Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση

Τρόποι για να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση

Δεδομένου ότι τα βότανα είναι φυσικές θεραπείες, θα επιλέγετε ΠΑΝΤΑ ένα βότανο για να πιείτε όταν έχετε διαφορετικές επιλογές. Θα το δοκιμάσετε για λίγο και αν δεν παρατηρήσετε διαφορά στον δικό σας οργανισμό, επιλέξτε ένα διαφορετικό βότανο. 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσον αφορά την αρτηριακή πίεση, η διατροφή σας μπορεί να είναι είτε ο χειρότερος εχθρός σας είτε ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας. 

Εάν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να προσπαθείτε να αποφύγετε τα αλμυρά τρόφιμα για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο. Αλλά και για να αποφύγετε τις δυσάρεστες παρενέργειες μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως η κατακράτηση νερού. 

Μπορεί να μετανιώσετε που χάσατε, μεταξύ άλλων Τσιπς, πικάντικες σούπες ή πίτσες, αλλά μην απελπίζεστε. Υπάρχουν ακόμα πολλά τρόφιμα εκεί έξω που όχι μόνο είναι νόστιμα και χορταστικά, αλλά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν και την αρτηριακή πίεση.

Ας αναλύσουμε όλα αυτά λοιπόν παρακάτω…

1) Μπρόκολο

Αυτό το εξαιρετικό λαχανικό φαίνεται να είναι καλό για όλα, και η αρτηριακή μας πίεση δεν αποτελεί εξαίρεση. Το μπρόκολο στέλνει τουλάχιστον τέσσερις σημαντικούς μαχητές στη μάχη κατά της υψηλής πίεσης του αίματος: το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη C.

Αμέτρητες μελέτες δείχνουν, ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα αυτών των θρεπτικών ουσιών έχουν την τάση να αυξάνουν την αρτηριακή τους πίεση.Το ασβέστιο και το κάλιο βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από το νάτριο μέσω των ούρων σας.Το κάλιο και το μαγνήσιο χαλαρώνουν τα αγγεία και βελτιώνουν τη ροή του αίματος.Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Αξιοποιήστε στο έπακρο το μπρόκολο με τον ατμό ή φάτε το ωμό. Επειδή τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, χάνονται όταν το βράζετε ή όταν το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Το μπρόκολο βοηθά εκτός από την υπέρταση, στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Έχει επίσης, ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες από το αμινοξύ γλουταμικό οξύ (η ένωση που ενισχύει την γεύση).

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern University του Σικάγου διαπίστωσε, ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη του αμινοξέος γλουταμινικού οξέος μέσω λαχανικών όπως το μπρόκολο, συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.


2) Μούρα

Τα μούρα, ειδικά τα βατόμουρα (blueberries), είναι πολύ πλούσια στις φυσικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή.

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του American Journal of Clinical Nutrition, δημοσιεύτηκε μια μελέτη που διαπίστωνε ότι, η κατανάλωση αυτών των ενώσεων μπορεί να αποτρέψει την υπέρταση και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ειδικά τα βατόμουρα και οι φράουλες, περιέχουν μια ουσία, την ανθοκυανίνη. Οι άνδρες και οι γυναίκες με την υψηλότερη ποσότητα ανθοκυανίνης στον οργανισμό τους, είχαν 8% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Και όλη αυτή η διαφορά στην υγεία σας μπορεί να επιτευχθεί , μόνο με έστω μία κούπα μούρων την εβδομάδα.

Τα βατόμουρα, τα σμέουρα και οι φράουλες αλλά και όλα γενικά τα μούρα, είναι πολύ εύκολο να προστεθούν στη διατροφή σας.

Μπορείτε να τα προσθέσετε στα δημητριακά ή στο γιαούρτι σας το πρωί, να τα αγοράσετε αποξηραμένα ή να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για ένα γρήγορο και υγιεινό επιδόρπιο.


3) Παντζάρια

Ακόμη μία υπερτροφή για καθολική υγεία.

Ακούω μερικούς να λένε πως τα παντζάρια ανεβάζουν την πίεση αντί να την μειώνουν. Δεν υπάρχει καμιά τέτοια ένδειξη ως τώρα και μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Αξίζει πραγματικά να δώσετε σε αυτές τις ρουμπινί κόκκινες ρίζες ακόμη μια ευκαιρία. Ο χυμός των παντζαριών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα και με μια μελέτη του 2013, του Harvard Medical School αφιερωμένη στην υπέρταση.

Η μελέτη περιελάμβανε 68 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που οι μισοί, έπρεπε να πίνουν περίπου ένα φλιτζάνι κανονικό χυμό παντζαριών κάθε μέρα για τέσσερις εβδομάδες. Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης σε αυτά τα άτομα μειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,4 μονάδες σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας που δεν το έπιναν.

Τα παντζάρια περιέχουν φυσικά υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων, τα οποία το πεπτικό μας σύστημα μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο. Αυτή η ένωση χαλαρώνει και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Αν δοκιμάσετε το χυμό παντζαριών, μην ανησυχήσετε αν τα ούρα σας γίνουν έντονα κόκκινα. Το φαινόμενο αυτό, είναι γνωστό ως Beeturia και είναι μια κοινή, ακίνδυνη παρενέργεια της κατανάλωσης παντζαριών.


4) Μπανάνες

Άπειρες μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση μπανάνας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μάλιστα, μια από τις τελευταίες μελέτες έδειξε ότι μόνο δύο μπανάνες την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση κατά 10%! Αυτή η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης» έδειξε ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης καλίου μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει τη συστολική σας πίεση κατά 3 mmHg και τη διαστολική σας πίεση περίπου 2 mmHg.

Το κάλιο που περιέχουν οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υπέρταση. Κάποια άλλα τρόφιμα που είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, είναι οι πατάτες, οι χουρμάδες και τα αβοκάντο.

Προσθέστε απλά μια μπανάνα στο πρωινό σας (η μπανάνα με μούρα και βρώμη δημιουργεί ένα υπέροχο πρωινό γεύμα), ενώ μπορεί να γίνει και ένα εξαιρετικό βραδινό σνακ.


5) Τσάι Ιβίσκου

Το τσάι Ιβίσκου (Hibiscus) αποτελεί ένα παραδοσιακό φάρμακο για υψηλή αρτηριακή πίεση σε πολλές χώρες του κόσμου και ειδικά στο Ιράν και στο Μεξικό.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη, το τσάι ιβίσκου καταναλώθηκε για μόλις 12 ημέρες, μειώνοντας τη συστολική πίεση κατά μέσο όρο 11,7% και τη διαστολική πίεση κατά 10,7%.
Ωστόσο, αυτή η θεραπεία πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς για να διατηρήσει τα θετικά της αποτελέσματα. Όταν οι συμμετέχοντες στην ίδια μελέτη, σταμάτησαν να πίνουν το τσάι μόνο για τρεις ημέρες, η αρτηριακή πίεση τους άρχισε να μεταβάλλεται και πάλι. Η συστολική πίεση άλλαξε κατά 7,9% και η διαστολική πίεση άλλαξε κατά 5,6%.

Το πιθανότερο είναι τα φάρμακα που παίρνετε για την υπέρταση να περιέχουν Ιβίσκο.
Πώς ο Ιβίσκος μειώνει την αρτηριακή πίεση;

Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν έναν συνδυασμό από λόγους: Έχει διουρητικές ιδιότητες, “ανοίγει” τις αρτηρίες και φαίνεται να δρα ως φυσικός αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE). Αυτό σημαίνει ότι επιβραδύνει την απελευθέρωση ορμονών που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, ο ιβίσκος ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία και παρέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Το καλύτερο τσάι Ιβίσκου είναι το Hibiscus Sabdariffa που είναι ειδικά φτιαγμένο από τα λουλούδια και τους καρπούς του φυτού.


Οι συστάσεις για τη δόση ποικίλλουν, από περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα λουλούδια ανά φλιτζάνι βραστό νερό, μέχρι τα τέσσερα κουταλάκια του γλυκού που χρησιμοποιούνται σε μία από τις μελέτες του Μεξικού.

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να έχετε μια συσκευή παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι.

Μπορείτε να κάνετε μετρήσεις πριν από διαφορετικές δόσεις και να επαναλάβετε μια ώρα αργότερα για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για σας.

Να συνεννοείστε πάντα με το γιατρό σας πριν πιείτε ιβίσκο, ειδικά αν βρίσκεστε σε φαρμακευτική αγωγή για μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συχνά ένας συνδυασμός βοτάνων και χαμηλότερης δόσης φαρμάκου παρέχει το ίδιο όφελος.

Όπως συμβαίνει και με όλα τα φάρμακα, είναι πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες παρενέργειες. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα λίγο μετά την κατάποση του ιβίσκου, σταματήστε να το πίνετε μέχρι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Να έχετε υπόψη σας, πως κάθε τσάι βοτάνων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα πρέπει να καταναλώνεται για μία εβδομάδα, μετά να γίνετε διακοπή για άλλες δύο εβδομάδες και μετά αν χρειαστεί, να συνεχιστεί και πάλι σε αυτό το πρόγραμμα.

6) Χυμός ροδιού


Τα ρόδια είναι ένα υπερβολικά υγιές φρούτο που μπορείτε να απολαύσετε ως σπόρια ή ως χυμό.

Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού χυμού ροδιού μία φορά την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης βραχυπρόθεσμα.
Ο χυμός ροδιού είναι ένα εξαιρετικό ποτό για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι σαν το τσάι ιβίσκου επειδή περιέχει και ανασταλτικές ιδιότητες ενός ενζύμου του ACE.

Το ACE σημαίνει ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης. Αν έχετε αφθονία από το ACE, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση μέσω της συστολής των αιμοφόρων αγγείων με τον ίδιο τρόπο όπως και η αφυδάτωση.

Ο χυμός ροδιού είναι φυσικός αναστολέας του ενζύμου ACE και λειτουργεί βοηθώντας στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αυτό κάνει αυτό το ρόφημα τόσο ιδιαίτερο για την καταπολέμηση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Σε μερικές μελέτες, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση έως και 30%.

Όπως ο χυμός παντζαριών, έτσι και η γεύση του χυμού ροδιού δεν αρέσει πολύ σε κάποια άτομα.

Χρειάζεστε λοιπόν μια εύκολη λύση για να εξομαλύνετε τη γεύση;

Απλά προσθέστε μεταλλικό αφρώδες νερό στον χυμό ροδιού ή προσθέστε το σε σχεδόν οποιοδήποτε smoothie και απολαύστε.

Ο χυμός ροδιού είναι επίσης πολύ νόστιμος με ένα υγιεινό πρωινό. Βεβαιωθείτε όμως, ότι έχετε ελέγξει την περιεκτικότητα της ζάχαρης σε έτοιμους χυμούς που αγοράσατε. Επειδή, τα πρόσθετα σάκχαρα που ίσως περιέχουν, μπορούν να αναιρέσουν τα οφέλη του ροδιού για την υγεία σας.

Τελευταίες σκέψεις για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Ο τρόπος ζωής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Εάν διαχειρίζεστε αποτελεσματικά την αρτηριακή σας πίεση ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να αποφύγετε, να καθυστερήσετε ή να μειώσετε την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, εάν έχετε ήδη πρόβλημα με την υψηλή αρτηριακή πίεση, η επιλογή των σωστών διατροφικών λύσεων θα σας βοηθήσει να το μειώσετε με φυσικό τρόπο. Χάνοντας βάρος (αν είστε υπέρβαροι), ασκώντας τακτικά, μειώνοντας το νάτριο στη διατροφή σας και αποφεύγοντας το ποτό και το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή σας πίεση θα μειωθεί δραματικά και φυσικά. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνά αποτέλεσμα άγχους, έντασης, δυσαρέσκειας, μεγάλης ευθύνης και δύσκολων αποφάσεων στην οικογενειακή ζωή. Προσπαθήστε (όσο μπορείτε) να παραμένετε ήρεμοι και ψύχραιμοι στην καθημερινότητά σας για να αποφύγετε τις ξαφνικές αυξομειώσεις της πίεσης, με ό,τι συνεπάγεται.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram