Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Άγχος: Αυτές είναι οι 10 αιτίες που μπορούν να το αυξήσουν

Το άγχος είναι μια κατάσταση της ψυχικής υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια άτομα και πέρα από ψυχικά συμπτώματα εμφανίζει και σωματικά, όμως συνήθως αρκετοί παρερμηνεύουν τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στο έντονο αίσθημα δυσφορίας.
Το healthline.com συγκέντρωσε τους 10 κύριους λόγους με βάση τους ειδικούς για τους οποίους εκδηλώνονται οι διαταραχές άγχους και μάλιστα δύο λόγοι προκαλούν έκπληξη, αφού περνούν απαρατήρητοι.

Ακολουθούν οι 10 βασικές αιτίες για την εκδήλωση άγχους:


1.Λόγοι υγείας

Η διάγνωση για μια δύσκολη ασθένεια όπως ο καρκίνος ή για μια πάθηση που ταλαιπωρεί τον ασθενή, αλλά θεραπεύεται εύκολα, μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος. Μάλιστα, οι εκδηλώσεις του είναι ιδιαίτερα έντονες, λόγω των συναισθημάτων που παράγει.


Έτσι, σχετική συζήτηση με τον γιατρό ή ένα ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσουν, ώστε να μειωθεί το στρες σε αυτές τις περιπτώσεις.

2.Φάρμακα

Ανέκαθεν είναι γνωστό ότι τα φάρμακα μπορεί να εμφανίσουν οποιεσδήποτε παρενέργειες, όπως οι περισσότεροι επικεντρώνονται σε σοβαρά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν, όπως παραδείγματος χάριν η αλλεργία.

Παρόλα αυτά, ορισμένα μπορεί να δημιουργήσουν άγχος και μάλιστα επειδή η χρήση τους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, περνούν απαρατήρητα.

Αυτά τα χάπια είναι τα εξής:

  • Αντισυλληπτικά χάπια
  • Φάρμακα για τον βήχα και τη συμφόρηση
  • Φάρμακα απώλειας βάρους

Συνιστάται λοιπόν επικοινωνία με τον γιατρό για λήψη διαφορετικών φαρμάκων ή να εφαρμοστούν πρακτικές που μπορεί να μειώσουν το άγχος.

3.Καφεΐνη

Η κατανάλωση της καφεΐνης σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει άγχος, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει.
Χαρακτηριστικά στην Αυστραλία το 2020 μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών στους άνδρες αύξανε το άγχος, ενώ αμερικανική μελέτη του 2022 έδειξε να συμβαίνει το ίδιο έπειτα από πέντε φλιτζάνια καφέ μέσα σε μία μέρα.

Οι ειδικοί προτίνουν λοιπόν να αντικατασταθούν τα ροφήματα που περιλαμβάνουν καφεΐνη, ή τουλάχιστον να λαμβάνεται σε μικρότερες ποσότητες.

4.Λίγα γεύματα


Οι άνθρωποι αποφεύγουν τα πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα για να μην πάρουν βάρος, όμως η έλλειψη ενέργειας και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του άγχους.

Έτσι, συστήνεται να καταναλώνονται τρία γεύματα μέσα στην ημέρα ή υγιεινά σνακ.

5.Αρνητικές σκέψεις

Οι αρνητικές σκέψεις που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, ειδικά αν αφορούν τον εαυτό του, θα πυροδοτήσουν το άγχος, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρές κρίσεις.

Επειδή όμως οι αρνητικές σκέψεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, αυτό που προτείνεται είναι είτε η λήψη φαρμάκων σε περίπτωση που διαγνωστεί ψυχική πάθηση, είτε η εύρεση ενός λεξιλογίου, που θα εκφράζεται μεν η σκέψη, όχι όμως με τρόπο που θα καταβάλει.

6.Οικονομικά προβλήματα


Τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν ανέκαθεν τη μεγαλύτερη πηγή άγχους και δυστυχώς για την πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μπορεί να αποφευχθούν.

Έτσι, αυτό που προτείνεται είναι να γίνονται σχετικές συζητήσεις με άτομα που μπορεί να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και αν υπάρχει η δυνατότητα, να γίνει επικοινωνία με έναν οικονομικό σύμβουλο.

7.Κοινωνικές εκδηλώσεις

Η έξοδος για σινεμά, για πάρτι ή μια άλλη κοινωνική εκδήλωση συνήθως προτείνεται για τη βελτίωση της ψυχολογικής διάθεσης, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετο αποτέλεσμα.

Καλό είναι λοιπόν, να πραγματοποιούνται μαζί με μια συνοδεία -όπως ένα φίλο- ή να γίνει επικοινωνία με κάποιον ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας.

8.Συγκρούσεις

Οι έντονες διαφωνίες, ειδικά αν γίνονται σε τακτική βάση, εντείνουν το άγχος και προκαλούν περισσότερες εκρήξεις του.

Έτσι, συνιστάται η εκμάθηση στρατηγικών επίλυσης συγκρούσεων ή η επικοινωνία με κάποιον ειδικό, για να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα.

9.Στρες

Το στρες και οι καθημερινοί παράγοντες που μπορεί να το δημιουργήσουν, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, παράγουν άγχος και με το πέρασμα των ετών επιδεινώνεται.

Οι γιατροί προτείνουν σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, να γίνει εκμάθηση μηχανισμών αντιμετώπισης του άγχους ή να επικοινωνήσει το άτομο με κάποιον ειδικό.

10.Δημόσιες εκδηλώσεις

Το άγχος που δημιουργούν οι δημόσιες εκδηλώσεις είναι διαφορετικό από εκείνο που συμβαίνει στις κοινωνικές εξόδους, αφού στην πρώτη περίπτωση το άτομο βρίσκεται κοντά ή είναι το επίκεντρο της προσοχής. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται και με την επαγγελματική απασχόληση.

Η συμπαράσταση που μπορεί να ληφθεί από φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του άγχους.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

το διαβάσαμε ΕΔΩ