Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα φρούτα του Ιανουαρίου και οι ιδιότητές τους

 


Η καλύτερη συμβουλή που θα σας δώσει κάποιος σχετικά με την έξυπνη διατροφή, είναι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών εποχής.

Εκτός του ότι είναι νόστιμα και σας κάνουν καλό, τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δε χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν πολύ μακριά.


Τα φρούτα του πρώτου μήνα του νέου έτους που περιέχουν τις περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και θα βρείτε εύκολα στους πάγκους των μανάβικων, της λαϊκής και των σούπερ μάρκετ είναι τα παρακάτω:

Μανταρίνι: περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3 και Β9, καθώς και μέταλλα, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο. Χάρη σε αυτές τις ουσίες, το μανταρίνι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες, επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης απομακρύνοντας τις τοξίνες από το σώμα και προστατεύει την υγεία των οστών και των ματιών.

Πορτοκάλι: το πιο δημοφιλές φρούτο του χειμώνα είναι γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα. Το πορτοκάλι προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις, βοηθά στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και είναι υποστηρικτικό σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Ρόδι: περιέχει την ίδια ποσότητα βιταμίνης C όσο και ένα πορτοκάλι και είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Ε, Κ και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, νάτριο και σίδηρο. Το ρόδι, το οποίο παρουσιάζει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μπορεί να καθαρίσει γρήγορα τον οργανισμό από τις τοξίνες, προστατεύει από ασθένειες και επίσης βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Τέλος μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βοηθά τα νεφρά και το στομάχι να λειτουργούν ομαλά.

Mήλο: περιέχει βιταμίνες A, B, C, E και K, καθώς και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και φώσφορο συνεπώς προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, όπως και όλα τα χειμωνιάτικα φρούτα.

Ακτινίδιο: περιέχει μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο κ.α. και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C. Βοηθάει στον καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες επιδεικνύοντας ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως το ρόδι, ενώ έχει και θετικές επιδράσεις στην υγεία του δέρματος.

Μπανάνα: περιέχει βιταμίνες A, B, C, E και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, ιώδιο. Η μπανάνα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, εξισορροπεί τη χοληστερόλη και υποστηρίζει την υγιή κυκλοφορία του αίματος.

Γκρέιπφρουτ:
είναι μία καλή πηγή βιταμινών Α, C και E, οι οποίες συνεργάζονται για να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το γκρέιπφρουτ είναι επίσης μία καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Αχλάδι: περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, και Ε, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, κάλιο, μεταλλικά άλατα, σάκχαρα, ιώδιο, σίδηρο και ασβέστιο. Αποτελεί ένα ιδανικό συμπλήρωμα βιταμινών για να ξεκινήσετε την ημέρα σας και γι’ αυτόν το λόγο πολλές φορές συστήνεται ως απαραίτητο φρούτο για πρωινό. Είναι επίσης αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό.

 ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram



το διαβάσαμε ΕΔΩ