Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Καλέντούλα - Οι Χρήσεις της στην Ομορφιά !

Η καλέντουλα είναι ένα από τα πιο διάσημα και ευρέως χρησιμοποιούμενα αγριολούλουδα που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βοτανοθεραπεία.

Στον αρχαίο ελληνικό, ρωμαϊκό και ινδικό πολιτισμό χρησιμοποιήθηκε ως θεραπευτικό βότανο αλλά και ως συστατικό σε καλλυντικά και τρόφιμα.


Η καλέντουλα είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις ενυδατικές, καθαριστικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, στυπτικές, καταπραϋντικές και επουλωτικές της ιδιότητες, αλλά δεύτερον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τονωτικό ή ήπιο αντισπασμωδικό.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, από τα άνθη και τα πέταλα του φυτού παρασκευάζονται αλοιφές, έλαια, βάμματα και αφεψήματα. 

Πολύ χρήσιμο είναι το λάδι καλέντουλας, το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή, ουσίες με ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα.

Θεωρείται ιδανικό λάδι για μασάζ αρωματοθεραπείας καθώς μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα και είναι εξαιρετικός φορέας για την προσθήκη επιπλέον αιθέριων ελαίων.

Φροντίζει το ήπιο τραχύ δέρμα που προκαλείται από κρύο αέρα ή απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Συνιστάται επίσης για τη θεραπεία της ακμής, της φλεβίτιδας, του εκζέματος και των κρεατοελιών.

Το βάμμα καλέντουλας χρησιμοποιείται ως επίδεσμος πληγών, στοματικό διάλυμα φαρυγγίτιδας (1-2 κουταλιές ανά μισό ποτήρι νερό) ή κολπική πλύση (2 κουταλιές ανά 0,5 λίτρα αποστειρωμένου νερού).

Η κρέμα καλέντουλας δεν ενδείκνυται μόνο για δερματίτιδα και ερεθισμούς του δέρματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο βρεφικό και παιδικό δέρμα.

Επιπλέον, καταπλάσματα με τσάι ή αραιωμένα βάμματα μπορούν να θεραπεύσουν επίμονες πληγές, μολύνσεις νυχιών, εγκαύματα, αποστήματα, ουλές και έλκη στα πόδια.

Τέλος, η καλέντουλα θεωρείται εξαιρετικό βότανο για έλκη, γαστρίτιδα, και γαστρεντερικές λοιμώξεις. Ταυτόχρονα, είναι επίσης αποτελεσματικό για έντονους πόνους και πόνους της περιόδου.

Χρήσεις της καλεντούλας για την Ομορφιά:

  • Πρόσωπο: Για ξηρό, ευαίσθητο δέρμα, χρησιμοποιήστε το φασκόμηλο ως ενυδατικό και στυπτικό ή τη μέντα και τον κατιφέ ως κατάπλασμα για ανοιχτούς πόρους.
  • Μαλλιά: Συνιστάται για λιπαρά ή με τάση πιτυρίδας μαλλιά. Δίνει λάμψη στα μαλλιά. Βελτιώνει το κοκκινομάλλα χρώμα.
  • Μάτια: Ασκήστε πίεση για να ανακουφίσετε την κόπωση των ματιών, το πρήξιμο και τη φλεγμονή.
  • Σώμα: Ένα αφέψημα μπάνιου για να καταπραΰνει τους κουρασμένους μύες.
  • Χέρια: Μαλακτικό έγχυμα χεριών. Καθαριστικό χεριών από κατιφέ και αλεύρι βρώμης. κρέμα χεριών κατιφέ
  • Πόδι: Ένα αναζωογονητικό ποδόλουτρο. Θεραπευτικό ποδόλουτρο. Γαλάκτωμα ποδιών καλέντουλας και τίλιο. Βάλσαμο ποδιών με μέντα.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΦΕΨΗΜΑΤΟΣ & ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑΤΟΣ

Για την παρασκευή αφεψήματος αρκεί να βράσουμε το βότανο σε νερό για 10-15 λεπτά (υπολογίζουμε πως θα χρειαστεί 5γρ. καλέντουλας ανά κούπα ροφήματος).
Για την προετοιμασία της κομπρέσας, τοποθετούμε μία ποσότητα του βοτάνου μέσα σε μία κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Στραγγίζουμε το βότανο και βουτάμε ένα καθαρό πανί (πετσέτα, γάζα κτλ.) μέσα στο αφέψημα. Τοποθετούμε το πανί πάνω στην επιδερμίδα (όσο είναι ζεστό).
Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα κατάπλασμα τυλίγοντας το ίδιο το βότανο που έχουμε βράσει σε μία γάζα και στερεώνοντας την επάνω στο σώμα. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αξιοποιήσετε και τα άνθη του φυτού. Επίσης, μπορείτε να την πίνετε 3 φορές την ημέρα και σε μορφή βάμματος, διαλύοντας 30 σταγόνες σε ένα ποτηράκι νερό.


Για καψίματα, εγκαύματα και πληγές

Φτιάξτε μόνοι σας το θεραπευτικό λάδι καλέντουλας

Γεμίστε με άνθη ένα γυάλινο δοχείο και ρίξτε λάδι μέχρι να σκεπαστούν. Αφήστε το στον ήλιο, ανακινώντας το ελαφρώς κάθε 3-4 ημέρες. Μετά από 2 εβδομάδες, σουρώστε το και φυλάξτε το σε σκουρόχρωμο γυάλινο δοχείο.


Κομπρέσα

Τοποθετούμε μία ποσότητα του βοτάνου μέσα σε μία κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Στραγγίζουμε το βότανο και βουτάμε ένα καθαρό πανί (πετσέτα, γάζα κτλ.) μέσα στο αφέψημα. Τοποθετούμε το πανί πάνω στην επιδερμίδα (όσο είναι ζεστό).

Μέτρα προφύλαξης

Όσοι παίρνετε ηρεμιστικά, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η λήψη της καλέντουλας σε συνδυασμό με αυτά μπορεί να επιδεινώσει την υπνηλία. Επίσης, αν είστε έγκυος, αποφύγετε τη λήψη από το στόμα, αλλά και την τοπική εφαρμογή.  

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram