Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΥΟΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΜΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ!

Γνωρίζατε ότι για την ανακούφιση από τους πόνους στους μύες υπάρχουν βότανα που ίσως να έχετε και στο ντουλάπι της κουζίνας σας; Υποστηρίζουμε πάντα μια φυσική προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία, γι’ αυτό, πριν καταφύγουμε σε παυσίπονα, ας ρίξουμε μια ματιά στα 5 κορυφαία βότανα που έχουν μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ελαφρύ πόνου των μυών και των αρθρώσεων. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα βότανα μπορείτε να τα βρείτε εύκολα σε ένα ντουλάπι κουζίνας!

   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ας τα γνωρίσουμε ένα ένα και να εξετάσουμε τις ιδιότητές τους.
 

1) Κουρκουμάς κατά της φλεγμονής

Ο κουρκουμάς είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό σε μορφή σκόνης, πρόκειται για την αποξηραμένη ρίζα του φυτού Curcuma longa που προέρχεται από την Ινδία και την Ινδονησία και χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική για να δώσει άρωμα στο φαΐ. Είναι το κύριο συστατικό στο κάρυ.

Ο κουρκουμάς πιστεύεται ότι βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, της φλεγμονής και της ακαμψίας στις αρθρώσεις. Οι ιδιότητες αυτές προέρχονται από την ένωση κουρκουμίνη, μιας φυσικής ουσίας που βρίσκεται σε αυτή τη ρίζα. Η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι δρα αναστέλλοντας τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες και τα ένζυμα που προκαλούν τη φλεγμονή. Παραδοσιακά στην κινεζική και την αγιουρβεδική ιατρική ο κουρκουμάς χρησιμοποιήθηκε για την ανακούφιση και τη θεραπεία της αρθρίτιδας, καθώς και για καθαρτικό και χωνευτικό βοήθημα.


Υπάρχουν δεκάδες μελέτες έχουν βρει τα τελευταία χρόνια σχετικά με το αποτέλεσμα της δράσης του κουρκουμά στη φλεγμονή. Μια από αυτές διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς ήταν πιο αποτελεσματικός στην πρόληψη της φλεγμονής των αρθρώσεων παρά στη μείωση του πόνου που προκαλείται από αυτή. Αυτό δείχνει ότι είναι σημαντικό να λαμβάνουμε κουρκουμά πριν το πρόβλημα προχωρήσει. 

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι 8-12 εβδομάδες λήψης συμπληρωμάτων κουρκουμά ήταν επαρκή για τη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.
Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στο να κρατήσει το σώμα καθαρό από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που βλάπτουν τα γύρω μόρια οδηγώντας σε βλάβες και φθορές στους ιστούς και τα κύτταρα του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά του κουρκουμά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των κυττάρων και των ιστών μας.

Δυστυχώς, η κουρκουμίνη απορροφάται δύσκολα από το πεπτικό σύστημα, επομένως καλό θα είναι να καταναλώνεται με μαύρο πιπέρι και λάδι που πολλαπλασιάζουν την απορροφησιμότητά της.

2) Αρπαγόφυτο (Devil’s Claw) για τους πόνους στις αρθρώσεις

Το Αρπαγόφυτο, ή αλλιώς Νύχι του Διαβόλου, με την επιστημονική ονομασία Harpagophytum procumbens, είναι ένα βότανο που βρίσκεται μόνο στην άγρια ​​έρημο Καλαχάρι της Νότιας Αφρικής. Από πολύ νωρίς οι ιθαγενείς κατάλαβαν τις ιδιότητές του και το χρησιμοποιούσαν συχνά για ρευματικούς πόνους, πόνους στην πλάτη, καθώς και για πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις.

Μια μελέτη που εξέτασε την αποτελεσματικότητα του αρπαγόφυτου σε ήπιες έως μέτριες ρευματικές διαταραχές διαπίστωσε ότι παρόλο που δεν είχε καμία επίδραση στα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος, είχε σημαντική επίδραση στη μείωση του πόνου με πάνω από το 60% των ασθενών να βλέπουν θετικά αποτελέσματα.  Επιπλέον, η μελέτη προτείνει ότι η μακροχρόνια χρήση του αρπαγόφυτου δεν είναι μόνο ασφαλής, αλλά μπορεί επίσης να παρουσιάσει βελτίωση σε άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση.

Η πιο αποτελεσματική μορφή για να πάρει κανείς αρπαγόφυτο είναι με τη μορφή βάμματος, επειδή τα υγρά βάμματα απορροφώνται πιο εύκολα απ’ ό,τι η αντίστοιχη μορφή σε δισκία. Επιπλέον, όσοι υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, πρέπει να ξέρουν ότι τα βότανα απορροφώνται δύσκολα από το γαστρεντερικό σύστημα όταν καταναλώνονται σαν σκόνη.Τα βάμματα, από την άλλη πλευρά, απορροφώνται γρήγορα απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος κατά την κατάποση, χωρίς να χρειάζεται χρόνος για να διασπαστούν πρώτα από το πεπτικό σύστημα. Αυτό όχι μόνο σημαίνει ότι τα βάμματα έχουν συχνά πιο γρήγορη δράση, αλλά είναι και πιο αποτελεσματικά!

3) Τζίντζερ για τα πεπτικά προβλήματα και τις αρθρώσεις

Το τζίντζερ είναι ένα άλλο κοινό μπαχαρικό που μπορείτε να βρείτε εύκολα ανοίγοντας το ντουλάπι της κουζίνας! Οι παραδοσιακές χρήσεις του τζίντζερ περιλαμβάνουν τη θεραπεία της ναυτίας και των πεπτικών προβλημάτων, ωστόσο, το τζίντζερ γίνεται γνωστό και για ένα άλλο εκπληκτικό όφελος – την ανακούφιση από τον πόνο! Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θεωρείται ότι λειτουργεί ως αναστολέας της δράσης του ενζύμου κυκλοξυγενάση-2 COX-2, δηλαδή λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο που λειτουργούν οι δραστικές ουσίες ορισμένων φαρμάκων για την αρθρίτιδα.

Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες πιστεύεται ότι προέρχονται από πολλές διαφορετικές ενώσεις που υπάρχουν στο τζίντζερ, συμπεριλαμβανομένων των τζιντζερολών και των ενώσεων shogaol. Αυτές οι ενώσεις έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Η έρευνα για τις επιδράσεις του τζίντζερ στον πόνο των μυών και των αρθρώσεων είναι πολλά υποσχόμενη. Μια μελέτη που συνέκρινε τα αποτελέσματα ενός εξαιρετικά συμπυκνωμένου εκχυλίσματος τζίντζερ με ένα εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα διαπίστωσε ότι το τζίντζερ μείωσε τον πόνο και τη δυσκαμψία κατά 40% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο!

Μερικοί προτείνουν να παίρνετε τζίντζερ μαζί με το φαγητό για να βοηθήσει σε θέματα σχετικά με το στομάχι. Άλλοι προτιμούν και προτείνουν μια πιο φυσική προσέγγιση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pain διαπίστωσε ότι μερικές κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένο τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου που προκαλείται από την άσκηση.

4) Άρνικα για το μυοσκελετικό

Μερικές φορές αναφέρεται ως «μαργαρίτα του βουνού» 

Η άρνικα είναι ένα πολυετές λουλούδι που βρίσκεται στα βουνά της Ευρώπης και της Σιβηρίας. Τα έντονα κίτρινα άνθη του έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για αιώνες για την ανακούφιση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων, καθώς και για τους μώλωπες.

Η άρνικα περιέχει λακτόνες οι οποίες, στη φυτική τους μορφή, συμβάλλουν με αντιφλεγμονώδη δράση. Οι λακτόνες παρεμβαίνουν στον πυρήνα της φλεγμονώδους διαδικασίας αναστέλλοντας την παραγωγή μιας φλεγμονώδους ουσίας γνωστής ως Πυρηνικός Παράγοντας Κάπα Βήτα (NF-kβ). Το NF-kβ είναι ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που διαδραματίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος στη μόλυνση και τη βλάβη των ιστών. Η άρνικα δρα εμποδίζοντας την ενεργοποίηση αυτής της φλεγμονώδους ουσίας στην αρχή της φλεγμονής.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 3 στα 4 άτομα που πάσχουν από ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα των γονάτων παρουσίασαν βελτίωση μετά τη χρήση άρνικας Μια άλλη μελέτη σύγκρινε τα οφέλη ενός τοπικού ζελ με άρνικα σε σχέση με ένα άλλο ζελ με 5% Ιβουπροφαίνη. Η έρευνα έδειξε ότι το ζελ της άρνικας ήταν πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τον πόνο στην οστεοαρθρίτιδα του χεριού.

5) Βρομελίνη από τον ανανά


Ο ανανάς είναι ένα πολύ αγαπητό, νόστιμο και γλυκό τροπικό φρούτο. Ξέρατε ότι μπορεί να βοηθήσει και στους πόνους των μυών και των αρθρώσεων; Η βρομελίνη είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στον χυμό και στο στέλεχος του ανανά και χρησιμοποιείται συχνά για τη μείωση του οιδήματος ή της φλεγμονής. Θεωρείται επίσης ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, καθώς και στην πρόληψη του μυϊκού πόνου μετά από έντονη άσκηση. Η βρωμελίνη είναι ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που σημαίνει ότι βοηθά τους μηχανισμούς του πεπτικού συστήματος να διασπάσουν σύνθετα μόρια πρωτεΐνης. Θεωρείται ότι λειτουργεί και λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που έχει από μόνη της, αλλά και των ουσιών που παράγονται κατά το μεταβολισμό της που επίσης καταπολεμούν τον πόνο και τη φλεγμονή.

Υπάρχουν μελέτες που τη βρήκαν χρήσιμη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της οξείας φλεγμονής στο ρινικό και στα ιγμόρεια στο πρόσωπο όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα . Σίγουρα, ένας ανανάς στο καλάθι με τα φρούτα είναι χρήσιμος για να κόβεται και να τρώτε περιστασιακά, καθώς εκτός από τη βρομελίνη έχει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά και άλλα οφέλη.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram



το διαβάσαμε ΕΔΩ