Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τι είναι Φλεβίτιδα ; Και όλα τα Αιθέρια Έλαια κατά της Φλεβίτιδας !

 

Με τον όρο “φλεβίτιδα”, δηλώνεται ιατρικά η ύπαρξη φλεγμονής στις φλέβες.

Βέβαια ποτέ δεν δημιουργείται φλεγμονή σε μια φλέβα εάν δεν υπάρχει κάποια αιτία γι’ αυτό. 

Η πλέον συνήθης αιτία είναι η θρόμβωση, δηλαδή ο σχηματισμός θρόμβου μέσα στη φλέβα που προκαλεί αντιδραστικά φλεγμονή μέσα και γύρω από αυτήν (“θρομβοφλεβίτιδα”).

Στην Ελλάδα έχει εσφαλμένα επικρατήσει ο όρος “φλεβίτιδα” να είναι ταυτόσημος με τους κιρσούς, κάτι που δεν είναι σωστό.


Πως καταλαβαίνει κανείς ότι έπαθε φλεβίτιδα;


Η φλεβίτιδα «πονάει»! Ο ασθενής αισθάνεται σε κάποιο ή κάποια σημεία του ποδιού να είναι πρησμένα, ερυθρά, επώδυνα ή και σκληρά.

Αμέσως θα πρέπει να αναζητήσει την εξέτασή του από ειδικό γιατρό.

Ο αγγειοχειρουργός, με την κλινική εξέταση αλλά και με την χρήση Υπερήχων, μπορεί εύκολα να διαγνώσει την φλεβίτιδα. Με τους Υπερήχους αφενός μεν θα εντοπίσει επακριβώς τα σημεία στα πόδια όπου εντοπίζεται η φλεβίτιδα, αφετέρου θα διαπιστώσει εάν αυτή επεκτείνεται και σε άλλες επιφανειακές φλέβες ή σε εσωτερικές φλέβες του ποδιού.

Εξασφαλίζεται έτσι η καταλληλότερη – ανά περίπτωση –θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής.

Επιπλέον, με τη βοήθεια των υπερήχων μπορεί να διαπιστωθεί η κύρια αιτία της φλεβίτιδας, (που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι κιρσοί).

Ο ασθενής έτσι θα μπορεί να θεραπεύσει αυτή την αιτία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και να αποφύγει μελλοντική φλεβίτιδα.

Αιθέρια Έλαια κατά της Φλεβίτιδας

Τα αιθέρια έλαια προέρχονται από φυτά, όπως λουλούδια, βότανα ή δέντρα. 

Αυτά τα έλαια χρησιμοποιούνται συχνά για εναλλακτικές θεραπείες. 

Οι δοσολογίες και οι οδηγίες που συνοδεύουν αυτά δεν ρυθμίζονται, οπότε ένα άτομο πρέπει να μιλήσει σε γιατρό πριν χρησιμοποιήσει αιθέρια έλαια.

1. Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Η λεβάντα είναι ένα δημοφιλές αιθέριο έλαιο που βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων των κιρσών. Η μυρωδιά λεβάντας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του πόνου. Η λεβάντα πιστεύεται ότι επηρεάζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η GABA, οι οποίες σχετίζονται με την ανακούφιση από τον πόνο. Η εφαρμογή λεβάντας στο δέρμα μπορεί να μειώσει τον πόνο και το μέγεθος των δερματικών ελκών με ελαφρύ μασάζ

2. Αιθέριο έλαιο καστανιάς
Το εκχύλισμα σπόρου καστανιάς μπορεί να παρασκευαστεί ως τοπικό πήκτωμα, στοματικό βάμμα ή και σε δισκίο. Μπορεί να είναι χρήσιμο για τη μείωση του πρηξίματος, του πόνου και της κνησμότητας. Οι τοπικές εφαρμογές του έλαιου καστανιάς συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κιρσώδους φλέβας, όπως οίδημα των ποδιών, πόνος στα πόδια , κνησμός και βαρύτητα.

3. Αιθέριο έλαιο πεύκου
Η έρευνα έχει δείξει ότι το αιθέριο έλαιο πεύκου έχει αντιφλεγμονώδη δράση και θα μπορούσε να μειώσει το πρήξιμο, ή το οίδημα , στα πόδια ενός ατόμου. Επίσης ότι το λάδι του φλοιού πεύκου ήταν ανώτερο από το εκχύλισμα καστανιάς για τη μείωση του οιδήματος που σχετίζεται με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram