Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

 


Όλοι γνωρίζουν ότι τα αυγά περιέχουν σαλμονέλα, ένα επικίνδυνο βακτήριο που εξουδετερώνεται μόνο όταν τα μαγειρεύουμε καλά.

Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν το βραστό τους αυγό “μελάτο” και ανησυχούν, μήπως αυτή η μέθοδος δεν σκοτώνει επαρκώς το βακτήριο της σαλμονέλας.

Για την αποφυγή μόλυνσης από σαλμονέλα, τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου τόσο η λευκή σάρκα, όσο και ο κρόκος είναι στερεά. 

Τα φαγητά που περιέχουν αυγό πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον στους 70° C.

Αν σας αρέσουν τα “μελάτα” αυγά ή χρειάζεστε ένα ωμό αυγό για το φαγητό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήδη παστεριωμένα αυγά, τα οποία έχουν θερμανθεί σε μία θερμοκρασία που σκοτώνει τα βακτηρίδια.

Εάν μαγειρεύετε μη-παστεριωμένα αυγά, μόνο έως ότου οι κρόκοι είναι ακόμα υγροί (μελάτα), δεν θα φτάσουν σε μια αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εξοντωθούν όλα τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Αν αυτό είναι ή όχι αποδεκτός κίνδυνος υγείας, είναι επιλογή σας.

Ποια είναι τα οφέλη του αυγού


  • Χαρίζει δυνατούς μυς: Η πρωτεΐνη των αυγών βοηθά τους μυς να δουλεύουν σωστά, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει το ρυθμό που χάνεται η μυϊκή μάζα.
  • Συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου: Τα αυγά περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος, της μνήμης και του μεταβολισμού, με πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β να παρέχουν τα οφέλη τους.
  • Τονώνει το ανοσοποιητικό: Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και το σελήνιο του αυγού αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού.
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων: Η χολίνη των αυγών παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση του αμινοξέος ομοκυστεΐνη, το οποίο συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.
  • Κάνει καλό στην εγκυμοσύνη: Τα θρεπτικά του συστατικάμ όπως το φυλλικό οξύ, βοηθούν στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών, όπως π.χ. της δισχιδούς ράχης.
  • Ωφελεί την όραση: Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη του βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης σε προχωρημένες ηλικίες.
  • Συμβάλλει στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του: Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που βρίσκουμε στα αυγά προσφέρει κορεσμό για περισσότερη ώρα, που σημαίνει ότι μειώνεται το τσιμπολόγημα και η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων μέσα στην ημέρα.
  • Τονώνει την επιδερμίδα: Κάποιες βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκουμε στα αυγά, όπως η βιταμίνη Α, προωθούν το υγιές δέρμα και εμποδίζουν την καταστροφή των ιστών του σώματος. Γενικότερα, ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλει σε μια υγιή συνολική εμφάνιση.
  • Κάνει καλό στα οστά: Τα αυγά αποτελούν διατροφικές πηγές βιταμίνης D, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία των οστών, συμβάλλοντας στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Τα μελανά του σημεία

Η κατανάλωση του αυγού χωρίς προσοχή στη συχνότητα, αλλά και στο μαγείρεμά του, μπορεί να κρύβει κινδύνους που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.

Συγκεκριμένα:Περιέχει κορεσμένα λιπαρά: Ένα αυγό περιέχει περίπου 3-4 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά, τα οποία πρέπει να τίθενται υπό έλεγχο στη διατροφή μας. Μια διατροφή 1800 θερμίδων δεν πρέπει να περιέχει περισσότερα από 20 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά συνολικά.
Υπάρχει κίνδυνος βακτηρίων: Πρέπει όλοι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα αυγά, καθώς τα βακτήρια μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό από το τσόφλι και τους πόρους του κι έπειτα να τα καταναλώσουμε, αν δεν καταστραφούν με την υψηλή θερμοκρασία. Η σαλμονέλα μπορεί να εντοπισθεί σε 1 στα 20.000 αυγά και είναι ένα είδος τροφομεταφερομένου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στον άνθρωπο, ακόμη και απειλητική για τη ζωή. Η παστερίωση είναι μια διαδικασία που μας προστατεύει από τη σαλμονέλα, καθώς λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στην οποία υπόκειται το αυγό, τα βακτήρια καταστρέφονται.
Αποτελεί πηγή χοληστερόλης: Ένα μέτριο αυγό περιέχει 164mg χοληστερόλης, η οποία σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Παρ’ όλ’ αυτά, όταν κάποιος καταναλώνει πολλά αυγά, η συγκέντρωση πρωτεϊνών, το κορεσμένο λίπος και η χοληστερόλη επιβαρύνουν το λεμφικό σύστημα και το έντερο, ενώ μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, τα μαγειρεμένα αυγά μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία προϊόντων γλυκοζυλίωσης (AGEs) και στη συνέχεια σε μείωση των τελομερών και επιτάχυνση της γήρανσης. Το βαρύ φορτίο στο πάγκρεας από τα πολλά λιπαρά και τη χοληστερόλη, οι βλαβερές πρωτεΐνες και τα AGEs είναι πιθανό να αποτελούν τους ενόχους για την αυξημένη παρουσία διαβήτη σε όσους καταναλώνουν πολλά αυγά.Περιέχει ορμόνες και χημικά: Αν δεν πρόκειται για βιολογικά αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, τα αυγά που καταναλώνετε μπορεί να περιέχουν ορμόνες και αντιοβιοτικά από αυτά που χορηγούνται στις κότες.


Τι να προσέχετε:

Γενικότερα, η συχνή έως και καθημερινή κατανάλωση αυγών φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα διαφόρων παθήσεων, από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, μέχρι καρκίνο του μαστού και του προστάτη, γι’ αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους.

  • -Προτιμήστε βιολογικά αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής που κυκλοφορούν ελεύθερες σε πιστοποιημένα βιολογικά αγροκτήματα και τρέφονται μόνο με βιολογικές ζωοτροφές, χωρίς τη χρήση ορμονών και αντιβιοτικών στα πουλερικά.
  • -Καταναλώστε τα με μέτρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ελέγχετε πάντα τα τσόφλια τους να είναι γερά, άθικτα και η ημερομηνία λήξης τους να μην έχει παρέλθει.
  • -Μην τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς έτσι διευκολύνεται η εισχώρηση και ανάπτυξη βακτηρίων στο εσωτερικό τους. Αποθηκεύετέ τα στο ψυγείο.
  • -Μαγειρεύετέ τα σωστά, χωρίς να αφήνετε τον κρόκο τους υγρό, όπως συνηθίζεται π.χ. στα αυγά σκραμπλ.
  • -Μην τα βράζετε και τα αποθηκεύετε στο ψυγείο, γιατί έτσι αυξάνεται η πιθανότητα δημιουργίας βακτηρίων. Προτιμήστε να τα μαγειρεύετε τη στιγμή που πρόκειται να τα καταναλώσετε.