Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πορτοκάλι - Ο Χρυσός του Φθινοπώρου και οι απίστευτες Θεραπευτικές Ιδιότητες του !

 

Το δημοφιλέστερο, ίσως, φθινοπωρινό φρούτο, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, ενώ αποτελεί και άριστη πηγή φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου.

Η τανγκερετίνη που περιέχει διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ Αμερικανοί ερευνητές τονίζουν ότι άλλα φλαβονοειδή του πορτοκαλιού, όπως για παράδειγμα η κερκετίνη, εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που μετατρέπουν κάποια συστατικά του καπνού του τσιγάρου, σε καρκινογενείς ουσίες.

Το πορτοκάλι είναι επίσης πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Στη Ελλάδα είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί καθώς έχουμε πολλές πορτοκαλιές που παράγουν εξαιρετική ποιότητας πορτοκάλια σε μεγάλες ποσότητες.


Η διατροφική αξία από το πορτοκάλι

Η διατροφική αξία ενός πορτοκαλιού 100 γραμμαρίων είναι ως εξής:

  • θερμίδες: 47
     
  • νερό: 87%
     
  • πρωτεΐνες: 0.9 γραμμάρια
     
  • υδατάνθρακες: 11.8 γραμμάρια
     
  • σάκχαρα: 9.4 γραμμάρια
     
  • φυτικές ίνες: 2.4 γραμμάρια
     
  • λίπη: 0.1 γραμμάρια


Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Τα πορτοκάλια είναι καλή πηγή από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη (Β1), το φολικό οξύ, και το κάλιο.Βιταμίνη C. Τα πορτοκάλια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Ένα μεγάλο πορτοκάλι περιέχει πάνω από το 100% της ΣΗΔ.Θειαμίνη. Είναι μια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, γνωστή και ως Β1. Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται σε μια πληθώρα από τρόφιμα.Φυλλικό οξύ. Γνωστό και ως βιταμίνη B9 ή αλλιώς φολικό οξύ. Συμβάλλει σε πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού και βρίσκεται σε πολλά άλλα τρόφιμα του φυτικού βασιλείου.Κάλιο. Τα πορτοκάλια είναι καλή πηγή καλίου. Μεγάλη δόση καλίου μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που έχουν αυξημένα επίπεδα και μειώνει το ρίσκο καρδιακών προβλημάτων και βλαβών.

  • Λόγω της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα και του στομάχου έως και 50%.
  • Η καθημερινή κατανάλωση εσπεριδοειδών (1 γκρέιπφρουτ ή 2 πορτοκάλια) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ κατά 19% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.
  • Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμά τη δράση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν γήρανση και εκφυλιστικές νόσους.
  • Ακόμη, ο χυμός τους είναι πλούσιος σε κάλιο (300 mg το ποτήρι), που βοηθά στην αποβολή υγρών και τοξινών, αλλά και σε ασβέστιο (73 mg το ποτήρι) που είναι απαραίτητο για τη σωστή δομή και ανάπτυξη του σκελετού.
  • Είναι ευεργετικό σε όλες τις βρογχικές και ασθματικές παθήσεις, καθώς και στις περιπτώσεις αδυναμίας, και θεωρείται τονωτικό για την καρδιά και διεγερτικό για την κυκλοφορία.

Υγεία της καρδιάς
 

Τα καρδιακά προβλήματα είναι η νούμερο 1 αιτία πρόωρων θανάτων παγκοσμίως.

Τα φλαβονοειδή και κυρίως η εσπεριδίνη στα πορτοκάλια ενδέχεται να έχουν προστατευτική δράση απέναντι σε ασθένειες της καρδιάς.

Κλινικές μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν πως η καθημερινή κατανάλωση φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού για 4 εβδομάδες ενδέχεται να έχει αντιθρομβωτική δράση στο αίμα καθώς επίσης ενδέχεται να μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

Οι φυτικές ίνες επίσης φαίνεται να παίζουν καταλυτικό ρόλο. Η λήψη απομονωμένων φυτικών ινών από κιτρώδη φρούτα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Στο σύνολό τους η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιών και σε βάθος χρόνου μειώνει σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και βλαβών της υγείας


Προλαμβάνουν τη δημιουργία πετρών στα νεφρά

Τα πορτοκάλια είναι καλή πηγή κιτρικού οξέως και κιτρικών, τα οποία πιστεύεται πως αποτρέπουν τη δημιουργία πετρών στα νεφρά.

Το κιτρικό κάλιο (Potassium citrate) συχνά συνταγογραφείται σε ασθενείς με πέτρες στα νεφρά. Τα κιτρικά που περιέχουν τα πορτοκάλια έχουν παρόμοια δράση .


Πρόληψη της αναιμίας

Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα των αιμοπεταλίων καθώς και της αιμογλοβίνης είναι χαμηλά στο αίμα. Ως αποτέλεσμα δεν γίνεται επαρκής μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Συχνά προκαλείται από έλλειψη σιδήρου.
Τα πορτοκάλια δεν είναι καλή πηγή σιδήρου. Ωστόσο έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανικά οξέα όπως η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) και κιτρικό οξύ.

Τόσο η βιταμίνη C όσο και το κιτρικό οξύ αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, μέσω του πεπτικού σωλήνα.

Όταν τρώμε πορτοκάλια μαζί με άλλα τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο μειώνουμε τις πιθανότητες να εμφανίσουμε αναιμία.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram