Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Λίπος στο συκώτι: 10 ερωτήσεις για μια από τις πιο συχνές παθήσεις

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;


1.Ποια είναι τα συμπτώματα;


Υπολογίζεται ότι μεγάλο μέρος των ανθρώπων έχουν λιπώδη διήθηση ήπατος, γνωστή και ως λίπος στο συκώτι, με κανέναν ή σχεδόν κανέναν να μην έχει συμπτώματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν η πάθηση εξελιχθεί σημαντικά, και τότε τα περιθώρια μας για να την αντιμετωπίσουμε είναι πολύ λιγότερα.


2.Πώς γίνεται διάγνωση;

Για την πλειοψηφία η διάγνωση είναι ένα τυχαίο εύρημα σε υπέρηχο άνω κοιλίας είτε σε ετήσιο τσεκάπ είτε για άλλα συμπτώματα ή ενοχλήσεις που όμως δεν σχετίζονται με τη λιπώδη διήθηση. Σπανιότερα το βρίσκουμε μετά από αξονική ή μαγνητική τομογραφία στην κοιλιά.

3.Πού οφείλεται;

Παρόλο που θα δούμε και ασθενείς να πάσχουν από λιπώδη διήθηση ήπατος χωρίς αυτή να δικαιολογείται από τον τρόπο ζωής τους, οι σημαντικότερες αιτίες είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η μεγάλη ποσότητα αλλά και οι λάθος επιλογές φαγητού.


4.Ποιοι παράγοντες κινδύνου ευνοούν την εμφάνισή του;

Εκτός από το αλκοόλ και την κακή διατροφή, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του λίπους στο συκώτι είναι το αυξημένο βάρος, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια και η αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα, καθώς και η υπνική άπνοια. Σπανιότερα, μπορεί να συνδέεται με λήψη φαρμάκων, έκθεση σε τοξίνες και κάποιες μορφές χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας.


5.Φαίνεται στην εξέταση αίματος;

Συνήθως όχι. Τα περισσότερα άτομα που έχουν λίπος στο συκώτι έχουν απόλυτα φυσιολογικές τρανσαμινάσες και γ-gt (γ-Γλουταμυλοτρανσφεράση), τα οποία είναι τα ένζυμα που αυξάνονται όταν υπάρχει βλάβη στο συκώτι.

6.Είναι αναστρέψιμη;

Συνήθως ναι. Στην περίπτωση που η λιπώδης διήθηση συμβαίνει λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, της κακής διατροφής και του αυξημένου βάρους, αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που η πρώτη οδηγία που δίνουν οι γιατροί είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές έχουν νόημα όταν γίνονται έγκαιρα.


7. Σε ποιο σημείο είναι «αργά»;

Παρόλο που ποτέ δεν είναι αργά για να φροντίσει κάποιος την υγεία του, τα μέγιστα αποτελέσματα θα τα έχουμε όταν επέμβουμε έγκαιρα. Εάν η πάθηση αφεθεί να εξελιχθεί, τότε με τα χρόνια μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο που να αναστρέφεται πολύ λίγο, αυξάνοντας μάλιστα τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων και μη αναστρέψιμων παθήσεων στο ήπαρ.


8.Τι σημαίνει σωστή διατροφή για τη λιπώδη διήθηση ήπατος;

Ο όρος σωστή διατροφή είναι πολύ παρεξηγημένος, γιατί σωστή διατροφή δεν είναι ίδια για όλους. Η σωστή διατροφή είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η σωστή διατροφή είναι αυτή που εξασφαλίζει:

• Φυσιολογικό βάρος
• Φυσιολογική χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
• Χαμηλή ινσουλίνη και σάκχαρο αίματος
• Χαμηλό ουρικό οξύ και ουρία

Μια διατροφή χωρίς επεξεργασμένα δημητριακά και ελεύθερα σάκχαρα, πλούσια σε φυσικές τροφές, λαχανικά, όσπρια, φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, με ελεγχόμενη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, χωρίς τρανς λιπαρά, σίγουρα μπορεί να ωφελήσει.

9.Κάπου διάβασα σχετικά με τη φρουκτόζη και το λίπος στο συκώτι. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Όλα τα κύτταρα του σώματός μας χρησιμοποιούν γλυκόζη για ενέργεια και τα μόνα κύτταρα που είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν τη φρουκτόζη είναι τα ηπατοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα του συκωτιού. Ούτε οι μύες, ούτε ο εγκέφαλός μας είναι ικανοί να χρησιμοποιήσουν τη φρουκτόζη αν αυτή δεν μετατραπεί σε γλυκόζη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι αν κάποιος καταναλώνει φρουκτόζη σε μεγάλες ποσότητες αυτή να αποθηκεύεται στο συκώτι με δυσάρεστες για την υγεία συνέπειες.

Εδώ φυσικά δεν αναφερόμαστε στη φυσική φρουκτόζη που κρύβεται στα φρούτα, η οποία αφενός υπάρχει σε μικρές ποσότητες και αφετέρου βρίσκεται σε συνδυασμό με φυτικές ίνες, αλλά για τη φρουκτόζη που λαμβάνουμε μέσα από επεξεργασμένα σάκχαρα, σιρόπι καλαμποκιού, χυμούς συσκευασμένους κ.ά.

10.Υπάρχει κάποια τροφή ή βότανο που να μειώνει το λίπος από το συκώτι;

Κατά καιρούς ακούγονται διάφορα βότανα ή συμπληρώματα που μπορεί να βοηθούν, ωστόσο οι μελέτες είναι περιορισμένες και συχνά αμφίβολης ποιότητας. Κάποια θετικά στοιχεία έχουμε δει στα συμπληρώματα βιταμίνης Ε και στα Ω3 λιπαρά οξέα, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέσω μετα-αναλύσεων. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης οφείλει πάντα να είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


το διαβάσαμε ΕΔΩ