Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Νηστίσιμη, μοναστηριακή σταφιδόπιτα με μπαχαρικά και μέλι

Η συνταγή είναι νηστίσιμη μοναστηριακή και αποτελεί το ιδανικό κέικ για τις ημέρες της Σαρακοστής.

Παρασκευάζεται χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πεντανόστιμο, αρωματικό και παραμένει αφράτο και τρυφερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν περισσέψει.

 

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι σημαντικότατη περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα, προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα.

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι χριστιανική χρονική περίοδος νηστείας. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Υλικά για τη Συνταγή

  • 250 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
  • 250 ml νερό
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 ml λάδι
  • 100 γραμμάρια σταφίδες της προτίμησής σας
  • 166 γραμμάρια μέλι
  • 26 γραμμάρια κακάο σκόνη, κοσκινισμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 τσιμπιά αλάτι


Εκτέλεση

1. Ζεστάνετε ελαφρά το νερό (έως περίπου 50-55 ° C). Προσθέστε το μέλι, τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήστε το μίγμα για μερικά λεπτά ώστε να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και να κρυώσει ελαφρώς το νερό.

2. Κοσκινίστε σε ένα μπολ τα 200 γραμμάρια αλεύρι. Ρίξτε το κοσκινισμένο κακάο στο αλεύρι και έπειτα προσθέστε το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το τζίντζερ, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατέψτε καλά το μίγμα των στέρεων υλικών.

3. Ρίξτε το νερό με το μέλι και τη ζάχαρη στο μίγμα με τα στέρεα υλικά. Ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

4. Βάλτε και το λάδι και ανακατέψτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

5. Ξεκινήστε να προσθέτετε σταδιακά τα άλλα 50 (έως 80 γρ. το περισσότερο) γραμμάρια αλευριού (κοσκινισμένου) μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη, λίγο πηκτή, αλλά ρευστή ζύμη.

6. Στη συνέχεια πλύντε τις σταφίδες και στεγνώστε τις σε χαρτί κουζίνας. Ανακατέψτε τις σταφίδες στη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να έχει τέτοια σύσταση ώστε οι σταφίδες να μην βυθίζονται σε αυτήν και να κάθονται στον πάτο, αλλά να κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Επομένως, αν δείτε ότι οι σταφίδες έχουν βρεθεί όλες στον πάτο, τότε η ζύμη δεν είναι αρκετά πυκνή (δεν κρατάει τις σταφίδες) και πρέπει να προσθέσετε λίγο περισσότερο αλεύρι. Εκτός από τις σταφίδες, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

7. Μεταφέρετε τη ζύμη σε φόρμα ή ταψί λαδωμένη και στρωμένη με λαδόκολλα με διάμετρο φόρμας 18 εκ. περίπου.

8. Ψήστε την σταφιδόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 45-50 λεπτά. Ελέγξτε το ψήσιμο με ένα ξύλινο καλαμάκι που θα πρέπει να βγει στεγνό, όταν το βυθίσετε στο κέντρο του κέικ. Αφαιρέστε το χλιαρό κέικ από τη φόρμα και κρυώστε το εντελώς.

9. Πασπαλίστε την κρύα σταφιδόπιτα με ζάχαρη άχνη, αν επιθυμείτε.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΏ για ΕΔΏ