Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το Πράσο και οι ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία μας !

Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα κρεμμύδια και το σκόρδο και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία μας , αποτελείται κατά 90% από νερό.


Διατροφική αξία (100 γρ.) Ωμό Βρασμένο

    • Θερμίδες         61 Kcal   31 Kcal
    • Πρωτεΐνη          1,5 γρ.    0,8 γρ.
    • Υδατάνθρακες 14,2 γρ.   7,6 γρ.
    • Λίπος                 0,3 γρ.   0,2 γρ.
    • Φυτικές ίνες       1,8 γρ.   1 γρ.

Τα πράσα είναι πολύ καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων. 

Είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία μετατρέπονται μέσα στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με πολλά οφέλη.  

Συμβάλλει στην υγεία των ματιών, στην αναπαραγωγή, στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην κυτταρική ανάπτυξη και διαφοροποίηση, αλλά και στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.
Πέραν της βιταμίνης Α, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Κ1, μίας λιποδιαλυτής βιταμίνης που συμβάλλει στην αιμόσταση (πήξη του αίματος), στον μεταβολισμό των οστών και σε πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού μας.
Τα πράσα επίσης περιέχουν σημαντική ποσότητα μαγγανίου, το οποίο συμμετέχει στον μεταβολισμό των αμινοξέων, των υδατανθράκων, της χοληστερόλης, της γλυκόζης, στον σχηματισμό των οστών, στην πήξη του αίματος, στην αναπαραγωγή, στην υγεία του θυροειδούς, στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αιμόσταση σε συνέργεια με τη βιταμίνη Κ. 

Τέλος, περιέχει μικρές ποσότητες φυτικής προέλευσης σιδήρου, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και χαλκού.


Αντιοξειδωτική δράση
 

Πρόκειται για ένα λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, όπως η καμφερόλη, η οποία συμβάλλει ευεργετικά σε πολλές χρόνιες νόσους.
Εκτός της καμφερόλης, τα πράσα είναι πλούσια και σε αλλισίνη, μία οργανοθειική ένωση που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερόλη και την LDL, συμβάλλει στην αντιμετώπισης της υπέρτασης και έχει πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες.


Σύμμαχος του εντέρου
Τα πράσα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη σωστή πέψη και στην υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Επίσης είναι καλή πηγή πρεβιοτικών, τα οποία συντελούν στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου.


Συμβολή στην υγεία της καρδιάς
Το πράσο περιέχει συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία και στην υγεία της καρδιάς. Η αλλισίνη που περιέχουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης, της χοληστερόλης αλλά και στη μείωση της θρόμβωσης. Επιπλέον, η καμφερόλη έχει αντιφλεγμονώδη δράση και έχει συσχετιστεί με τη μείωση της αθηροσκλήρωσης, της στεφανιαίας νόσου, των καρδιακών προσβολών και της υπερλιπιδαιμίας.
Αύξηση κορεσμού – ευεργετικό στο αδυνάτισμα
Πρόκειται για μια τροφή με πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες, αφού ένα φλιτζάνι κομμένα και βρασμένα πράσα περιέχει περίπου 32 θερμίδες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να προάγουν το αίσθημα του κορεσμού ταχύτερα. Έτσι μειώνεται το αίσθημα της πείνας πιο γρήγορα και αυτό μας βοηθά να τρώμε λιγότερη ποσότητα τροφής

 ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


το διαβάσαμε ΕΔΩ