Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κακάο: Ωφελεί σκέψη, μυς και ανοσοποιητικό


Το κακάο καλλιεργήθηκε αρχικά στη Νότια Αμερική. Κατά τη διάρκεια της Εποχής των Ανακαλύψεων, οι Ισπανοί θαλασσοπόροι το έφεραν στην Ευρώπη.

Η μαζική παραγωγή σκόνης κακάο ξεκίνησε το 1850 και σήμερα καταναλώνονται παγκοσμίως περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια τόνοι κακάο κάθε χρόνο.


Η σκόνη κακάο προέρχεται από το φυτό Theobroma cacao L.


Οι κόκκοι κακάο είναι το κύριο συστατικό της σοκολάτας αλλά μπορεί να γίνουν και σκόνη κακάο η οποία έχει πολλά οφέλη στην υγεία.


Οφέλη

Η σκόνη κακάο έχει πολλά οφέλη, ιδιαίτερα ανέχει τουλάχιστον 72% κακάο. Ακολουθούν ορισμένα από τα οφέλη της σκόνης κακάο στην υγεία.

Βελτιωμένη νοητική υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωση περισσότερης σκόνης κακάο στη διατροφή συμβάλλει στη βελτίωση της προσοχής, της μνήμης και της αντίληψης. Μπορεί ενδεχομένως να αποκαταστήσει και τις νοητικές επιδόσεις σε ανθρώπους με αϋπνία.


Πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Η σκόνη κακάο περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Αυτά τα μέταλλα βοηθούν τις σωματικές λειτουργίες και δίνουν ώθηση στο ανοσοποιητικό.


Μειώνει τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας


Η κατανάλωση σκόνης κακάο μπορεί να είναι βοηθητική αν διαγνωστεί κάποιος με καρκίνο και υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Το σελήνιο στο κακάο έχει φανεί πως περιορίζει τις παρενέργειες της.


Καλύτερη μυϊκή και νευρική λειτουργία

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της μυϊκής συστολής και βοηθά στη λειτουργία των νεύρων.
Η ανεπάρκεια μαγνησίου θα περάσει «στα ψιλά» μέχρι να φανούν τα πρώτα συμπτώματα. Διαβάστε πώς μπορείτε να την προλάβετε

Έως και τρεις στους 10 περίπου ανθρώπους (10-30%) και κυρίως από χώρες του δυτικού κόσμου εμφανίζουν ανεπάρκεια μαγνησίου, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του Προγράμματος Διατροφής και Υγείας του Πανεπιστημίου Edge Hill, Hazel Flight, πρόκειται για ένα από τα αναγκαία μικροθρεπτικά στοιχεία που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, βοηθώντας περισσότερα από 300 ένζυμα να εκτελέσουν τις πολυάριθμες χημικές διεργασίες στο σώμα όπως η παραγωγή πρωτεϊνών, η υποστήριξη των οστών, ο έλεγχος του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης και η διατήρηση της λειτουργίας και υγείας της καρδιάς, του μυικού και νευρικού συστήματος.
Το μέταλλο προστατεύει επίσης τα νευρικά κύτταρα και μειώνει τον κίνδυνο νευρικής βλάβης.

Η σκόνη κακάο περιέχει μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί για να βοηθήσει στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας των μυών και των νεύρων.

Επούλωση πληγών

Η σοκολάτα με 90% κακάο περιέχει άφθονο ψευδάργυρο, μέταλλο που είναι χρήσιμο για την επούλωση πληγών.


Μειωμένος κίνδυνος καρδιοπάθειας

Οι φλαβονόλες που περιέχονται στη σκούρα σοκολάτα βοηθούν στην προστασία από καρδιοπάθεια μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας τη ροή αίματος και προλαμβάνοντας την κυτταρική βλάβη. Η σκόνη κακάο επίσης περιείχε πολυφαινόλες- αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
 

Μείωση φλεγμονών

Η σκόνη κακάο είναι πλούσια σε θεοβρωμίνη, που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί να προστατεύσει από νόσους όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια και διαβήτη.
 

Απώλεια και έλεγχος βάρους

Καθώς το κακάο είναι πλούσιο σε φυτοθρεπτικές ουσίες αλλά χαμηλό σε λιπαρά και ζάχαρη, οι θερμίδες από τη σκόνη κακάο θα περιέχουν υγιεινές χημικές ουσίες.

Έρευνες έδειξαν επίσης ότι το κακάο συμβάλλει στη ρύθμιση της χρήσης της ενέργειας και του μεταβολισμού, ενώ αυξάνει και την αίσθηση του κορεσμού.

Αν και η σοκολάτα συνδέεται με αύξηση του βάρους, η σκόνη κακάο μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωσή του, παρέχοντας σημαντικές θρεπτικές ουσίες.

Η σκόνη κακάο περιέχει θρεπτικές ουσίες, όπως μέταλλα-σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.
 

Θρεπτικές ουσίες ανα μερίδα

Ένα τέταρτο φλιτζανιού κακάο χωρίς γλυκαντικά περιέχει

  • Θερμίδες 49
  • Υδατάνθρακες: 12 γρ
  • Φυτικές ίνες: 7 γρ
  • Πρωτεΐνη: 4 γρ
  • Λιπαρά: 3 γρ

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ