ανακτήσουμε τόσο τη μυϊκή μάζα όσο και τη δύναμη!

Ισχύει ότι μετά την ηλικία των 50 ετών, χάνουμε μυϊκή δύναμη σε ποσοστό από 12 έως 14% ανά δεκαετία. 

Όσο για τις απώλειες σε μυϊκή μάζα αυτές ανέρχονται στο 6% ανά δεκαετία.

Όσο μεγαλώνουμε το σώμα μας αλλάζει – τα οστά μας χάνουν την πυκνότητά τους, η μυϊκή μας δύναμη μειώνεται και το σώμα μας δεν είναι τόσο ευέλικτο όσο παλιά . Κι όμως πρέπει να προσαρμοστούμε, δηλαδή να αλλάξουμε την καθημερινή ρουτίνα της γυμναστικής μας.

Είναι η γήρανση και η μυϊκή αποδυνάμωση δρόμος χωρίς επιστροφή; 

Ευτυχώς τα νέα σε ό,τι αφορά την προπόνηση δύναμης είναι καλά και το μήνυμα αισιόδοξο: 

Ποτέ δεν είναι αργά!

Σε έρευνα που πήραν μέρος άνδρες και γυναίκες 65-75 ετών, με τις «φυσιολογικές» απώλειες σε μάζα και δύναμη για την ηλικία τους, παρατηρήθηκε ότι όταν ακολούθησαν ένα έντονο πρόγραμμα ενδυνάμωσης με αντιστάσεις, κατάφεραν να αντιστρέψουν δύο δεκαετίες αυτής της «κατιούσας» πορειάς μέσα σε μόλις δυο μήνες, επαναφέροντας το 30% της μυϊκής τους δύναμης και το 12% της μυϊκής τους μάζας. Εντυπωσιακό.

Το περπάτημα είναι από τις δραστηριότητες που οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν καθώς τα οφέλη στην υγεία είναι πολύ σημαντικά.
Ακούτε συχνά από μη ειδικούς και μη, να λένε ότι το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για την υγεία.
Σας βοηθά να χάσετε βάρος και να απαλλαγείτε από το στρες, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και απομακρύνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων.
Είναι επίσης σημαντικό ότι πρόκειται για την πιο απλή μορφή άσκησης και δεν απαιτεί τίποτα παραπάνω από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.


Η προπόνηση δύναμης βελτιώνει τη σύσταση του σώματος (αύξηση μυϊκής μάζας, μείωση ποσοστού λίπους, ενίσχυση των οστών, αύξηση βασικού μεταβολισμού – μείωση της παχυσαρκίας) και τις κινητικές δεξιότητες (δύναμη, ταχύτητα, ισορροπία) μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες τραυματισμών.

Να θυμάστε ότι προπόνηση με αντιστάσεις μπορούμε να ξεκινήσουμε σε κάθε ηλικία. Είτε είμαστε μεσήλικες είτε παιδιά. Σημειώστε ωστόσο ότι ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 6-7 ετών πάντα με την καθοδήγηση επιστημόνων υγείας και άσκησης.

 Η προπόνηση με αντιστάσεις δεν δημιουργεί προβλήματα στην σκελετική ανάπτυξη των παιδιών όπως αυθαίρετα πολλοί πιστεύουν, αλλά αντίθετα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση της τεστοστερόνης, της σωματοτροπίνης καθώς και αυξημένες τιμές IGF-1 στο αίμα τους, μιας ουσίας που η συνθετική μορφή της χορηγείται σε παιδιά που υστερούν σε ύψος.

Σε ό,τι αφορά τους μεσήλικες όπως ήδη αναφέρθηκε τα οφέλη είναι πολλαπλά με το μεγαλύτερο το «πάγωμα» του χρόνου προς όφελος ενός δυνατού μυικού συστήματος.

Να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε προπόνηση με αντιστάσεις. Τα οφέλη θα τα δείτε σε κάθε ηλικία.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram 

με πληροφορίες από ΕΔΩ

*Γράφει ο Αναστάσιος Μαντζώρος MSc, PhD φυσικοθεραπευτής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής