Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Λιπώδης ηπατική νόσος: Τα κύρια συμπτώματα και οι αλλαγές στο πρόσωπο

Αλλαγές στο πρόσωπο και το δέρμα σας, όπως πρήξιμο, αλλαγές στο χρώμα και κνησμός, θα μπορούσαν να είναι συμπτώματα μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), η οποία είναι η πιο κοινή χρόνια ηπατική νόσος.

Αν και θεωρείται μια αρκετά κοινή νόσος, τα συμπτώματα είναι συχνά διακριτικά. Με τον καιρό, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στο πρόσωπό σας που δεν οφείλονται σε άλλη γνωστή αιτία.


Πρώτα απ’ όλα: Τι λειτουργίες εκτελεί το ήπαρ

Το ήπαρ έχει περισσότερες από 5.000 ξεχωριστές λειτουργίες στο σώμα. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι:

  • διάσπαση των τοξινών
  • βοηθάει τον οργανισμό να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές
  • ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
  • πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας


Η σοβαρή ηπατική βλάβη μπορεί να είναι θανατηφόρα επειδή μπορεί να εμφανίσετε σημαντική αιμορραγία.


Πώς η λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να επηρεάσει το πρόσωπό σας

Η λιπώδης ηπατική νόσος αναπτύσσεται όταν το ήπαρ αποθηκεύει πάρα πολύ λίπος στα κύτταρά του. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει λιπώδη ηπατική νόσο. Αλλά μπορείτε επίσης να αναπτύξετε NAFLD εάν η διατροφή σας είναι υψηλή σε θερμίδες και λιπαρά.

Η λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βλάβη σε υγιή ηπατικά κύτταρα. Μερικοί ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Άλλοι μπορεί να παρατηρήσουν συμπτώματα όπως κόπωση και κοιλιακό άλγος.

Μπορεί να δείτε μερικές από τις επιπτώσεις της λιπώδους ηπατικής νόσου στο πρόσωπό σας. 

Τα πιθανά σημάδια στο πρόσωπο περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:


1. Πρήξιμο

Η προχωρημένη νόσος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ήπατος να παράγει πρωτεΐνες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος και την απομάκρυνση υγρών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το πρόσωπό σας φαίνεται ελαφρώς πιο πρησμένο.

2. Σκούρο δέρμα στις δερματικές πτυχές του λαιμού

Η λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να συμβάλει στην αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη.

Η προκύπτουσα συσσώρευση περίσσειας ινσουλίνης στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται μέλαινα ακάνθωση (acanthosis nigricans). Αυτή η κατάσταση προκαλεί σκουρόχρωμες πτυχές του δέρματος, όπως στον λαιμό.


3. Ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή είναι μια δερματική πάθηση που μπορεί να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται πολύ κόκκινο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μικρά κόκκινα αιμοφόρα αγγεία ή λευκά εξογκώματα στο πρόσωπό σας.

Αν και δεν το έχουν όλοι οι πάσχοντες από NAFDL, η ροδόχρους ακμή μπορεί να είναι ένα σημάδι της νόσου.


4. Εξάνθημα γύρω από το στόμα

Οι χρόνιες ηπατικές ασθένειες, όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος, μπορούν να αναγκάσουν το σώμα σας να μην απορροφά αποτελεσματικά ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Ένα τέτοιο μέταλλο είναι ο ψευδάργυρος. Πολλοί ασθενείς με NAFLD έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022, μια κοινή επιπλοκή της ανεπάρκειας ψευδαργύρου είναι η δερματίτιδα. Συχνά εμφανίζεται ως ερεθισμός του δέρματος γύρω από το στόμα. Ο ερεθισμός μοιάζει με εξάνθημα που έχει μικρά εξογκώματα γεμάτα υγρό ή και όχι.

5. Κνησμός

Η λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου. Ο κνησμός οφείλεται κυρίως στην περίσσεια χολικών αλάτων στο σώμα σας.

Το ξύσιμο συνήθως δεν προσφέρει ανακούφιση και μπορεί να επιδεινώσει τον ερεθισμό.

6. Ίκτερος

Η προχωρημένη ηπατική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε ίκτερο. Αυτή η κατάσταση κάνει το δέρμα σας και το λευκό μέρος των οφθαλμών να φαίνονται κίτρινα. Τα συμπτώματα του ίκτερου εμφανίζονται συνήθως στα μάτια και το πρόσωπό σας προτού εξαπλωθούν στο υπόλοιπο σώμα.

Ο ίκτερος εμφανίζεται όταν υπάρχει περίσσεια χολερυθρίνης, μια κίτρινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία που είναι υποπροϊόν της διάσπασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν το ήπαρ δεν λειτουργεί επαρκώς, συσσωρεύεται χολερυθρίνη και δίνει μια κίτρινη όψη στο δέρμα σας.


Πώς να αποτρέψετε την λιπώδη ηπατική νόσο

Η λιπώδης νόσος του ήπατος προσβάλλει συχνότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και άτομα με παχυσαρκία. Περίπου το 90% των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία έχουν λιπώδη ηπατική νόσο.

Η διατήρηση ενός μέτριου βάρους και η διαχείριση χρόνιων παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λιπώδους ηπατικής νόσου.
Ακολουθούν ορισμένα συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε:Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.
Επιλέξτε ακόρεστα λίπη, όπως ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, στη διατροφή σας.
Τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά αντί για προσυσκευασμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε. Αυτό μπορεί να μειώσει την έκθεσή σας σε φυτοφάρμακα, γεγονός που μειώνει τον φόρτο εργασίας στο ήπαρ από το φιλτράρισμα των τοξινών.
Η αποχή από το κάπνισμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της λιπώδους ηπατικής νόσου.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


το διαβάσαμε ΕΔΩ