Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ελληνική πρωτοπορία στην θεραπεία των αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών νοσημάτων

Συνέντευξη από τον καρδιολόγο Παναγιώτη Τροχόπουλο

Ο Καρδιολόγος Παναγιώτης Ν. Τροχόπουλος Διευθυντής της CosmoPHOS Ltd στη Θεσσαλονίκη, που είναι μεταξύ άλλων και Ιδρυτικό Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Νανοιατρικής (International Society of Nanomedicine – ISNM), δημιούργησε μια παγκόσμια πρωτοπορία με την ανακάλυψη μιας καινοτομίας με βάση την Νανοτεχνολογία, το CosmoPHOS System, για την θεραπεία των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, όπως της Στεφανιαίας Νόσου της Καρδιάς που προκαλεί τα εμφράγματα του μυοκαρδίου – ως πρώτη προτεραιότητα, της Καρωτιδικής Αρτηριακής Νόσου που προκαλεί τα εγκεφαλικά επεισόδια, της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου που προκαλεί μεταξύ άλλων την γάγγραινα των κάτω άκρων, κ.α. Επιδημιολογία των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων.

   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως από όλες τις μορφές καρκίνου συνολικά, ενώ οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι διπλάσιοι σε σχέση με όλους τους θανάτους από καρκίνο, ξεπερνώντας μάλιστα τους 18 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι θάνατοι από Αθηροσκληρωτικά Καρδιαγγειακά Νοσήματα που αποτελούν έτσι την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Πρωταρχικά Αποτελέσματα της Διεθνούς Έρευνας και Διεθνείς Διακρίσεις

Όπως αναφέρει στο pronews.gr ο κ Τροχόπουλος: «Το ριζοσπαστικά καινοτόμο θεραπευτικό CosmoPHOS System χρησιμοποιεί Δενδριμερή Νανοσωματίδια (Dendrimers) με ειδική τεχνολογία ικανά να αποφεύγουν την ενεργοποίηση του Συστήματος του Συμπληρώματος (Complement System), το οποίο είναι βασικό τμήμα του Ανοσοποιητικού Συστήματος του Ανθρώπου, αποφεύγοντας έτσι την δημιουργία Φλεγμονής (Inflammation). Αυτό είναι εξόχως σημαντικό διότι η Φλεγμονή είναι η παθολογική βάση όλων των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, καθώς και άλλων νοσημάτων όπως ο Καρκίνος, τα Αυτοάνοσα Νοσήματα, κ.α. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψιν ότι τα Λιπιδικά Νανοσωματίδια (Lipid Nanoparticles – LNPs) που περιέχουν Ιονιζόμενα Λιπίδια (Ionizable Lipids) και που κατά κόρον χρησιμοποιούνται σήμερα στην Νανοιατρική παγκοσμίως προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, τότε κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της ανακάλυψης αυτής για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.»

Ο κ. Τροχόπουλος ασχολείται με την έρευνα της θεραπείας των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων περισσότερο από 18 χρόνια τώρα, ήδη από το 2004, ενώ το 2013 η ιδέα του αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ανώτερη χρηματοδότηση στα πλαίσια του Μεγάλης-Έκτασης 5-Ετούς Διάρκειας Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος Νανοιατρικής «CosmoPHOS-nano Project», με συνολικό προϋπολογισμό του όλου προγράμματος ύψους 13.000.000 Ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο κος Τροχόπουλος υπήρξε ο Ιδρυτής και ο Επιστημονικός / Επιχειρηματικός / Στρατηγικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού αυτού Προγράμματος «CosmoPHOS-nano Project» που περιελάμβανε 22 Παγκοσμίου Κλάσης Μέλη τα οποία στρατολόγησε ο κος Τροχόπουλος, εκ των οποίων 15 Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα και 7 Εταιρείες από 11 Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Η σχετική επιστημονική εργασία για τα Δενδριμερή Νανοσωματίδια έχει δημοσιευθεί στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό Nature Communications στις 11 Αυγούστου του 2021, με περισσότερα από 4.000 downloads παγκοσμίως έως σήμερα.(https://doi.org/10.1038/s41467-021-24960-6). Επιπλέον, ειδική τιμητική δημοσίευση για την ανακάλυψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο Nature Portfolio Communities στις 11 Αυγούστου του 2021, κατόπιν ειδικής εξαιρετικά τιμητικής πρόσκλησης από τον ίδιο τον Όμιλο Nature που προσκαλεί μονάχα το 1-2% των καλύτερων επιστημονικών άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε όλα τα 62 Επιστημονικά Περιοδικά του Ομίλου Nature από όλες τις Επιστήμες, και όχι μονάχα από την Ιατρική, να δημοσιεύσουν στο Nature Portfolio Communities.

Μάλιστα η πρόσκληση και η ειδική αυτή δημοσίευση έγινε στο Nature Portfolio Health Community όπου τιμητικά προσκαλούνται από τον Ομίλου Nature μονάχα εκείνες οι κορυφαίες επιστημονικές εργασίες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. (https://healthcommunity.nature.com/posts/dendrimers-escape-sensing-by-the-human-complement-defence-system).

Πρόσφατα μάλιστα, στις 26 Μαΐου 2022, η Διεθνής Επιστημονική Πλατφόρμα «Faculty Opinions» (https://facultyopinions.com) που περιλαμβάνει πάνω από 8.000 παγκοσμίου κλάσης εμπειρογνώμονες (Global Opinion Leaders) σε περισσότερα από 200 Επιστημονικά πεδία στους τομείς της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας (Medicine and Life Sciences), έδωσε την Ανώτατη Σύσταση (Highest Recommendation) για το εν λόγω ;Άρθρο στο Nature Communications με την βαθμολογία “3 Stars – Exceptional”.

Σημειωτέον ότι αυτή η Διεθνής Επιστημονική Πλατφόρμα «Faculty Opinions» δίνει σύσταση «1 Star – Good», «2 Stars – Very Good» ,and «3 Stars – Exceptional» μονάχα στο 1-2% των καλύτερων επιστημονικών άρθρων στους τομείς της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας που έχουν δημοσιευθεί σε όλα τα επιστημονικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, ενώ μονάχα το 8-9% αυτών παίρνει την ανώτατη διάκριση των «3 Stars – Exceptional», δηλαδή πρακτικά περίπου το 1 στα 1.000 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα στους τομείς της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας παίρνει αυτή την ανώτατη διάκριση των «3 Stars – Exceptional» όπως πολύ τιμητικά έλαβε το εν λόγω Άρθρο στο Nature Communications,.

Μάλιστα η διάκριση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα από το γεγονός ότι ο ίδιος ο καθηγητής Donald A. Tomalia ήταν αυτός που εισηγήθηκε την ανώτατη αυτή διάκριση στην Διεθνή Επιστημονική Πλατφόρμα «Faculty Opinions» της οποίας είναι μέλος πάνω από 17 χρόνια, καθότι ο καθηγητής Donald A. Tomalia είναι ένας εκ των ιστορικά Πρωτοπόρων Εφευρετών (Pioneer Inventor) των Δενδριμερών (Dendrimers) από το τέλος της δεκαετίας του 1970, καθώς και υποψήφιος επί τριετία πριν λίγα χρόνια για το Βραβείο Nobel Χημείας για την ανακάλυψη αυτών των Δενδριμερών.(https://facultyopinions.com/prime/thefaculty/member/1676539440562995).

Συμμετοχή στο μεγαλύτερο παγκοσμίως Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Νανοιατρικής CLINAM 2022

Ο κος Τροχόπουλος τιμητικά προσκλήθηκε να συμμετάσχει στις αρχές Μαΐου 2022 ως Προσκεκλημένος Ομιλητής (Invited Speaker) στο CLINAM, το οποίο είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Νανοιατρικής που διεξήχθη διαδικτυακά από τις 2 – 4 Μαΐου 2022 (χώρα διοργάνωσης Ελβετία), όπου μίλησαν 137 Προσκεκλημένοι Ομιλητές από όλο τον κόσμο για όλα τα θέματα που αφορούν τιε εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας στην Ιατρική.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κος Τροχόπουλος ήταν ο μοναδικός Προσκεκλημένος Ομιλητής από όλους τους 137 Προσκεκλημένους Ομιλητές από όλο τον κόσμο που είχε να παρουσιάσει μια ριζοσπαστική καινοτομία στον τομέα των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, εκπροσωπώντας έτσι επάξιο την Ελλάς στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα και μάλιστα στον απόλυτα νευραλγικό τομέα της θεραπείας της πρώτης αιτίας θανάτου παγκοσμίως.(https://conference.clinam22.clinam.org/index.php/programm-22/

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram