Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το πορτοκαλί λαχανικό που ενισχύει την άμυνα και καταπολεμά τη φλεγμονή

Από την προστασία της όρασης έως τη συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, ανακαλύψτε παρακάτω όλα όσα αποκομίζουμε από την κατανάλωση των καρότων!
Υπάρχει ένα λαχανικό που απολαμβάνουν μικροί και και μεγάλοι και δεν είναι άλλο από το καρότο. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα καρότα, εκτός από γευστικά, θεωρούνται σημαντικά για την προστασία του οργανισμού από διάφορες ασθένειες και τη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Ανακαλύψτε παρακάτω τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα από την κατανάλωση των καρότων:

Προστατεύουν την όραση

Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, μια ένωση που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την υγεία του κερατοειδούς. Στην πραγματικότητα, 1/2 φλιτζάνι καρότα περιέχει το 51% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α. Συνεπώς, μειώνεται και ο κίνδυνος για τα μάτια, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, της απώλειας όρασης και της νυχτερινής τύφλωσης.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα


Η βιταμίνη Α βοηθά εξίσου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό συμβαίνει μέσω της υποστήριξης των Τ-κυττάρων, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έχοντας μια καλή γραμμή άμυνας του οργανισμού, το σώμα αντιμετωπίζει καλύτερα τις λοιμώξεις.

Ωφελούν και το δέρμα


Μια ανασκόπηση του 2012 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε β-καροτένιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός από τη βλάβη της υπεριώδους ακτινοβολίας. Για να μετατρέψετε όμως περισσότερο β-καροτένιο σε βιταμίνη Α, θα πρέπει να καταναλώσετε τα καρότα με μικρή ποσότητα λίπους.

Συμβάλλουν στη λειτουργία του εντέρου

Ως λαχανικά, τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν 3,58 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου. Για να επωφεληθείτε περισσότερο, προτιμήστε να καταναλώσετε τα καρότα ωμά.

Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης

Τα καρότα, έχοντας χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεν προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για σνακ ή συνοδευτικά πιάτα και ειδικότερα εάν είναι ωμά. Αντίστοιχα, είναι υγιεινά για την καρδιά και κάνουν καλό στη ρύθμιση της χοληστερόλη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα καρότα είναι τόσο πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη φυσική μείωση της χοληστερόλης σας.

Καταπολεμούν τη φλεγμονή

Από όλα τα χρώματα των καρότων εκτός του πορτοκαλί -κόκκινα, κίτρινα, μοβ και λευκά-, τα μοβ είναι αυτά που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις της ανθοκυανίνη. Πρόκειται για ένα καροτενοειδές, δηλαδή μια χρωστική ουσία που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Εκτός από την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, η ένωση αυτή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

το διαβάσαμε ΕΔΩ