Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Θρόμβωση: Ο επικίνδυνος συνδυασμός που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για τις γυναίκες

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες στις παχύσαρκες γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ESC Heart Failure της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η συνεργιστική επίδραση παχυσαρκίας και αντισυλληπτικών που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη (συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια) πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες φλεβικής θρομβοεμβολής (θρόμβωση) 24 φορές.

Η μελέτη ανέτρεξε στα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την επίπτωση του συνδυασμού στον κίνδυνο θρόμβωσης, η οποία κατά κύριο λόγο αφορά την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση -εμφανίζεται συχνότερα στην περιοχή των ποδιών και οι θρόμβοι εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του αίματος- και την πνευμονική εμβολή -ένα τμήμα θρόμβου παρασύρεται από τη ροή του αίματος καταλήγοντας στη καρδιά και από εκεί ωθείται με τις καρδιακές ώσεις στους πνεύμονες.

«Έχει αποδειχθεί ότι τόσο η παχυσαρκία όσο και τα αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες με παχυσαρκία εξακολουθούν να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα» σχολίασε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Giuseppe Rosano, προσθέτοντας: «Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία και συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια συνεργούν στην αύξηση του κινδύνο για θρόμβωση, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν πριν συνταγογραφηθούν. Τα σκευάσματα που περιέχουν μόνο προγεστερόνη, συμπεριλαμβανομένων των δισκίων, οι ενδομήτριες συσκευές και τα αντισυλληπτικά αποτελούν ασφαλέστερη επιλογή για αυτές τις γυναίκες».
Αναλογική αύξηση του κινδύνου

Η λήψη συνδυαστικών αντισυλληπτικών φαρμάκων και το υπερβολικό βάρος λειτουργούν ως παράγοντες κινδύνου θρόμβωσης ανεξαρτήτως. Η λήψη συνδυαστικών αντισυλληπτικών αυξάνει κατά 3 έως 7 φορές τον κίνδυνο θρόμβωσης ενώ κατά 1,7 και 2,4 φορές πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος από την υπερβαρότητα και παχυσαρκία αντίστοιχα. Οι πιθανότητες θρόμβωσης όμως αυξάνονται προοδευτικά με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), έως και 12 φορές για υπέρβαρες γυναίκες που λάμβαναν τα εν λόγω χάπια και 24 φορές για τις παχύσαρκες γυναίκες συγκριτικά με άτομα φυσιολογικού βάρους, σύμφωνα με τη μελέτη. Εν αντιθέσει, η λήψη σκευασμάτων προγεστερόνης δεν έχει συνδεθεί με αντίστοιχη σχέση.

Ο Δρ Rosano στάθηκε στη σημασία που έχουν τα ευρήματα για τις γυναίκες με παχυσαρκία κάτω των 40 ετών, οπότε και η λήψη αντισυλληπτικής αγωγής είναι συχνότερη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας σχεδόν τριπλασιάστηκε μεταξύ 1975 και 2016, με το 15% των ενήλικων γυναικών να είναι παχύσαρκες. «Οι γυναίκες με παχυσαρκία που λαμβάνουν αντισυλληπτικά θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τους άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες για καρδιαγγειακή νόσο, όπως π.χ. διακόπτοντας το κάπνισμα και αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα», κατέληξε ο καθηγητής.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


το διαβάσαμε ΕΔΩ