Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Yγιές συκώτι: Οι 8 τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό σας

Η μεσογειακή διατροφή – η οποία επικεντρώνεται στην κατανάλωση φρούτων, άπαχης πρωτεΐνης και λαχανικών είναι ένα καλό σχήμα που βοηθά το συκώτι σας να είναι υγιές.

Όμως ξέρετε ποια τρόφιμα μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας εάν θέλετε να βελτιώσετε τη λειτουργία του ήπατος σας;


Καφές

Η καθημερινή κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ έχει θετικό αντίκτυπο σε άτομα με χρόνια ηπατική νόσο. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τα ηπατικά ένζυμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι βελτιώνει τη φλεγμονή στο συκώτι.

Τα άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο μπορούν να πίνουν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα χωρίς ζάχαρη, γάλα ή κρέμα βλέποντας με τον καιρό ευεργετικά οφέλη.


Τσάι


Το τσάι μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη για το συκώτι σας. Μια ανασκόπηση του 2016 διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.

Ωστόσο, αν και υπάρχουν κάποιες μελέτες που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία περισσότερη έρευνα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε πλήρως τα πιθανά οφέλη του τσαγιού για την υγεία του ήπατος.


Ψάρι και κοτόπουλο

Μια σημαντική λειτουργία του συκωτιού είναι η επεξεργασία διαφορετικών πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων από το σώμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα θελήσετε να συμπεριλάβετε πολλές υγιεινές πρωτεΐνες όπως ψάρι και κοτόπουλο στη διατροφή σας.

Το συκώτι χρειάζεται δομικά στοιχεία για να παράγει τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος, επομένως η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας άπαχης πρωτεΐνης είναι σημαντική.


Εάν αποφεύγετε τα ζωικά προϊόντα, δοκιμάστε μερικές επιλογές χωρίς κρέας, όπως:


Ελιές και ελαιόλαδο

Είτε σας αρέσει να τρώτε ελιές κατευθείαν από το βάζο είτε ελαιόλαδο ενισχύετε την υγεία του ήπατός σας. Οι ελιές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά, δύο συστατικά που αγαπά το συκώτι σας.

Επίσης, το ελαιόλαδο αυξάνει την καλή χοληστερόλη, η οποία είναι στην πραγματικότητα προστατευτική για το συκώτι ενώ κάνει καλό και στην καρδιά.
Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί στην ποσότητα μας χούφτας όχι μόνο έχουν μια καλή ποσότητα υγιούς χοληστερόλης, αλλά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο.

Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Δοκιμάστε να καταναλώσετε αυτούς τους ξηρούς καρπούς στις σαλάτες ή τα καθημερινά σας γεύματα:

  • Αμύγδαλα
  • Φουντούκια
  • Φιστίκια
  • Κουκουνάρια
  • Σπόροι κολοκύθας
  • Φυλλώδη λαχανικά


Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προσθέσετε χόρτα στη διατροφή σας. Καθώς το συκώτι είναι υπεύθυνο για τον ελεγχόμενο σχηματισμό θρόμβων αίματος στο σώμα, η βιταμίνη Κ είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που βοηθά το συκώτι.

Τα φυλλώδη χόρτα και το σπανάκι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Δοκιμάστε φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σας όπως: 

  • Σπανάκι
  • Λάχανο
  • Μαρούλι
  • Μούρα


Η συμπερίληψη αντιοξειδωτικών στη διατροφή σας είναι κάτι για το οποίο το συκώτι και άλλα μέρη του σώματός σας θα σάς ευγνωμονούν.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν και μειώνουν τις επιπτώσεις της φλεγμονής στο ήπαρ. Επίσης, υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά σε φρούτα όπως τα βατόμουρα.

Ενώ εξακολουθεί να απαιτείται περισσότερη έρευνα, μια σειρά από μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα βακκίνια και τα βατόμουρα θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν την υγεία του ήπατος.
Βρώμη

Υπάρχουν πολλά οφέλη σε ένα μπολ βρώμης, κυρίως επειδή προσφέρει πολλές φυτικές ίνες.

Επιπλέον, μια μελέτη από το 2017 δείχνει ότι καθώς η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες που ονομάζονται β-γλυκάνες, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και της φλεγμονής.

 ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram 


το διαβάσαμε ΕΔΩ