Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Λύσεις για να επανεκκινήσετε το έντερό σας και να αυξήσετε την αντοχή σας !

Εάν το έντερο σας είναι η βασική αιτία της κούρασης και των χαμηλών επιπέδων ενέργειας σας, μπορεί να διορθωθεί πλήρως. Με τροποποιήσεις στις καθημερινές συνήθειες και τη διατροφή σας, μπορείτε να αποκαταστήσετε την ισορροπία στο μικρο βίωμα σας και να καλλιεργήσετε ωφέλιμα βακτήρια για να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερη ενέργεια με φυσικούς τρόπους. Εάν το έντερο σας δυσκολεύεται, δοκιμάστε αυτές τις έξι επιστημονικές λύσεις για να θρέψετε το μικρο βίωμα σας, να διορθώσετε τα έντερα και να νιώσετε καλύτερα.

1. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση


Περιέχουν μια τεράστια ποικιλία ωφέλιμων βακτηρίων – περισσότερα από όσα θα μπορούσατε ποτέ να ελπίζετε να βρείτε σε οποιοδήποτε συμπλήρωμα – και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή καλλιεργούνται ενισχύουν τα προστατευτικά μικρόβια ενώ παράλληλα προάγουν την υγεία του εντέρου. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν γιαούρτι ή κεφίρ χωρίς ζάχαρη, kombucha, kimchi, miso και φυσικά ζυμωμένα (δεν διατηρούνται σε ξύδι) τουρσιά, λαχανικά και ξινολάχανο.

2. Εντερική διαπερατότητα

Η αυξημένη εντερική διαπερατότητα, που ονομάζεται επίσης διαρρέον έντερο, συνδέεται με χρόνια κόπωση. Τα συμπληρώματα έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων που επενδύουν τα έντερα, επιδιορθώνουν τους μαλακούς ιστούς και μειώνουν τη διαπερατότητα. Δοκιμάστε να πάρετε L-γλουταμίνη, βερβερίνη, ψευδάργυρο, κερσετίνη και ρίζα απογλυκυρριζωμένης γλυκόριζας (DGL).

3. Σούπες από οστά

Ο ζωμός που παρασκευάζεται από οστά ζώων, χόνδρο και συνδετικό ιστό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταμίνη, γλυκίνη, αργινίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή, να προστατεύσουν από το έντερο που διαρρέει, να θεραπεύσει τα εντερικά τοιχώματα και να κάνει την κοιλιά σας καλύτερη. Ή, μπορείτε να ενισχύσετε τα smoothies με σκόνη κολλαγόνου. Η έρευνα δείχνει ότι επιδιορθώνει τις βλάβες και προστατεύει από την εντερική διαπερατότητα.

4.Ταΐστε τα «καλά» βακτήρια του εντέρου σας

Τα σπαράγγια, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα όσπρια είναι πλούσια σε πρεβιοτικά – ένα είδος φυτικών ινών που τροφοδοτούν τα βακτήρια που είναι καλά για εσάς, βελτιώνουν το μικροβίωμα και υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Αλλά μεμονωμένες μορφές σε συμπυκνωμένες δόσεις, όπως η ινουλίνη ή το FOS (φρουκτοολιγοσακχαρίτες) που προστίθενται σε προβιοτικά συμπληρώματα, μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα, κράμπες και πεπτική δυσφορία.

5. Σβήστε τη φλεγμονή του εντέρου

Χαμηλού βαθμού, χρόνια φλεγμονή που βλάπτει τα εντερικά τοιχώματα, διαταράσσει τη χλωρίδα του εντέρου και τροφοδοτεί περαιτέρω την κόπωση. Για να δαμάσουν τη φλεγμονή, μελέτες δείχνουν ότι συμπληρώματα όπως η κουρκουμίνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη D, το Boswellia και η pycnogenol μπορεί να καταπραΰνουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τα συμπτώματα των φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου.

6. Ελέγξτε τα συμπληρώματά σας

Τα προβιοτικά είναι εύθραυστα και καταστρέφονται εύκολα από τη θερμότητα, τις συνθήκες αποθήκευσης και τον χρόνο – επομένως το συμπλήρωμά σας μπορεί να είναι ελάχιστα βιώσιμο. Και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συσκευασμένα προβιοτικά είναι αναποτελεσματικά, ακόμη και αντιπαραγωγικά ή επιζήμια. Αντίθετα, λάβετε τα προβιοτικά σας κυρίως από τα τρόφιμα και επιλέξτε συμπληρώματα υψηλής ποιότητας με τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο CFU και ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Lactobacillus, Bifidobacterium και/ή Saccharomyces boulardii – καλά μελετημένα στελέχη με αποδεδειγμένα οφέλη. 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

το διαβάσαμε ΕΔΩ