Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μέλι & Καρκίνος. Δυο Θανάσιμοι Εχθροί !

Για όσους το ακούνε πρώτη φορά μοιάζει απίστευτο αλλά είναι απόλυτα αληθινό.

Το μέλι και ο καρκίνος δεν τα πάνε καθόλου καλά μεταξύ τους.

Η αλήθεια είναι ότι η σύγχρονη επιστήμη δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει αλλά σίγουρα, πάμπολλες μελέτες το επιβεβαιώνουν και ο αριθμός τους μεγαλώνει καθημερινά.


Η καρκινογένεση είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων και έχει πολυ- παραγοντική αιτιολογία. 

Γνωρίζουμε ότι μεταξύ άλλων μπορεί να φταίει η έκπτωση της ανοσολογικής κατάστασης, διάφορες λοιμώξεις που χρονίζουν, οι χρόνιες φλεγμονές, πληγές που δεν κλείνουν εύκολα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης κλπ. κλπ.

Το μέλι, όπως τώρα πλέον αποδείχτηκε επιστημονικά και μάλιστα με αξιόπιστες εργασίες που δεν αμφισβητούνται, είναι ένα φυσικό τονωτικό για το ανοσοποιητικό, διαθέτει ουσίες με φυσική αντι-φλεγμονώδη δράση, είναι φυσικό αντιμικροβιακό και προάγει την επούλωση τραυμάτων και ελκών που χρονίζουν.

Ιδιότητες του μελιού

Θα μπορούσαμε άνετα να πούμε ότι το μέλι είναι ένα εκ φύσεως «εμβόλιο» που μας προφυλάσσει από τον καρκίνο.

Έχει ανακαλυφθεί ότι το μέλι ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Χάρη στα συστατικά του, το μέλι έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές & καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Το μέλι δρα επίσης ως πρεβιοτικό.

 
Το παράδοξο.

Το μέλι έχει στη σύσταση του διάφορες ουσίες, κυρίως όμως ένα μείγμα σακχάρων. Αν και τα σάκχαρα καθεαυτά ευνοούν τον καρκίνο, το μέλι έχει ιδιότητες αντικαρκινικές που όπως προείπαμε συνεχώς τεκμηριώνονται.

Μέλισσα και γύρη

Επί των ημερών μας, το ερευνητικό ενδιαφέρον για τον ακριβή τρόπο (*) αυτής της δράσης αυξάνεται. Μένει να αποδειχτεί αν πρόκειται για ένα ή περισσότερα ‘’μονοπάτια’’ μέσω των οποίων οι διάφορες ουσίες που περιέχει ασκούν την δράση τους.
Πάντως η δράση αυτή σίγουρα υφίσταται και οι ενδιαφερόμενοι για την υγεία τους και την υγεία των δικών τους, καλό είναι να επωφεληθούν.

Αντιβακτηριδιακή δράση

Μόλις μερικές κουταλιές μέλι δρουν κατά των βακτηρίων. Ειδικότερα, σύμφωνα και με παλιότερες μελέτες, μπορεί να εξουδετερώσει δεκάδες στελέχη, συμπεριλαμβανομένων του E. coli και της σαλμονέλας. Μάλιστα, ένας συγκεκριμένος τύπος μελιού από τη Νέα Ζηλανδία, που ονομάζεται μέλι manuka, μαζί με το μέλι Tualang από τη Μαλαισία, έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τον σταφυλόκοκκο και το βακτήριο του πεπτικού συστήματος που ευθύνεται για το πεπτικό έλκος, το H. pylori.

Πού οφείλεται η ευεργετική του δράση; Βασικό ρόλο παίζουν οι ίδιες οι μέλισσες, καθώς οι περισσότερες μέλισσες εναποθέτουν υπεροξείδιο του υδρογόνου στο μέλι καθώς συνθέτουν τη γύρη των λουλουδιών. Επιπλέον, το μέλι είναι φυσικά όξινο και γι’ αυτό του προσδίδονται αυτές οι ιδιότητες.


Ο καλλίτερος τρόπος είναι να προσθέσουν το μέλι στο διαιτολόγιο τους και το διαιτολόγιο των παιδιών τους, ενώ μπορούν να προσφεύγουν συχνά και σε πηγές όπως η γύρη, το ψωμί της μέλισσας, η ευρωπαϊκή και κυρίως η βραζιλιάνικη πρόπολη ή και το εκχύλισμα προνύμφης κηφήνα, που ‘’συμπυκνώνουν’’ τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.

Κηφήνας

Ο κηφήνας είναι η αρσενική μέλισσα, που κύριο σκοπό ύπαρξης έχει την γονιμοποίηση της βασιλισσας. Σε περιόδους αφθονίας της τροφής (π.χ. την άνοιξη) οι υπόλοιπες μέλισσες ανέχονται τους κηφήνες. Όμως τις περιόδους έλλειψης τροφής και της προετοιμασίας για τη διαχείμαση ( φθινόπωρο) οι μέλισσες εξοντώνουν τους κηφήνες ως άχρηστους, πετώντας τους -κυριολεκτικά- έξω από την κυψέλη.

Αυτό γίνεται για την προστασία της κυψέλης μιας και όταν γονιμοποιηθεί και άλλο η βασίλισσα θα μεγαλώσει το πρόβλημα επιβίωσης της.

Μεταφορικά, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους ανθρώπους που είναι τεμπέληδες (γνωστοί και ως κηφηναριά ή κηφηναρίες ή βαζούρες).


(*) Μεταξύ των μηχανισμών που προτείνονται για να ερμηνευτεί η αντικαρκινική δράση του μελιού, είναι η αναστολή του πολλαπλασιασμού των κακοήθων κυττάρων, η επαγωγή της απόπτωσης και η διακοπή του κυτταρικού κύκλου.

Καταλήγοντας: Το μέλι και ο καρκίνος είναι όντως θανάσιμοι εχθροί. Θα είχε μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι πόροι για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι περιορισμένοι, εφαρμόζονταν κατάλληλα διαιτητικά προγράμματα (δημογραφικές μελέτες) σε μεγάλες μάζες πληθυσμού.

αν σας ενδιαφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες και εργασίες για το μέλι και τις ιδιότητες του, αναζητήστε πηγές στην επιστημονική ανασκόπηση που σας παραθέτω:
Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 829070.
Published online 2013 Dec 2. doi: 10.1155/2013/829070
PMCID: PMC3865795
Honey as a potential natural anticancer agent: A review of its mecanisms

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες απο ΕΔΩ  & ΕΔΩ