Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αλλεργίες της Άνοιξης: Συμπτώματα και θεραπεία

Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού πάσχει από αλλεργίες, που εκδηλώνονται ως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα, επιπεφυκίτιδα και έκζεμα.
Οι αλλεργικές ασθένειες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυρίως λόγω της δυτικοποίησης της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των νέων κτιριακών προτύπων, όπως τα καυσαέρια, ο καπνός, τα χαλιά και τα πολύ μικρά δωμάτια που είναι πάντα κλειστά.
Η κληρονομικότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Αν ένας από τους γονείς είναι αλλεργικός, υπάρχει 35% πιθανότητα κληρονομικότητας στο παιδί, αλλά αν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 80%.

Η χειρότερη εποχή αλλεργίας στην Ελλαδα είναι η άνοιξη

Τα κυριότερα αλλεργιογόνα στην Ελλάδα κατά την περίοδο αυτή είναι τα ανοιξιάτικα χόρτα και οι ελιές, καθώς και το πεύκο και το κυπαρίσσι. Η ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να είναι πιο προβληματική για τους αλλεργικούς, καθώς οι χρονιές με σημαντικές βροχοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες αυξάνουν την ποσότητα της γύρης στον αέρα.

Η πιο συχνή αλλεργική πάθηση είναι η αλλεργική ρινίτιδα. Οι ασθενείς αυτοί παραπονιούνται για συχνό φτέρνισμα, καταρροή (δηλαδή ρινική καταρροή) και φαγούρα στη μύτη, συχνά για τρία έως 20 διαδοχικά φτερνίσματα, που συχνά αφορούν τα μάτια, τα αυτιά, τον ουρανίσκο και το λαιμό. Η ρινική απόφραξη (ρινική συμφόρηση) είναι επίσης ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα και θεωρείται από πολλούς ασθενείς το χειρότερο. Αυτή η ρινική συμφόρηση οδηγεί συχνά σε δύσπνοια και κούραση, αλλά θα πρέπει να διερευνάται καθώς μπορεί να εμφανιστεί και άσθμα. Η ρινική συμφόρηση οδηγεί συχνά σε ιγμορίτιδα, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί έντονους πονοκεφάλους, βήχα και κίτρινη ή πράσινη βλέννα στη μύτη λόγω των βακτηρίων που έχουν παγιδευτεί στα ιγμόρεια.

Η ιγμορίτιδα μπορεί να γίνει χρόνια εάν η θεραπεία καθυστερήσει και μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια. Τα συμπτώματα συχνά μοιάζουν με πονοκεφάλους ημικρανίας και μπορεί να συγχέεται με πονοκεφάλους ημικρανίας. Συχνά προσβάλλεται και το αυτί και αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε αεροπλάνο. Το παρακείμενο κέντρο ισορροπίας επηρεάζεται άμεσα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη και αστάθεια.

Η αλλεργική ρινίτιδα συνοδεύεται συχνά από επιπεφυκίτιδα. Αυτό σημαίνει δυσφορία στα μάτια, όπως τσούξιμο, υγρά μάτια ή αίσθηση ξένου σώματος στα μάτια. Πολλοί ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα πάσχουν επίσης από άσθμα. Οι βρογχόσπασμοι, κατά τους οποίους οι βρόγχοι κλείνουν και σφυρίζουν, και η φλεγμονή παρατηρούνται σε ασθενείς με άσθμα. Τα κύρια συμπτώματα είναι η δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος, ο βήχας και ο συριγμός (συριγμός στο στήθος). Οι ασθενείς συχνά ξυπνούν με έξαρση των συμπτωμάτων, ιδίως τις πρωινές ώρες. Πολύ συχνά, οι ασθενείς αγνοούν ότι πάσχουν από αλλεργίες και νομίζουν ότι η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από γρίπη ή το άσθμα από βρογχίτιδα.

Το έκζεμα είναι ένα ξηρό, έντονα κνησμώδες δερματικό εξάνθημα που εμφανίζεται σε όλο το σώμα και παρατηρείται κυρίως σε μικρά παιδιά.

Η Διάγνωση

Η πιο αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος είναι το δερματικό τεστ αλλεργίας, το οποίο είναι μια ανώδυνη εξέταση και προσδιορίζει το ή τα αλλεργιογόνα που ευθύνονται για τα συμπτώματα ενός συγκεκριμένου ασθενούς μέσα σε 30 λεπτά. Σε αυτό το τεστ, πολύ μικρές ποσότητες διαφόρων αλλεργιογόνων εγχέονται στο δέρμα και το δέρμα κοκκινίζει στην περιοχή όπου υπάρχει το αιτιολογικό αλλεργιογόνο.

Η θεραπεία
Όπως σε όλες τις ασθένειες, έτσι και στις αλλεργίες, η θεραπεία αρχίζει με την αποφυγή των αλλεργιογόνων παραγόντων υπεύθυνων για τα συμπτώματα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή αρκετό, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φάρμακα όπως αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά. Τα νέου τύπου αντιισταμινικά δεν προκαλούν υπνηλία όπως τα παλαιά. Η θεραπεία του άσθματος περιλαμβάνει ειδικά αντιφλεγμονώδη και βρογχοδιασταλτικά σπρέι. >

Τα ήδη προαναφερθέντα φάρμακα δίνονται για προσωρινή βοήθεια για ελάττωση των συμπτωμάτων, χωρίς να μπορούν να αλλάξουν τη πορεία της ασθένειας. Η μοναδική θεραπεία που μπορεί να αλλάξει τη πορεία της αλλεργική ρινίτιδας ή του άσθματος είναι η απευαισθητοποίηση (αλλεργικά εμβόλια ). Κατά τη διάρκεια της χορήγησης των εμβολίων αυτών, το ανοσοποιητικό σύστημα ¨ξεχνά¨ τις αλλεργίες , ούτως ώστε ερχόμενο σε επαφή με τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα δεν προκαλείται αντίδραση. Τα εμβόλια αυτά έχουν ποσοστό επιτυχίας 90%.


Τι άλλο μπορεί να κάμει ο ασθενής για να μειώσει την επαφή του με τα αλλεργιογόνα;

Το κάπνισμα, είτε ενεργητικό είτε παθητικό, αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Οι γονείς παιδιών με αλλεργίες ή άσθμα δεν πρέπει να καπνίζουν στο σπίτι σε καμία περίπτωση.

Αερίστε το δωμάτιο για 10-15 λεπτά, αλλά μην αφήνετε τα παράθυρα ανοιχτά όλη την ημέρα για να αποτρέψετε την είσοδο της γύρης.

Αν τα ρούχα μένουν έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα, η γύρη στα ρούχα θα μεταφερθεί στο σπίτι σαν δούρειος ίππος. Συνιστάται να τα κρεμάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να στεγνώνουν γρήγορα.

Τα κατοικίδια ζώα, ιδίως οι γάτες, θα πρέπει να παραμένουν εκτός σπιτιού, αν είναι δυνατόν. Απαγορεύεται επίσης αυστηρά η είσοδός τους στα υπνοδωμάτια.

Αποφύγετε τα μάλλινα εσώρουχα για τα παιδιά και επιλέξτε πλαστικά που πλένονται.

Τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο 1-2 φορές την εβδομάδα σε ζεστό νερό στους 60-70°C για να σκοτώνονται τα ακάρεα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες εδώ